Visziekten – symptomen en behandeling

Net als elk ander dier kan ook een vis ziek worden. Hierbij krijg je te maken met verschillende visziekten. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. In dit artikel vind je de meest voorkomende visziekten inclusief symptomen. Ook lees je welke behandeling nodig is. Zo houd je aquariumvissen langer gezond.

Zo zie je of een vis ziek is

Welke visziekte het dier ook onder de leden heeft, er zijn een aantal symptomen waaraan je ziet dat hij ziek is. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van verschillende ziekten:

  • Witte puntjes op de schubben en de vinnen
  • Rode vlekken
  • Rode kieuwen
  • Doffe kleur
  • Gaten in de kop
  • Rafelende of uit elkaar vallende vinnen
  • Ernstige vermagering
  • Ernstig opgezette buik
  • Een versnelde ademhaling

[do_widget id=custom_html-30]

Let op want niet elke ziekte gaat met alle symptomen gepaard. Dit hangt er dus helemaal vanaf om welke visziekte het gaat. Naast bovenstaande symptomen kan de vis ook last hebben van een witte ontlasting of uitpuilende ogen. Sommige vissen worden hyperactief terwijl anderen zich juist heel rustig houden. Een ernstig zieke vis zal ook op de zij of zelfs op de kop gaan zwemmen.

De meest voorkomende visziekten

Visziekten worden veroorzaakt door parasieten, schimmels, virussen of bacteriën. Het is dus niet zo dat een vis uit zichzelf ziek wordt. Bedenk dat een aantal visziekten erg besmettelijk zijn. Dit betekent dat andere vissen al snel worden aangestoken. Daarom is het dus zo belangrijk om vissenziekten direct te herkennen.

Witte stip bij tropische vissen

Een veel voorkomende ziekte bij tropische vissen is witte stip. Deze ziekte heet zo omdat er al snel witte stipjes op de huid van de vis ontstaan. Vooral bij donkerkleurige vissen is dit goed zichtbaar. Een ander symptoom is jeuk, hierdoor gaat de vis langs voorwerpen schuren. Ook kan het dat de vis de vinnen dicht tegen elkaar houdt.

De ziekte witte stip wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Behandeling is vrij eenvoudig, in de dierenzaak zijn hier diverse middelen tegen verkrijgbaar. Ook is het belangrijk om de temperatuur van het water iets te verhogen. Om witte stip een volgende keer te voorkomen moet je die temperatuur wat hoger houden.

Bekijk middelen tegen Witte stip

Schimmelinfectie

Wanneer je een zieke of gewonde vis hebt dan kan deze last krijgen van een schimmelinfectie. Hierbij zie je een aanslag op de schubben van de vis. Deze aanslag lijkt nog het meest op donzige watten en is wit, rood, groen of zwart van kleur.

Haal de aangetaste vis uit het aquarium. Doe hem in een emmer met een mengsel van water en jodiumzout. Zorg dat je per 5 liter water 100 gram jodiumzout toevoegt. De vis mag hier maximaal 2 minuten in verblijven, hierna zat je hem in een apart (klein) aquarium. Wanneer de vis weer helemaal gezond is kan hij terug in zijn vertrouwde aquarium.

Vinrot

Een van de gevreesde visziekten is vinrot. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Vaak begint het met een verwonding waardoor bacteriën een ontsteking kunnen veroorzaken. Bij vinrot zien de vinnen er rafelig en wit uit. Bij de dierenarts is antibiotica speciaal voor vissen verkrijgbaar. Ook zul je de waterkwaliteit moeten verbeteren door dit regelmatig te verversen.

Kieuwinfectie

Een bacterie kan kieuwinfectie veroorzaken. De huid van de kieuwen wordt grijs en zal uiteindelijk afsterven. Ook nu weer is een behandeling met antibiotica aan te raden.

Zwemblaasinfectie

Ernstig zieke vissen zullen vrijwel altijd scheef of ondersteboven gaan zwemmen. Soms is er sprake van een zwemblaasinfectie, veroorzaakt door een bacterie. Helaas helpt een behandeling met antibiotica onvoldoende. Zonder de vis af, deze infectie is namelijk besmettelijk voor andere vissen.

Buikwaterzucht

Een gezwollen buik bij vissen hoeft niet direct een visziekte te betekenen. Na het eten zijn de buikjes altijd wat opgezwollen. Bij levendbarende vissen kan het vrouwtje zwanger zijn. In sommige gevallen lijdt de vis aan buikwaterzucht. De buik is gezwollen en de schubben zien er ruw uit. De vis krijgt moeite met zwemmen en zijn balans. Wanneer de ziekte al langer bestaat dan eet de vis niet meer.

Net als andere ziekten die door bacteriën worden veroorzaakt is ook buikwater ze besmettelijk. Zet de vis apart in een bak met iets warmer water. Zorg ook dat er voldoende zuurstof in het water terechtkomt. Je kunt behandelen met Fungicell, helaas werkt dit niet altijd.

Gatenziekte

Vooral discusvissen zijn bevattelijk voor gatenziekte. Hierbij ontstaan er gaten op de kop en de rest van het lichaam. De ontlasting ziet er wit tot grijs uit. Vaak ligt de oorzaak in een slechte weerstand en een verminderde waterkwaliteit. Ververs 2/3e deel van het water en zorg voor een goede filtering. Koop eventueel een geneesmiddel tegen bacteriële infecties.

Je kunt deze ziekte voorkomen door voor gezond voedsel te zorgen. Bovendien mag het water niet te zacht zijn en moeten er voldoende mineralen aanwezig zijn.

Flagellaten

Ook weer iets dat vaker bij discusvissen voorkomt: flangellaten. Dit zijn eencellige parasieten die voor slijmerige vinnen zorgen. De uitwerpselen zien er witachtig uit en er ontstaan bij sommige vissensoorten gaten in de kop. Verder ziet het lichaam er donker verkleurd uit en vermagert de vis. De ziekte wordt soms ook wel de gatenziekten genoemd maar eigenlijk klopt dit niet. De gatenziekte kan namelijk door slechte voeding ontstaan zonder dat hier een parasiet of bacterie en te pas komt.

Een parasitaire worminfectie

Helaas kunnen vissen ook besmet raken met verschillende soorten parasitaire wormen. Deze wormen dringen het lichaam van de vis binnen en richten hier schade aan. Sommige wormen hechten zich juist aan de buitenkant van de vis.

[do_widget id=custom_html-31]

Huidwormen veroorzaken een donkere verkleuring en slijmerige plekken op de vissenhuid. Bij haakwormen zie je juist een witte en slijmerige ontlasting bij de vis. Ook draadwormen veroorzaken dit soort symptomen. Heeft de vis last van lintwormen dan ontstaat er zwelling en uitpuilende ogen.

Soms heeft de vis last van kieuwwormen. Hierbij heeft het dier jeuk en schuurt langs voorwerpen. Let op want kieuwwormen lijkt met betrekking tot symptomen op Witte stip, alleen zijn er dan geen witte stipjes aanwezig.

Worminfecties voorkom je door het aquarium goed te onderhouden. Daarnaast kun je het immuunsysteem van de vissen met een speciaal middel verhogen. Het is belangrijk om zieke vissen direct in quarantaine te plaatsen. Is er sprake van een worminfectie dan moet je het biofilter vervangen: hier zitten de wormen in verstopt.

Schuiven naar boven