Welke slangen komen er in Nederland in het wild voor?

Je zou het bijna niet denken maar in Nederland leven wat wilde slangen. Gelukkig zijn die niet zo giftig als in andere landen. Welke slangen komen er in Nederland in het wild voor? We kennen hier drie soorten die verspreid door Nederland leven. Let op want als je een slang tegenkomt dan kan hij zeker bijten. Eentje is er zelfs giftig, maar een antiserum toedienen is niet altijd nodig. Ontdek meer over de Nederlandse slangen en hoe je ze herkent.

De ringslang

De eerste slang die je in Nederland in het wild tegenkomt is de ringslang. Hij komt bijna overal in Europa voor waaronder ook in Nederland en België. Deze slang leeft grotendeels in het water. Hier jaagt hij op kikkers, padden en andere kleine dieren. Deze slang kan tot wel twee meter lang worden. De kleur van de ringslang is lichtbruin tot zwart. Let op want de exemplaren die je in Nederland tegenkomt zijn overwegend grijs van kleur.

[do_widget id=custom_html-33]

Net achter de kop en aan weerszijden van de hals zijn er gele vlekken zichtbaar. Omdat deze vlekken soms samenvloeien lijken ze op een ring. Vandaar ook de benaming ringslang. Mannetjes herken je doordat ze een dikkere staartwortel hebben. Ook is de staart bij de mannetjes wat langer dan bij de vrouwtjes.

Wanneer de ringslag zich bedreigt voelt doet hij alsof hij dood is. Deze slang is niet giftig en zal zelfs niet bijten.

Gladde slang

Welke slangen komen er in Nederland voor en zijn niet giftig? Ook de gladde slang is niet giftig maar zal bij gevaar wel bijten. Deze slang heeft een bruine tot grijsbruine kleur. Hij heet gladde slang omdat hij over gladde schubben beschikt, iets dat je bij andere slangen niet tot weinig tegenkomt. Opvallend zijn ook de donkere vlekken op de rug aan de staart. Verder heeft de gladde slang gele ogen, iets dat natuurlijk ook direct opvalt. Hij bereikt een lengte van 60 tot 75 centimeter. Mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes.

Deze slang leeft voornamelijk aan bosranden, op heiden en steppen. Je komt hem ook aan de voet van rotswanden tegen. Hij zoekt in ieder geval de beschutting op, juist omdat hij niet van grote warmte houdt. Toch wil hij nog wel eens op een stukje open terrein liggen zonnen.

De gladde slang kan bijten maar is dus niet giftig. Overigens zul je deze slangensoort zelden aantreffen. Hij houdt zich namelijk goed verborgen en is dankzij zijn schutkleur nauwelijks zichtbaar.

Adder in Nederland

De derde slang die je in Nederland tegenkomt is de adder. Let op want het gaat hier om een giftige slang. Opvallend aan deze slang is dat hij eierlevendbarend is. Dit betekent dat de bevruchte eitjes zich in het lichaam van het vrouwtje ontwikkelen. Zo komen de jongen levend ter wereld.

Deze slang wordt maximaal 80 cm groot. De meeste adders bereiken een lengte van 50-70 centimeter. Ook nu weer zijn de mannetjes wat kleiner dan de vrouwtjes. De kleur van de adder varieert van geelbruin tot grijs, rood of bruin. Veel adders hebben een donkere zigzaggen de aftekening op de rug. Er zijn echter ook adders die helemaal geen aftekening hebben. Opvallend is de V-vormige vlek aan de bovenzijde van de kop. Maar let op, deze vlek kan ook lijken op een X of een H.

Adders kunnen goed zwemmen maar leven niet in het water. Ze jagen op kleine zoogdieren waaronder muizen, ratten en konijnen. Ook jagen ze op vissen, kikkers en padden. Soms klimt de adder in een boom en rooft een vogelnest leeg.

Waarschuwing: de adder is giftig. Wanneer hij zich bedreigd voelt of je valt hem aan dan kan hij bijten. Soms moeten er antigifstoffen worden toegediend. In andere gevallen heb je wel enige tijd last van een adderbeet.

Bekijk beste boeken over slangen

Gebeten door een adder, wat te doen?

Jij of iemand anders is gebeten door een adder. De vraag is wat de beste hulpverlening is. Eerst maar eens even kijken wat de symptomen van de beet van een adder zijn.

Direct na de beet voel je een flinke pijn. Deze pijn is in ieder geval voelbaar ter hoogte van de beetwond. Een half uur tot een uur na de beet treden de eerste symptomen op. Er ontstaat zwelling, roodheid en warmte. Afhankelijk van hoe je op het gif reageert kun je ook misselijk worden en zelfs braken. Sommige mensen krijgen last van flinke buikpijn. In zeer ernstige gevallen ontstaat er een verhoogde hartslag, raak je in shock of treedt er een bloeding op.

Een adderbeet is zelden dodelijk. Toch is het goed om na een adderbeet actie te ondernemen. Daarom lees hieronder wat je moet doen.

Eerste hulp bij een adderbeet

Door de pijn ben je geneigd om het lichaamsdeel goed af te binden. Dit mag je absoluut niet doen. Breng dan ook geen drukverband of knelverband aan. Zorg dat de bloedsomloop niet wordt afgesneden. Je mag de beet ook nooit uitzuigen of dichtbranden.

Wat je wel moet doen zijn de volgende dingen:

  • De wond ontsmetten met water en zeep
  • Een ontsmettingsmiddel toepassen
  • Sieraden, sjaals en andere zaken verwijderen die lichaamsdelen afknellen
  • Het aangetaste deel hoger leggen
  • Direct een arts bezoeken

Het is natuurlijk altijd beter om zo snel mogelijk 112 te bellen. Een adderbeet moeten zeker behandeld worden, ook al is deze zelden dodelijk. Soms wordt er wel een antigif toegediend.

Naar de beste wandelschoenen (!tip)

Gebeten door een gladde slang

De gladde slang kom je zelden tegen. Toch kan het voorkomen dat je door deze slang gebeten wordt. Gelukkig is deze slangenbeet niet giftig. Dit betekent dat je ook niet direct 112 hoeft te bellen. Wel kan de beetwond infecties met zich meebrengen. Daarom is het altijd verstandig om toch contact op te nemen met een arts. Laat de wond behandelen en desinfecteren.

Hond gebeten door een slang

Omdat honden veel door het gras en struikgewas rennen is de kans groter dat ze door een slang worden gebeten. Is je hond gebeten door een slang? Afhankelijk van de slangensoort zal het dier niks merken of vertoont de volgende symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Pijn en zwelling
  • Sufheid
  • Bewusteloosheid

Vaak heb je niet in de gaten door welke slang de hond is gebeten. Daarom is het altijd beter om direct naar de dierenarts te gaan. Laat de slangenbeet controleren en behandelen.

Schuiven naar boven