Duiven verjagen met geluid, laser & geur

Duiven in de tuin of op het balkon, het zorgt voor veel overlast. Duiven verjagen is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er een aantal diervriendelijke methoden. Denk hierbij aan duiven verjagen met geluid, laser of geur. We zetten de vijf beste methoden op een rij. Hopelijk heb je straks geen last meer van deze vogels.

Duivenpoep is schadelijk

Waarom zou je duiven verjagen uit de tuin of van het balkon? Omdat duivenpoep schadelijk is. Ten eerste geeft al die duivenpoep een onsmakelijk gezicht. Helaas brengen de uitwerpselen ook veel schade aan voegwerk, beton, steen en verflagen toe. Jarenlang duivenpoep op een bouwwerk voor afbrokkeling en financiële schade.

Dan hebben we het nog niet eens over de ziektekiemen in duivenpoep. Duiven kunnen verschillende ziekten overdragen waaronder de papegaaienziekten. Mensen worden hier ernstig ziek van en kunnen soms op de intensive care belanden. De ziekte is wel te behandelen met antibiotica.

Duiven zijn ook overdrager van de salmonellabacterie, iets dat vooral voor zwakkere en oudere mensen gevaarlijk is. Daarnaast kunnen duiven drager zijn van cryptococcen. Genoeg redenen om duiven te verjagen.

Duiven verjagen, zo doe je dat

Het is vaak lastig om definitief van duiven af te komen. In veel gevallen keren de vogels terug. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je geen voer in de tuin of op het balkon hebt liggen. Wil je kleine vogels voeren? Zorg dan voor een klein vogelhuisje waar duiven zeker niet in kunnen. Ruim gemorst voer zo snel mogelijk. Hieronder vijf methoden om duiven te verjagen.

Duiven verjagen met geluid

Net als veel andere dieren houden ook duiven van hun rust. Duiven verjagen met geluid werkt vaak effectief. Het is hierbij niet de bedoeling dat je de muziek keihard aanzet, hier zullen de buren niet blij mee zijn. Duiven verjagen met geluid werkt met ultrasone geluiden. Niet hoorbaar voor de mens maar wel voor dieren. Je verjaagt hier niet alleen duiven maar ook andere ongewenste gasten zoals ratten en muizen mee.

Een ultrasone ongedierte verjager is diervriendelijk. Plaats de verjager op een afstand van ongeveer 30 cm boven de grond, hiermee verjaag je insecten en muizen. Merk je dat het op deze afstand niet werkt omdat duiven hoger zitten? Plaats de verjager dan ook wat hoger.

Let op: er wordt vaak gezegd dat honden en katten deze geluiden niet opvangen. Toch is dit niet 100% duidelijk. Merk je dat je hond of kat onrustig wordt van het geluid? Schakel het apparaat dan uit wanneer je dier in de tuin of op het balkon is. Hierna gewoon weer aanzetten.

Bekijk ultrasone ongedierte verjager

Duivenwering voor balkon of schutting

Zitten er vaak duiven op de rand van je balkon, op de schutting of misschien op een reling? Duivenpinnen werken ontzettend goed. Afhankelijk van het model hebben de pennen een lengte van 30-100 cm. Vaak kun je deze in stukjes breken en is het hiermee op maat te maken. Zeer eenvoudig op dakgoten, relingen en schuttingen te plaatsen.

Is het zielig om dit soort duivenwering te gebruiken? Nee, de pennen hebben aan het uiteinde een stompe punt. Dit voorkomt dat vogels letsel oplopen. Het plaatsen van duivenpinnen is dan ook volledig veilig voor vogels. Bovendien houd je hier ook katten mee weg.

Naar duivenpinnen

3. Duiven verjagen met laser

Een andere methode is duiven verjagen met laser (laserpen of laserpointer). Voordeel hiervan is dat je van grote afstand vogels kunt verjagen. Dit werkt vooral tegen grote groepen vogels. Je hebt de keuze uit een rode of groene laserpen. Om duiven te verjagen met laser wordt vaak gebruik gemaakt van de groene laserpen.

Voordeel van duiven verjagen met laser is dat je op elk moment de duiven afschrikt. Je kunt gewoon vanuit je luie stoel de duiven verjagen, je hoeft dus niet naar buiten. Nadeel is dat het verjagen alleen werkt wanneer je de duiven ziet en zelf in actie komt. Een laserpen is dan ook alleen geschikt wanneer je af en toe duiven op je balkon of in de tuin hebt.

Overigens is het ook een kwestie van: de aanhouder wint. Wanneer je duiven maar vaak genoeg afschrikt dan blijven ze uiteindelijk wel weg. Dit betekent dat je er in het begin veel aandacht aan besteedt.

Bekijk laserpen

Een kraai als afschrikmiddel

Duiven verjagen met een kraai, hoe werkt het? Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een nepkraai. Duiven en kraaien zijn geen beste vrienden. Wanneer duiven van afstand een kraai zien zitten dan vermijden ze deze plek liever. Voordeel van een kraaiverschrikker is dat er minder duiven in de tuin of op het balkon komen. Bovendien ziet die nepkraai er ook wel leuk uit.

Nadeel is dat duiven verjagen met een kraai niet 100% effectief is. Sommige slimme duiven hebben al snel in de gaten dat het hier om een nepvogel gaat. Er zijn wel een aantal modellen met bewegingsmelder verkrijgbaar. Deze geven geluid wanneer er beweging is, ook dit kan duiven afschrikken.

Duiven verjagen met geur

Als laatste kun je ook duiven verjagen met geur. Het is bekend dat duiven maar ook andere vogels een hekel hebben aan bepaalde kruiden en specerijen. Om duiven te verjagen met geur maak je gebruik van knoflook, peper, cayennepeper of kaneel. Strooi dit in je tuin of over je balkon. Schenk extra aandacht aan plekken duiven veel zitten.

Het verjagen met geur is niet voor 100% effectief. Bovendien kunnen dit soort producten een aardig rommeltje geven, vooral wanneer het gaat regenen. Gebruik kruiden en specerijen zeker niet op een vloer van natuursteen of kwetsbare terrassen.

Duiven dood maken mag niet

Even duiven doodschieten of op een andere manier doden, mag dat? Ondanks dat duiven aardig wat overlast bezorgen mag je ze niet zomaar doden. Ten eerste mag je geen duiven schieten, ook niet wanneer ze in je eigen tuin of op je balkon zitten. Ten tweede mag je natuurlijk ook geen wapen in huis hebben.

Toch zijn er uitzonderingen voor, bijvoorbeeld wanneer het gaat om verwilderde duiven binnen de bebouwde kom en wanneer ze een bedreiging voor de volksgezondheid of openbare veiligheid vormen. Een en ander is opvraagbaar bij de eigen gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven