Zeewesp, een van de giftigste kwallen ter wereld

Heb je al eens van de Australische zeewesp gehoord? Nee dit is geen insect, het gaat hier om een kwallensoort. Dit is zelfs een van de giftigste kwallen die je wereldwijd tegenkomt. Even werd er gedacht dat de Australische zeewesp in Nederland voorkwam, maar dit blijkt achteraf toch een vergissing te zijn. In Nederland hebben we wel een andere zeewesp, deze is minder gevaarlijk.

Zo ziet de zeewesp er uit

Heel gek maar een zeewesp ziet er echt niet als een wesp (insect) uit. Waarom hij dan wel zeewesp wordt genoemd? Omdat zijn tentakels ontzettend giftig zijn. Bij contact met de tentakels schiet de zeewesp een aantal giftige netelcellen af. Het sterke gif kan een mens binnen 3 minuten doden, in veel gevallen duurt dit tussen de 3 en 90 minuten.

Hoe ziet de zeewesp er uit? Hij heeft het uiterlijk van een doorzichtige kwal, maar dan met veel lange tentakels. Deze tentakels kunnen tot wel 3 meter lang worden. Dit dier komt voornamelijk voor aan de kusten van Australië, Indonesië en Nieuw-Guinea. Ook wordt hij aan de kusten van Vietnam en de Filippijnen aangetroffen.

Zeewesp in Nederland

De zeewesp in Nederland? Dit werd in 2013 echt even gedacht. Een Amsterdammer vistte een kwal in het IJ op, maakte er een foto van en gooide hem weer terug de rivier in. Na het zien van de foto dachten een aantal mensen dat het hier om de gevaarlijke Australische zeewesp geen. Omdat het IJ zoetwater bevat, is het zeer onwaarschijnlijk dat het hier om de Australische zeewesp ging. Hierna is er nooit meer een melding geweest van een Australische zeewesp in Nederland.

Toch is het niet zo vreemd dat wordt gedacht dat de Australische zeewesp in Nederland voorkomt. De Australische zeewesp behoort namelijk tot de kubuskwallen. Hier zijn verschillende soorten van, waaronder ook de dobbelsteenkwal oftewel Carybdea marsupialis. Dit diertje, dat ook zeewesp wordt genoemd, leeft in de Oosterschelde. Op zich bijzonder want voornamelijk komen ze in de Atlantische- en Middellandse zee voor. Gelukkig is deze zeewespensoort helemaal niet zo gevaarlijk als de Australische zeewesp.

Gevaarlijk of dodelijk

Dat de zeewesp gevaarlijk is, dat is duidelijk. Dit geldt voor de meeste zeewespen. Ze zijn alleen niet allemaal even gevaarlijk. De Australische zeewesp is dodelijk, het gif is zeer sterk. Aanraking met de tentakels van de zeewesp is niet direct pijnlijk, de eerste pijn ontstaat na een minuut. Binnen 2 minuten kan iemand het bewustzijn verliezen. Zonder behandeling ontstaan er verlammingen en stopt uiteindelijk de ademhaling.

Hartmassage en mond-op-mondbeademing is de beste methode om het gif te verspreiden waardoor het minder geconcentreerd is, dit vergroot de overlevingskansen. Daarnaast is het belangrijk om de tentakel voorzichtig weg te halen zodat er geen gif meer bij kan komen.

Let op met het gebruik van azijn. Voordeel hiervan is dat het de netelcellen blokkeert waardoor er geen gif meer vrijkomt. De netelcellen die al zijn afgevuurd zullen onder invloed van azijn juist extra gif vrijgeven.

Tegengif Australische zeewesp

Lange tijd bestond er geen tegengif tegen de Australische zeewesp. Gelukkig is hier verandering in gekomen en is een behandeling goed mogelijk. Toch zijn er nog steeds te veel mensen die hieraan sterven. Zo werd er iemand op 22 februari 2021 door een Australische zeewesp aangevallen en overleed op 1 maart, ruim een week later. Zeewesp slachtoffers komen dus regelmatig voor. Bedenk dat het gif van een enkele Australische zeewesp voldoende is om ruim 60 mensen te doden.

Zeewesp als huisdier

Kun je een zeewesp als huisdier houden? Dit hangt helemaal van de soort af. Het is onverstandig om een Australische zeewesp als huisdier te nemen, ze zijn gewoon veel te gevaarlijk. Ook het Portugees Oorlogsschip, een andere kwallensoort, is geen geschikt huisdier. Deze is niet direct dodelijk maar het gif verlamt de spieren. Wanneer het gif in de hartspier terechtkomt ontstaat er een hartstilstand.

Wil je een zeewesp als huisdier, dan moet je weten waar je aan begint. Er zijn overigens veel kwallensoorten die je prima als huisdier kunt houden. Een kwallenaquarium ziet er mooi uit en brengt veel rust met zich mee. Bovendien heb je iets in huis dat bijna niemand anders heeft. Bedenk dat kwallen als huisdier wel om de nodige verzorging vraagt. Ze zijn gevoelig en je kunt er niet zomaar andere waterdieren bijzetten.

Naar aquarium-afdeling

Daarnaast vraagt een kwal als huisdier om een goede stroming in het aquarium. Ze eten voedsel als plankton, kleine visjes of lagere dieren. Sommige kwallen eten juist gevogelte of vlees, maar er zijn er ook die van licht leven. Kwallen hebben een speciaal ontworpen aquarium nodig zodat ze zich niet vast kunnen zwemmen.

Schuiven naar boven