Blauwe muizenkeutels en nee, het zijn geen smurfen

Heb je wel eens blauwe muizenkeutels gezien? Het bestaat echt! Wat je eet poep je ook uit, kleurstoffen hebben vaak invloed op de kleur van de ontlasting. Blauwe muizenkeutels hebben in veel gevallen te maken met muizengif. Het kan echter ook dat de muis iets anders binnen heeft gekregen.

Bestaan er smurfenmuizen?

Als dierenkenner krijg ik soms de leukste vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld of er smurfenmuizen bestaan. Iemand had blauwe muizenkeutels gevonden en vroeg zich af of dit wel bestond. Laat ik je uit de droom helpen: smurfen bestaan niet, dus ook geen smurfenmuizen. Jammer he? Wanneer een muis blauwe ontlasting heeft dan heeft dit twee oorzaken: hij heeft muizengif binnengekregen of van iets met een blauwe kleurstof gegeten.

Blauwe ontlasting en voeding

Sommige voeding kan de kleur van ontlasting drastisch veranderen. Bosbessen kleuren de ontlasting blauw tot blauwzwart. Omdat muizen echt alles eten is het helemaal niet vreemd dat ze van bosbessen snoepen. Heb je een tamme muis en deze onlangs bosbessen gegeven, kijk er dan niet vreemd van op dat je blauwe muizenkeutels aantreft. Bij wilde muizen (in huis of de tuin) is het ook helemaal niet gek dat ze bosbessen eten. Deze planten groeien namelijk in bossen en op heide.

Snoepjes met een blauwe kleurstof zullen de ontlasting niet blauw laten kleuren. Een muis kan dus gerust een hoop blauwe M&M’s wegwerken zonder dat hij er blauw van gaat poepen.

Blauwe korrels muizengif

Bij een muizenplaag is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Doe je hier niets aan dan vermenigvuldigen muizen zich razendsnel. Voordat je het weet heb je de hele woning en de tuin vol met muizen zitten. Vaak wordt gebruik gemaakt van een (levende) muizen, maar ook muizengif is erg populair.

Je zult merken dat er twee soorten muizengif verkrijgbaar is, de roze en blauwe. Het gaat hier om gif dat op graan zit, maar het kan ook om korrels gaan. Soms heb je muizengif in de vorm van pasta. Het graan of de korrels trekt muizen aan, hier eten ze van. Zo krijgen ze telkens een kleine hoeveelheid gif binnen. Na verloop van tijd stapelt dit gif zich op en veroorzaakt levendige bloedingen. Hier sterven de muizen aan.

Muizengif met blauwe haver wordt redelijk veel door ongediertebestrijders ingezet. Particulieren kiezen vaker voor het muizengif met roze haver.

Blauwe muizenkeutels als gevolg van het eten van gif

Muizen kijken niet naar de kleur van voedsel, ze gaan op hun reukvermogen af. Of voedsel nou een rode, gele of blauwe kleur heeft, zolang het maar lekker ruikt en eetbaar is. Na het eten van blauw muizengif is het vrij normaal dat er blauwe muizenkeutels ontstaan. Deze blauwgekleurde ontlasting kom je binnenshuis of in de tuin tegen.

Blauwe muizenkeutels mag je niet met blote handen aanraken. Dit geldt overigens ook voor normaal gekleurde muizenkeutels. De keutels kunnen, vooral wanneer ze droog zijn, een bepaalde bacterie verspreiden. Hier kun je flink ziek van worden. Door de keutels eerst nat te spuiten kun je ze heel voorzichtig wegvegen, het liefst tijdens het dragen van een mondkapje en handschoenen.

Mag je muizengif gebruiken?

De wetgeving omtrent het gebruik van muizengif is de laatste tijd veranderd. Vanaf 2015 is niet alle muizengif meer toegestaan. Vanaf 2023 is het voor consumenten verboden om muizengif met anticoagulantia te gebruiken. Dit is een antistollingsmiddel dat niet alleen schadelijk is voor muizen maar ook voor huisdieren en mensen.

Tot 2023 kun je dit muizengif nog overal kopen, hierna is dit niet meer mogelijk. Wil je toch wat van dit muizengif op voorraad hebben, dan zul je dit voor 2023 in moeten kopen. Houd er wel rekening mee dat het zicht beperkt houdbaar is.

Bekijk muizengif

Gelukkig zijn er verschillende soorten muizenvallen verkrijgbaar. Zo kun je muizen na 2022 nog steeds bestrijden.

Is muizengif verboden?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is muizengif niet direct verboden, hoewel er vanaf 2023 een verbod op bepaalde middelen geldt. Vanaf 2015 mag je muizengif of rattengif niet buiten strooien. Vanaf 2023 is het verboden om deze korrels of granen binnenshuis te gebruiken. Professionele bestrijders mogen het gif wel inzetten, ze hebben hier dan een licentie voor.

Omdat voor consumenten na 2022 muizengif verboden is, zul je een andere methode moeten vinden om ze te bestrijden. denk hierbij aan een muizenval, een muizenklem of een zelfgemaakte val. Weet je waarom muizengif straks verboden is? Ten eerste omdat het schadelijk is voor mens en milieu. Veel muizen krijgen onvoldoende gif binnen en lopen versuft in de natuur rond. Hierdoor zijn ze een makkelijke prooi voor roofdieren. Deze roofdieren krijgen het gif binnen en sterven een pijnlijke dood.

Muizengif wordt ook verboden omdat deze dieren steeds vaker resistent worden tegen het gif. Het wordt gewoon te veel ingezet en is hierdoor minder effectief dan vroeger.

Muizenval – Diervriendelijk
✓Eenvoudig in gebruik
✓Hygiënisch
✓Diervriendelijk

Blauw muizenkeutels straks verleden tijd

Met het verdwijnen van muizengif zullen de blauwe muizenkeutels verleden tijd zijn. Tenzij professionele ongediertebestrijders nog blauwe korrels of granen met gif gebruiken, dan kun je blauwe muizenkeutels wel nog tegenkomen. Misschien maar snel een foto van blauwe muizenkeutels maken, die foto is over enkele jaren klassiek en misschien wel geld waard. Tja, je moet toch ergens geld aan verdienen.

Muizenkeutels of rattenkeutels

Overal waar je hier blauwe muizenkeutels hebt gelezen, kan het ook om blauwe rattenkeutels gaan. Verschillende soorten gif worden zowel voor muizen als ratten gebruikt. Wel is het zo dat ratten meer en sterker gif binnen moeten krijgen, daarom is er vaak apart rattengif verkrijgbaar. Vanaf 2023 is ook rattengif verboden.

Schuiven naar boven