Symptomen paniekaanval hond – de kenmerken

Een paniekaanval bij honden, het komt net zo vaak voor als bij mensen. Wat zijn de kenmerken en hoe krijg je de hond weer rustig? In deze blogpost laat ik je de symptomen paniekaanval bij de hond zien. Bedenk dat dit op elke leeftijd voor kan komen, zowel bij pups, volwassen honden maar ook de oude hond kan een paniekaanval krijgen.

Hond raakt in paniek: de oorzaak

De belangrijkste oorzaak wanneer de hond in paniek raakt is stress of angst. Sommige honden zijn van zichzelf op hun hoede, naar dit betekent niet gelijk dat ze ook angstig zijn. Een angstige hond is soms getraumatiseerd.

Angstige of onrustige honden zijn in veel gevallen niet goed gesocialiseerd. Ze zijn als pup dit te weinig in aanraking geweest met andere honden, mensen en omgevingsgeluiden. Wanneer de hond gedurende zijn leven vaker van baas wisselt dan kan er verlatingsangst ontstaan.

Raakt een oude hond in paniek? Dit heeft meestal met dementie, slecht horen of slecht zicht te maken. Daarnaast kan ook ziekte de oorzaak zijn, vooral wanneer er iets mis is met het centrale zenuwstelsel. Andere oorzaken voor paniekaanvallen zijn traumatische ervaringen (bijvoorbeeld mishandeling) en wanneer de hond zich in een gevaarlijke situatie bevindt en niet kan vluchten.

Symptomen paniekaanval hond

Het is belangrijk om de symptomen van een paniekaanval bij de hond te herkennen gaat het om angst, stress, agressie of is er iets anders aan de hand? Wie de symptomen kent kan ook eerder in actie komen. Bijvoorbeeld door de hond te kalmeren of door hem in veiligheid te brengen.

Symptomen paniekaanval hond:

  • Trillen
  • Overmatig hijgen
  • Janken of blaffen
  • Ter plekke plassen of poepen
  • Klein maken en verstoppen
  • Bijten

Let op want wanneer de hond een paniekaanval heeft zal hij uit het niets kunnen bijten. Dit gebeurt zonder waarschuwing vooraf, benader een angstige hond daarom altijd voorzichtig.

Kenmerken getraumatiseerde hond

Een paniekaanval bij de hond kan altijd voorkomen. Helaas zijn sommige honden (zwaar) getraumatiseerd. Bij dit soort dieren zal een paniekaanval regelmatig ontstaan. Ook nu weer is het goed om de kenmerken van een getraumatiseerde hond te kennen.

Kenmerken getraumatiseerde hond:

  • Gebrek aan eetlust
  • Snel schrikken van omgevingsgeluiden
  • Overmatige angst voor ‘normale voorwerpen’
  • Vaak met de staart tussen de achterpoten
  • Angstbijten (agressie zonder reden)

Een getraumatiseerde hond kan van het minste of geringste in de stress schieten. Bijvoorbeeld een plastic zakje dat over straat waait, een startende auto, lachende mensen maar ook het aankijken door de baas kan al stress veroorzaken. De oorzaak voor een traumatische gebeurtenis is heel divers. Het kan om iets ernstigs gaan zoals mishandeling door de mens, maar bijvoorbeeld ook een bezoek aan de dierenarts.

Oude hond en paniekaanval

Je hebt hierboven de symptomen van een paniekaanval bij de hond kunnen zien. Hoe zit het dan met een oude hond en een paniekaanval? De symptomen zijn hetzelfde, de oorzaak is vaak wel anders. Bij oude honden speelt dementie een grote rol. Bekijk de meest voorkomende symptomen van dementie bij honden.

Kenmerken dementie hond:

  • Eigenaar niet meer (goed) herkennen
  • Overdag veel slapen
  • Desoriëntatie
  • Verwardheid
  • Voor zich uit staren
  • Onzindelijkheid
  • Verlatingsangst

Soms ziet de oude dementerende hond dingen die er niet zijn. Angst en paniekaanvallen komen vaker bij dementerende honden voor.

Extreme verlatingsangst hond

Puppy’s hebben in min of meerdere mate last van verlatingsangst. Ze moeten leren dat de baas na enige tijd weer terugkomt. Wanneer dit proces niet goed verloopt dan kan er verlatingsangst ontstaan. Dit gebeurt ook wanneer de hond te vaak van eigenaar wisselt.

Extreme verlatingsangst bij honden resulteert in paniekaanvallen. De hond kan ook spullen gaan vernielen. Dit doet hij niet om vervelend te zijn, het gebeurt puur uit paniek. Bedenk dus dat de symptomen van een paniekaanval bij de hond ook een gevolg kunnen zijn van extreme verlatingsangst.

Wat je kunt doen bij een paniekaanval

Ken je de symptomen paniekaanval van de hond? Prent deze goed in je geheugen, want sommige gedragingen lijken op iets anders. Bijvoorbeeld trilden of overmatig hijgen, dit is een teken van stress. Vaak is stress tijdelijk, maar wanneer deze symptomen zich voordoen met de andere kenmerken dan gaat het meestal wel om een paniekaanval.

Wat moet je doen wanneer de hond in paniek raakt? Als mens ben je heel erg geneigd om de hond te troosten en bescherming te bieden. Terwijl dit juist iets is dat je absoluut niet moet doen. Zodra je de hond knuffelt of bij je neemt dan beloon je hem voor zijn angstige gedrag.

Een en ander hangt wel van de situatie af. Een hond met dementie heeft juist wel behoefte aan geborgenheid en genegenheid, die bied je hem dan ook. Terwijl een angstige pup nog moet leren dat er niks is om bang voor te zijn. Bij een pup negeer je het gedrag dus en reageer je ook niet op hetgeen dat de angst of paniek veroorzaakt.

Tabletten bij stress en angst

Soms is het beter om je hond tijdelijk te ondersteunen met speciale tabletten tegen stress en angst. Deze kruidensupplementen of tabletten met natuurlijke ingrediënten versuffen de hond niet en zijn hiermee veilig in gebruik. Het kan je hond net door een stressvolle periode helpen, daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk aan het gedrag te werken.

Bekijk tabletten tegen stress (hond)

Soms is het nodig om een extreem angstige hond te trainen. Dit lukt niet altijd zelf, soms is hier hulp van een expert voor nodig. Bijvoorbeeld een hondenfluisteraar of een hondengedragsdeskundige. Bedenk dat een hond nooit zelf kiest voor paniekaanvallen, hier is altijd iets aan vooraf gegaan.

Schuiven naar boven