Vlooieneitjes, je ziet ze niet maar ze zijn er wel

Vlooieneitjes zijn zo klein, met het blote oog zie je ze niet. Het probleem is dat ze bij een vlooienplaag massaal aanwezig zijn. Voordat je het weet zit elke kamer in je huis vol met vlooien. Gelukkig zijn er wat manieren om vlooieneitjes te bestrijden. Dit moet je zeker doen, want vlooien gaan niet vanzelf weg.

Vlooieneitjes herkennen

Hoe weet je nu of je hond, kat of konijn vlooieneitjes heeft? Dit kun je niet weten, want vlooieneitjes liggen grotendeels op de grond. Vlooien leggen hun eitjes in de vacht van je huisdier. Na enkele uren vallen deze eitjes op de vloer. Ze liggen dus in de honden- of kattenmand, op de bank en overal waar je huisdier komt.

[do_widget id=custom_html-25]

Vlooieneitjes zin zeer klein. Met het blote oog zie je ze amper want ze zijn ongeveer 0,5 mm lang. De vorm is ovaal en de kleur is wit.

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt?

Je hoeft geen vlooieneitjes te herkennen, vaak merk je vanzelf wel dat er vlooien in huis zijn. Dit merk je bijvoorbeeld aan je huisdieren. De hond of kat krabt zich erg vaak en soms springt je dier ineens verschrikt op. Dieren die een vlooienallergie hebben zullen wondjes krijgen. Deze wondjes genezen niet, juist hier blijft er zelfs aan krabben.

Soms springt er een vlo op je arm of been. Wanneer de vlo je bijt, dan voel je dit als een duidelijke speldenprik. Vlooien kunnen niet van mensenbloed leven en zullen weer op zoek gaan naar een ander slachtoffer.

Hoe weet je nu of je vlooien in huis hebt? Je treft kleine zwarte puntjes op de bank, de vloer en in de honden- of kattenmand aan. Dat is geen zand maar vlooienpoep.

Hoe herken je vlooien bij honden?

Het is een feit dat vlooien hun eitjes in de vacht van de hond leggen. Helaas kun je deze vlooieneitjes niet goed zien, of je moet wel heel goed kijken. Op een donkere vacht kun je misschien vlooieneitjes waarnemen. Gebruik hiervoor een vergrootglas.

Bedenk dat de vlooieneitjes in het begin kleverig zijn maar binnen een dag op de grond vallen. Het grootste gedeelte van de vlooieneitjes ligt dus op de vloer, of misschien wel op je bankstel. Ligt je hond vaak in bed? Dan is de kans heel groot dat er vlooieneitjes in je bed liggen.

Hoe herken je vlooien bij honden? Aan de volgende kenmerken:

  • De hond krabt veel
  • Het dier bijt naar zijn flanken of achterste
  • Je hond is onrustig
  • Soms zijn er kleine wondjes zichtbaar
  • Bovenstaande klachten houden minimaal twee weken aan

Deze kenmerken zijn een goede indicatie voor de aanwezigheid van vlooien. Straks meer over vlooien behandelen en vlooieneitjes doden.

Hoe zien vlooien er bij een kat uit?

Feitelijk zie je bij een kat met vlooien dezelfde kenmerken als bij een hond. Toch kan de kat net iets anders reageren:

  • Veel krabben
  • Vaak wassen (likken)
  • Een verstoorde slaap
  • Vaker langs voorwerpen wrijven
  • Soms kleine wondjes op de huid
  • Bovenstaande klachten zijn minimaal twee weken aanwezig

Natuurlijk moet je bij bovenstaande kenmerken niet twee weken wachten of het vanzelf verdwijnt. Maar wanneer de klachten na enkele dagen verdwijnen dan gaat het niet om vlooien. Vlooieneitjes bij de kat kun je net als bij de hond soms zien zitten. Dit is vooral het geval wanneer je kat een donkere vacht heeft.

Hoe lang overleven vlooien in huis?

Je hebt een of meerdere vlooien aangetroffen. Bedenk dat slechts een klein gedeelte van de vlooienpopulatie zichtbaar is. Er zijn veel meer vlooieneitjes dan volwassen vlooien in je woning. Hoe lang overleven vlooien in huis? Ontzettend lang. Een vlo houdt het 100-130 dagen op zijn gastheer vol. Hierna sterft de vlo, maar ondertussen heeft deze vele vlooieneitjes gelegd.

