Vliegende vos – Indische reuzenkalong

De vliegende vos is een bijzonder dier dat tot de vliegende honden behoort. Je komt hem op Sri Lanka en in Zuid India tegen. Dit dier lijkt op een kruising tussen een vos en vleermuis. Met een spanwijdte van wel 2 meter is hij indrukwekkend groot. Nieuwsgierig naar de vliegende vos? In dit artikel lees je alles over dit bijzondere dier.

Wetenschappelijke benaming

De vliegende vos staat ook wel bekend als de Indische reuzenkalong. Het gaat hier om een zoogdier dat tot de vleermuizen behoort. Eigenlijk is de vliegende vos familie van de vliegende hond. De wetenschappelijke naam van de vliegende vos is Pteropus giganteus.

[do_widget id=custom_html-67]

Let op want ook de Pteropus vampyrus is een vliegende vos, alleen een fractie kleiner dan de reuzenkalong. Deze laatste komt in grote delen van Azië voor. Dan heb je ook nog de Filipijnse vliegende vos die naast Azië ook India, Afrika en Oceanië als leefgebied heeft.

Hier kun je hem aanschouwen

In Nederland en andere Europese landen komt deze diersoort niet voor. Hij leeft alleen in India waarbij er twee ondersoorten zijn. De een vind je op Sri Lanka, de ander in de Himalaya.

Gelukkig hoef je niet zo ver te reizen want ook in Nederland kun je hem aanschouwen. Bijvoorbeeld bij dierenpark De Oliemeulen in Tilburg. Ook in Burgers Zoo kun je oog in oog staan met de Rodrigues vleerhond. Niet exact hetzelfde als de vliegende vos maar wel vergelijkbaar.

Kenmerken van de vliegende vos

Een opvallend kenmerk is de spanwijdte. De vliegende vos kan een spanwijdte van 2 meter bereiken. De kleinere soorten hebben een spanwijdte tussen de 1,20 m en 1,50 m. Je zou denken dat dit dier op een vleermuis lijkt maar hij ziet er net wat anders uit. Ja zijn vleugels zijn wel gelijk aan die van een vleermuis, maar zijn uiterlijk ziet er toch heel anders uit. Kijk je naar zijn kop dan lijkt het net alsof je een vos voor je hebt, vandaar ook de benaming.

Hij heeft schattige oogjes en oortjes, een behaarde vacht en twee achterpoten met stevige nagels. Hiermee hangt hij graag ondersteboven waarbij hij in rust de vleugels als een deken om zich heen vouwt. In India hangt de vliegende vos gewoon ondersteboven aan woningen, afdakjes of takken.

Dit dier heeft geen staart. De kleur van de vacht varieert van roodbruin tot bijna zwart. Het lichaam is lichter van kleur dan de vleugels en de kop.

Dit eet een reuzenkalong

Wat eet een kalong? De vliegende vos lijkt een eng roofdier of misschien wel een vampier. Schijn bedriegt want het zijn vrij onschuldige dieren. De reuzenkalong oftewel vliegende vos voedt zich met vruchten. Hierbij eten ze allerlei soorten vruchten waaronder mango’s, avocado of bananen. Ze voeden zich ook met bloemennectar. Hierbij wordt gewoon de gehele bloem opgegeten.

De jongen drinken direct na de geboorte moedermelk. Dit doen ze door via de huidplooien van de moeder naar de tepel te kruipen. Hier blijven ze gedurende hun verdere ontwikkeling zitten, totdat ze in staat zijn om zelf te eten.

Tip: bekijk vleermuiskast

Communicatie en navigeren

De kleine vleermuizen maken gebruik van echolocatie. Tijdens de vlucht worden er geluidsgolven uitgezonden. Deze geluidsgolven weerkaatsen en neemt de vleermuis via zijn oren waar. Zo kan het dier bepalen en navigeren. Hierdoor is het zelfs mogelijk om in het volledig duister zijn weg te vinden. De vliegende vos heeft deze techniek niet. Hij heeft zeer gevoelige ogen en kan hiermee zijn voedsel vinden.

Leeftijd van de vliegende vos

Dit dier wordt in de vrije natuur tussen de 12 en 16 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze een leeftijd van 18 jaar bereiken. Helaas is de vliegende vos kwetsbaar en wordt met uitsterven bedreigd. In Australië, waar een andere soort vliegende vos voorkomt, hebben deze dieren het door bosbranden of extreme hitte erg moeilijk. In een enkel seizoen kunnen er duizenden exemplaren sterven. Dit is grotendeels te danken aan de mens die teveel bomen weghaalt, waardoor ze geen schaduwrijke plekken meer hebben.

Vliegende vos als huisdier

Mag je een vliegende vos als huisdier houden? Nee, dit is niet toegestaan. Deze diersoort staat op de zwarte lijst. Dit betekent dat je hem niet legaal als huisdier kunt houden. Doe je dit toch dan zal er in eerste instantie niet veel gebeuren. Totdat je een keer met het zieke dier naar de dierenartsen moet. Of iemand meldt aan een instantie dat je een vliegende vos als huisdier houdt. Op dat moment kunnen ze het dier direct in beslag nemen.

Dat is natuurlijk niet alles want je riskeert ook nog eens een boete. Daarom is het niet verstandig om een vleerhond of kalong als huisdier te willen houden.

[do_widget id=custom_html-54]

Heb je toch stiekem een kalong in huis? Dan heeft deze heel veel ruimte nodig. Met een spanwijdte tot 2 meter is dit binnenshuis bijna niet te doen. In een kooitje opsluiten is gewoon hartstikke zielig. Zelfs een ruime volière is nog veel te klein.

Voortplanting van dit dier

Misschien weet je het nog niet naar de vliegende vos is een zoogdier. Hij is levendbarend, dit betekent dat er na een draagtijd van ongeveer zes maanden een jong wordt geboren. Het jong blijft gedurende acht weken bij zijn moeder dat het continu met zich meedraagt.

Andere vergelijkbare soorten

De vliegende vos zoals hierboven omschreven leeft in specifieke gebieden in India. Je hebt ook nog een aantal andere soorten die weer ergens anders voorkomen. Bijvoorbeeld de palmvleerhond, de hamerkopvleerhond of de vliegende hond.

Schuiven naar boven