Vissenkom? Niet verboden maar liever niet!

De vissenkom, al jarenlang voeren we er discussies over. De Partij voor de Dieren wil een verbod op de vissenkom. In Duitsland is deze helemaal verboden. De kans is groot dat je de goudvissenkom in de toekomst ook niet meer in Nederland en België ziet. En terecht, want hij is helemaal niet geschikt voor het houden van vissen.

Dit moet je over de vissenkom weten

De ene vissenkom is de ander niet. Je hebt namelijk grote en kleine modellen. De gemiddelde vissenkom heeft een inhoud van 2 liter tot 8 liter. Dit is minder dan een emmer water. Een vissenkom is in veel gevallen rond maar je hebt ook halfronde modellen.

[do_widget id=custom_html-30]

Vroeger werd de vissenkom ontzettend veel verkocht. Makkelijk op tafel of een kast te zetten, een goudvis of wat guppy’s erin aan je had een huisdier. Kijk je nu online of in een dierenwinkel dan kom je de vissenkom nagenoeg niet meer tegen. Dierenwinkels of webshops die hem wél verkopen stimuleren dierenmishandeling. Wat zeg je? Ja, een vissenkom neigt naar dierenmishandeling en dat is echt waar.

Een onnatuurlijke waterbalans

In een vissenkom kan je nooit een goede waterbalans bereiken en behouden. Dit lukt alleen wanneer het water goed kan circuleren, wanneer er waterplanten en natuurlijk micro-organismen aanwezig zijn. Omdat het water in een goudvissenkom zo snel vies wordt ververs je dit wekelijks. Hierdoor krijgt het water nooit de kans om een goede balans aan te nemen. Bovendien kun je ook geen waterplanten in een vissenkom laten groeien, waardoor het water nooit van een perfecte kwaliteit wordt.

Vissen groeien slecht of sterven

Dat je geen vissen in een vissenkom moet houden dat heeft verschillende redenen. Ten eerste vanwege de slechte waterbalans. Maar ook omdat een kom zo klein is en het dus weinig zuurstof bevat. Dit zie je door dat de vissen enkele dagen na het verversen alweer naar lucht gaan happen. Dat luchthappen is echt een teken dat ze zuurstoftekort komen!

Vissen die in een vissenkom worden gehouden groeien over het algemeen slecht. Ook sterven ze voortijdig, iets dat natuurlijk hartstikke zielig is.

Vissenkom in sommige landen verboden

Duitsland heeft echt hart voor dieren want daar is de vissenkom hartstikke verboden. Er geldt zelfs een wet met betrekking tot de inhoud van aquaria. Zo moet een aquarium voor goudvissen een minimale inhoud van 200 liter hebben. Dit komt overheen met een aquarium van 100 X 40 cm en een hoogte van 50 cm.

Vergis je niet maar in Nederland zijn ze al sinds 2008 bezig om de goudvissenkom te verbieden. Waarom het zoveel jaar later nog steeds niet is gelukt, dat is onbekend. De Partij voor de Dieren strijdt hier nog steeds voor.

Klein aquarium

Het is een feit dat je in Nederland de vissenkom amper nog tegenkomt. Verkopers hebben hier een alternatief op bedacht: het klein aquarium. Deze is vierkant of langwerpig en heeft een inhoud variërend van 18 liter tot 30 liter. Het kleinste aquarium heeft een afmeting van 36 X 22 cm en is 26 cm hoog. Is dit iets voor een goudvis? Nee, ook niet. Hoewel de inhoud in ieder geval al twee keer zoveel is als bij een vissenkom.

Probleem met dit soort kleine aquaria is dat vissen amper de ruimte hebben. Zie het als jezelf de hele dag in de gang of de badkamer opsluiten. Je kunt een beetje heen en weer lopen maar meer ruimte is er niet. Stel je voor dat je hier continu met twee of misschien wel drie mensen leeft, dan is er nog minder ruimte.

Een kleine vissenkom is prima als tijdelijk verblijf. Maar ook voor zieke vissen. Bedenk echter dat het geen goede oplossing is als blijvende huisvesting. Je gunt je vis toch iets veel beters?

Hoe groot moet het aquarium voor een goudvis zijn?

Ten eerste is het nooit een goed idee om een goudvis alleen te houden, minimaal met zijn tweetjes. Geef je goudvis een goed leven in een ruim aquaria. Hoe groot moet het aquarium voor een goudvis zijn? In de meest ideale situatie is deze minstens een meter lang en 40 cm breed (diep). Heb je een grote goudvissensoort dan heb je naar verhouding ook een groter aquarium nodig.

Wil je het echt goed aanpakken, kijk dan naar aquaria die je via onderstaand linkje vindt. Dit zijn de meest geschikte aquaria voor goudvissen maar ook voor alle andere soorten vissen.

Bekijk aquaria

Koop je een kleiner aquarium? Dat is een persoonlijke keuze. In dit geval moet je zeker niet al te grote vissen gaan houden. Zorg ook niet voor overbevolking. Teveel vissen vervuilen het water en zorgt voor minder zuurstof. Dit is natuurlijk hartstikke slecht.

Wat kost een aquariam?

Wat ben je nu eigenlijk voor een aquarium kwijt? Gelukkig zijn die dingen tegenwoordig goedkoper dan pakweg 20 jaar geleden. Een ruim aquarium met een inhoud van 190 liter inclusief kap ledverlichting kost rond de € 235. Wil je een modern het aquarium inclusief ondermeubel dan ben je ongeveer € 550 kwijt.

Dan heb je nog een filterpomp nodig. Een eenvoudige aquariumfilterpomp kost tussen de € 25 en € 35. Voor een groter aquarium heb je een zwaardere pomp nodig, deze kost rond de € 60. Wil je het helemaal goed aanpakken dan neem je een externe aquariumpomp, ook wel een buitenfilter genoemd. Dit is een zeer krachtige pomp en filter die ook nog eens voor een goede waterstroming zorgt. Dit apparaat plaats je in het meubelkastje van het aquarium waarbij de aanvoer- en afvoerslang naar het aquarium lopen.

Naar filterpompen

Dat klinkt heel duur maar dat is het niet. Een gemiddelde buitenfilter kost tussen de € 59 en € 99. Dat valt dus echt wel mee.

Houd je tropische vissen, dan heb je ook nog een aquariumverwarming nodig. De kosten hiervoor bedragen € 16 tot € 25. Voor goudvissen is zoiets natuurlijk niet nodig.

Schuiven naar boven