Houtworm in laminaat moet je zeker niet negeren

Steeds meer mensen kiezen voor een mooie houten vloer. Laminaat is relatief goedkoop, heeft een lange levensduur en ziet er mooi uit. Helaas kun je te maken krijgen met houtworm in laminaat. Veel mensen negeren dit: de houtworm zal uit zichzelf vertrekken. Helaas kan het jaren duren voordat je van houtworm af bent. Ondertussen wordt je hele vloer vernield. Houtworm in laminaat moet je dan ook zeker aanpakken.

Zo komt houtworm in je vloer terecht

Hoe is het toch mogelijk dat je houtworm in laminaat hebt zitten? De volwassen houtworm kevers leggen eitjes in onbehandeld hout. Hierbij is er een voorkeur voor vochtig of beschimmeld hout. De kans dat houtworm in laminaat terechtkomt is dus vrij klein maar het kan wel. Dit gebeurt wanneer het hout nog niet tot laminaat verwerkt is.

[do_widget id=custom_html-66]

Een oude laminaatvloer kan ook houtworm aantrekken. Bijvoorbeeld wanneer de beschermlaag er af is en het vochtig wordt. Het hout moet een vochtigheidspercentage van 10% of hoger hebben, dan trekt de houtworm aan. Wanneer het laminaat in een vochtige ruimte ligt of wanneer je onvoldoende verwarmt of ventileert, dan wordt het te vochtig.

Levenscyclus van deze insecten

Onder de houtworm vallen verschillende soorten kevers. Houtworm is eigenlijk de benaming voor insectenlarven die in hout leven. Bijvoorbeeld de larven van de bonte knaagkever of de gewone houtwormkever.

De vrouwtjes van de volwassen kevers leggen 20-60 eitjes in de spleten of gaatjes van hout. Dit kan om een houten constructie, meubels maar ook vloeren gaan. De larven werken zich naar binnen toe en leven voornamelijk van de zachte delen van het hout. Ook eten ze schimmels, hier groeien ze sneller van.

Houtworm blijft 3 tot wel 10 jaar in het hout aanwezig. Hierna verkoopt de larven en vliegt uit. Zo begint de levenscyclus weer opnieuw.

Houtworm in laminaat herkennen

Het is soms best lastig om houtworm in laminaat te herkennen. Wanneer je goed kijkt zijn er vele kleine gaatjes zichtbaar. Dit zijn de zogenaamde booropeningen waardoor de larven naar binnen kruipen.

Vaak komt er zaagmeel uit de opening, maar dit is bij een vloer vrij lastig te zien. Dit komt omdat het zaagmeel niet door de zwaartekracht naar buiten valt. Wel kun je merken dat zich in de gaatjes wat zaagmeel bevindt. Je kunt het er ook makkelijk met de stofzuiger uithalen.

Soms kun je de houtworm horen knagen. Vooral ‘s nachts is dit waarneembaar. Je moet dan echt goed luisteren, het liefst met het oor op de laminaatvloer. Heel soms steekt een larve zijn kopje naar buiten, maar dit zul je maar weinig zien.

Zo lang kan houtworm overleven

Veel mensen negeren houtworm in het laminaat. Ze denken dat het probleem zich vanzelf oplost. Wanneer er slechts enkele houtwormen aanwezig zijn dan zullen deze vroeg of laat vanzelf verdwijnen. Dit kan echter tussen de 3 en 10 jaren duren. Een en ander is afhankelijk van de keversoort.

Je kunt je voorstellen dat de houtwormen in die lange periode aardig wat weg kunnen vreten. Het is dus niet verstandig om 3 tot wel 10 jaar een afwachtende houding aan te nemen.

Houtworm in laminaat bestrijden

Je kunt beter direct actie ondernemen. Houtworm in laminaat bestrijden kan op verschillende manieren. Je hebt een aantal huismiddeltjes, die werken goed als er maar weinig houtwormen aanwezig zijn. Bij een grote plaag zul je toch wat grover te werk moeten gaan. Hieronder de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen.

[do_widget id=custom_html-61]

Azijn, petroleum, lak, beits of chloor

Soms wordt houtworm met een mengsel van azijn en alcohol bestreden. Hierbij spuit je het mengsel in de gaatjes. Doe dit wanneer er niet al te veel houtworm aanwezig is. Zorg dat het mengsel echt in alle gaatjes terecht komt. Houd het de komende tijd in de gaten: er mogen geen nieuwe gaatjes bijkomen.

Op zich is een laminaatvloer redelijk goed bestand tegen verschillende materialen. Toch kan een mengsel van azijn en alcohol schade aan de houten vloer aanrichten. Probeer dit daarom altijd eerst op een onopvallende plek uit. Ditzelfde geldt ook voor een behandeling met chloor of petroleum.

Houtworm behandelen met lak of beits is een andere methode. Hiermee strijk je het laminaat met een lak of beits in. Op zich is dit alleen bedoeld ter voorkoming van houtworm. Wanneer je hiermee de gaatjes afsluit kun je mogelijk de larven verstikken. Helaas werkt lak of beits niet zo goed op laminaat, simpelweg omdat dit al behandeld is.

Bevriezen of verhitten

Vaak wordt houtworm bestreden middels bevriezing of verhitting van het hout. Dit werkt effectief maar niet bij een laminaatvloer. Dit komt omdat je niet de gehele woning kunt bevriezen of verhitten. Je zou dan de laminaatdelen helemaal eruit moeten halen en bij een ongediertebestrijder aanbieden. Die kan vervolgens het hout behandelen.

Begassen van hout

Een ongediertebestrijder maakt soms gebruik van begassing. Dit kan op twee manieren: het houten voorwerp in een container plaatsen of de ruimte zelf begassen. Voordeel van begassing is dat het gas tot diep in het hout doordringt. Hierdoor worden alle larven gedood. Begassing of vergassing is een bestrijdingsmiddel die wettelijk is toegestaan. Helaas is deze methode wel vrij prijzig.

Houtwormbestrijding doe het zelfpakket

Tegenwoordig zijn er ook doe het zelf pakketten op het gebied van houtworm verkrijgbaar. Dit pakket bevat een chemisch bestrijdingsmiddel, spuitbus, handschoenen en andere benodigdheden. Een prima en goedkoper alternatief om houtworm in laminaat te bestrijden.

Bekijk bestrijdingspakket houtworm

Let bij aanschaf goed op het aantal vierkante meters dat je met het pakket kunt behandelen. Beter kun je iets teveel dan te weinig kopen. Wanneer je een klein pakket aanschaft dan heb je kans dat houtworm blijft zitten. Voordat je met dit pakket aan de slag gaat moet je de handleiding er heel goed op nalezen.

Houtwormbestrijder inschakelen

Lukt het niet om houtworm uit je laminaat te krijgen? Dan moet je een houtworm bestrijder inschakelen. Deze gaat ook met een chemisch bestrijdingsmiddel aan de slag. Houd er rekening mee dat je gemiddeld 3 tot 4 keer duurder uit bent dan wanneer je het zelf doet. Wanneer je 40 m² zelf behandelt ben je ongeveer € 200 kwijt. Laat je dit doen dan kost het je tussen de € 600 en € 800. Dat zijn toch wel grote verschillen.

Schuiven naar boven