Omdat het in de woning altijd warm is en er is voedsel aanwezig (huisdier), zullen vlooien zonder bestrijding aanwezig blijven. Pas wanneer je de huisdieren verwijdert zullen de vlooien in huis uiteindelijk uitsterven. Bedenk echter wel dat ze ondertussen de mens als gastheer uitkiezen. Een vlo kan niet van mensenbloed overleven, dus dit is ter overleving kansloos.

Vlooieneitjes vernietigen

De meeste mensen pakken alleen de volwassen vlooien aan. Ze gebruiken allerlei huismiddeltjes om vlooien te bestrijden. Dit werkt matig, want je doodt hiermee niet de vlooieneitjes. Juist die vlooieneitjes vormen het grootste probleem. Kun je vlooieneitjes vernietigen? Niet goed, de schaal van vlooieneitjes beschermt namelijk tegen de meest schadelijke middelen.

Wat je eigenlijk moet doen is zowel de volwassen vlooien als de larven bestrijden. Hiermee zit je een streep door de cyclus. Na enige tijd komen de achtergebleven vlooieneitjes uit. Wanneer je de behandeling dan herhaalt ben je ook van die nieuwe larven af.

Stappenplan vlooien bestrijden

Het is dus niet mogelijk om vlooieneitjes te vernietigen oftewel doden. Wel kun je vlooieneitjes opzuigen. Bedenk dat je met een stofzuiger slechts een klein gedeelte van de vlooieneitjes te pakken krijgt. De rest ligt allemaal verborgen tussen kieren en naden of achter de plinten. Bekijk hieronder het stappenplan vlooien bestrijden.

Stap 1: huisdier behandelen

Als eerste zul je het huisdier moeten behandelen. Doe dit niet met een huismiddeltje, dit werkt onvoldoende. Gebruik bij voorkeur spot-on. Dit is een pipetje met een chemisch bestrijdingsmiddel dat je tussen de schouderbladen van je huisdier leegknijpt. De werkzame stof verspreidt zich langzaam over de huid van de hond of kat. Vlooien die je huisdier bijten zullen door het middel direct gedood worden.

Bekijk spot-on

Minder dan 5% van de huisdieren kan niet goed tegen dit soort bestrijdingsmiddelen. Mocht je dier na het toedienen ziekteverschijnselen vertonen, schakel dan een dierenarts in. Na het aanbrengen van spot-on de handen goed wassen en je huisdier gedurende 24 uur niet aanraken.

Stap 2: woning schoonmaken

Vlooieneitjes bestrijden doe je door de woning goed schoon te maken. Begin met het uitwassen van de slaapplek van je huisdier. Was bij voorkeur op 60 °C. Zuig ondertussen het hele huis goed. Vergeet vooral langs de wanden niet, daar liggen de meeste vlooieneitjes. Stofzuig ook de kussens van de bank en vooral tussen of onder de kussens.

Stap 3: de omgeving behandelen

Als laatste moet je nog de omgeving behandelen. Hiervoor gebruik je een speciale omgevingsspray. Dit middel bevat een aantal stoffen waar vlooien en andere insecten niet tegen kunnen. Verwijder huisdieren en kinderen eerst uit de ruimte voordat je deze behandelt. Heb je een aquarium, schakel de filterpomp dan uit. Leg een grote deken over het aquarium heen.

[do_widget id=custom_html-16]

Spuit de hele ruimte goed in. Dit doe je laag bij de vloer met extra aandacht voor de plinten en de hoeken. Verlaat de ruimte en houd de deuren en ramen goed gesloten. Na een uur moet je de kamer goed ventileren. Dankzij deze behandeling zijn alle aanwezige vlooien en larven dood. De vlooieneitjes leven nog, maar de larven die hieruit komen zullen niet overleven. Dit komt omdat de larven weinig voedsel vinden. Wanneer ze eenmaal als volwassen vlo het huisdier bijten komen ze in aanraking met de werkzame stof uit de spot-on.

Alleen bij een ernstige vlooienplaag is het aan te raden om na 3-4 weken de ruimte opnieuw te behandelen. In alle andere gevallen is een eenmalige behandeling van de omgeving meer dan voldoende.

Schuiven naar boven