Insect met lange staart, dit kan het zijn

Zie je een insect met lange staart? Dit kan van alles zijn, van een sluipwesp tot een libel. Sommige insecten hebben een staartje als legboor, bij anderen gaat het om een angel of een sierlijk aanhangsel. De staart is niet bedoeld om te kwispelen maar heeft een andere functie. Ontdek welk insect met lange staart je gezien hebt.

Ant’s Kingdom – Insecten Terrarium
Afgestemd op de behoeften van insecten.

De functie van de lange staart

Waarom heeft het ene insect een lange staart en het andere insect niet? Dat is hetzelfde als je afvragen waarom een olifant een slurf heeft en een leeuw klauwen. Alles heeft een doel, dus ook die lange staart.

In veel gevallen gaat het om een legboor. Alleen vrouwelijke insecten hebben een legboor. De lengte hiervan varieert van minder tot een halve millimeter tot wel enkele millimeters lang. Het kan ook om een angel gaan, dit zie je bij stekende insecten. De angel bevat gif en is bedoeld ter verdediging.

Een insect met een lange staart kan ook gewoon een of twee sprieten hebben. Dit heeft niet direct een functie maar hoort gewoon bij het uiterlijk van het insect.

Insecten met sprieten aan de achterzijde

Eerst maar eens die insecten met sprieten aan de achterzijde bekijken. Het lijkt op een insect met een lange staart maar het gaat om één, twee of soms wel drie sprieten. Dit kom je voornamelijk bij het zilvervisjes, papiervisje, boekvisje of ovenvisje tegen.

Het gaat hier niet om echte visjes maar insecten met zilverachtige schubben. Omdat ze wat op vissen lijken dragen ze die naam. Het zilvervisje eet van alles en komt veel in woningen voor. Het papiervisje en boekvisje leven van zetmeel maar ook van papier, karton of behang. Deze insecten kunnen veel schade aanrichten. Dan heb je nog het ovenvisje, altijd op zoek naar een ruimte die lekker warm is. Dat hij regelmatig rondom de oven voorkomt is dus niet vreemd.

Insecten met lange staart: de legboor

Verschillende insecten met een lange staart hebben een legboor aan de achterzijde. Dit zie je voornamelijk bij sluipwespen. De legboor wordt gebruikt voor het afzetten van eitjes. Het is dan ook niet vreemd dat alleen vrouwelijke insecten deze legboor hebben. Voordeel hiervan is dat je van bepaalde insectensoorten mannetjes en vrouwtjes heel makkelijk van elkaar kunt onderscheiden.

Waarom hebben sluipwespen een legboor? De vrouwelijke sluipwespen leggen de eitjes in larven of poppen van insecten. Hiermee zijn sluipwespen nuttig want ze bestrijden witte vlieg, bladluizen en andere schadelijke insecten.

Een legboor komt voor bij insecten die de eitjes ergens diep in wegstoppen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de langpootmug. Het vrouwtje legt de eitjes ondergronds tussen de plantenwortels. Wandelende takken hebben ook een legboor, ze leggen hun eitjes namelijk in de aarde. Terwijl sprinkhanen de eitjes diep in een plant leggen. Kom je een insect met lange staart tegen, kijk dan goed of het hier om een legboor gaat.

Koop een insectenhotel en help verschillende insecten

De angel van stekende insecten

Sommige insecten hebben een gifangel. Wist je dat deze oorspronkelijk vanuit de legboor is ontstaan? Mannelijke bijen, wespen of hoornaars hebben geen angel en kunnen dus ook niet steken. De mannelijke exemplaren kom je zelden tegen, ze komen alleen naar buiten voor de bruidsvlucht. Tijdens de paring scheurt het achterlijf van de dar (mannelijke bij) open, waardoor hij sterft. Een dodelijke liefde.

Zie je een insect met lange staart, dan zou dit dus zomaar een angel kunnen zijn. De angel ziet er spits en kort uit. Het stekende insect kan de angel bewegen door het achterlijf in- en uit te trekken. Een bij heeft weerhaakjes aan de angel, daarom kan ze slechts eenmaal steken. Wespen en hoornaars hebben deze weerhaken niet en kunnen meerdere keren steken. Dit verklaart waarom bijen minder agressief zijn, ze steken alleen wanneer het echt niet anders kan.

Zwart insect met lange staart

Vroeg of laat kom je een zwart insect met lange staart tegen. In veel gevallen gaat het om een sluipwesp. Bedenk dat er ontzettend veel soorten sluipwespen zijn. Over heel de wereld bestaan er wel 4000 soorten! Veel sluipwespen hebben een zwart lijf, een gekleurd achterlijf en vaak ook gekleurde poten.

De libel

Nog een bijzonder insect met een lange staart: de libel. Eigenlijk heeft dit insect geen lange staart maar een lang en slank achterlijf. Dit is bedoeld om tijdens de vlucht te sturen en stabiliseren. Veel mensen zijn bang voor libellen, maar is dit wel terecht? Libellen hebben dan wel een lang achterlijf, ze kunnen hier niet mee steken.

Deze insecten leven van andere insecten en hebben dus kaken. De kaken zijn te zwak om mensen mee te bijten. Alleen de allergrootste libellen kunnen door de mensenhuid bijten, maar doen dit eigenlijk alleen uit verdediging.

Insect met omhoog gekrulde staart

De meeste insecten met een lange staart hebben deze recht naar achter staan. Soms kom je een insect met omhoog gekrulde staart tegen. Hij lijkt nog het meest op een mini schorpioen. In veel gevallen gaat het om de kortschildkever.

Bij gevaar richt dit dier zijn achterlijf op. Dit geeft hem een dreigend uiterlijk, iets dat de aanvaller afschrikt. Wanneer de aanvaller niet onder de indruk is dan produceert hij een witte vloeistof. Deze vloeistof stinkt erg, vandaar draagt hij de benaming stinkende kortschildkever. Let op want niet zijn achterlijf is gevaarlijk, het zijn juist de kaken aan de voorkant waar je voor op moet letten. Hier kan hij gemeen mee bijten.

De stinkende kortschildkever kom je voornamelijk in tuinen tegen, het kan dat hij zich in of rondom de afvalcontainer ophoudt.

Shoppen: insectenlampen tegen muggen, vliegen, wespen etc.

Moet je een insect met lange staart bestrijden?

Je hebt veel verschillende soorten insecten, zowel met lange staart (legboor of angel) maar ook zonder staart of aanhangsel. Is het noodzakelijk om een insect met lange staart te bestrijden? Dit hangt er allereerst vanaf waar hij zich bevindt. Is dit in de woning, dan kun je beter het insecten vangen en buitenzetten of bestrijden. Buitenshuis zijn veel insecten nuttig.

Het overmatig bestrijden van insecten zorgt ervoor dat je het ecosysteem in de war brengt. Insecten staan onderaan in de voedselketen maar ruimen ook een hoop andere insecten, dood plantmateriaal of dode dieren op.

Schuiven naar boven