Parkiet geluiden & betekenis

Dat een parkiet geluiden maakt, dat is wel duidelijk. Als eigenaar wil je ook weten wat al die geluiden betekenen. Dat hangt ten eerste af om welke parkietensoort het gaat. De meest voorkomende parkiet is de (Engelse) grasparkiet. Maar ook de bergparkiet, bourkesparkiet of als halsbandparkiet is erg populair. In dit artikel bijna alles over parkiet geluiden en waarom ze dit doen.

Parkieten en hun communicatie

Een parkiet is een kleine papegaaiachtige en behoort ook wel tot de kromsnavels. Veel parkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Er zijn meer dan 120 soorten parkieten bekend. De halsbandparkiet leeft in Nederland zelfs in het wild, ontstaan vanuit ontsnapte of vrijgelaten volièrevogels.

Parkieten leven over het algemeen in grote groepen samen. Middels hun geluiden weten ze de groep bij elkaar te houden. Communicatie is dan ook ontzettend belangrijk voor een parkiet. Daarom worden parkieten soms ook wel als luidruchtig ervaren. Zo moet je het niet zien, want je parkiet probeert je iets te vertellen.

Parkiet geluiden en de betekenis hierachter

Wat wil je parkiet je duidelijk maken? Communiceert hij met jou of misschien met andere vogels? Parkiet geluiden zijn zeer veelzijdig. Natuurlijk hangt een en ander van de parkietensoort af maar over het algemeen ligt de basis in de communicatie hetzelfde. Kijk hieronder maar eens naar de meest voorkomende parkiet geluiden.

Aanwezig getjilp

Noem het tjilpen of tsjirpen, een parkiet doet dit bijna de hele dag door. Het klinkt een beetje als tsjirrup of tsjirp. De meeste parkieten doen dit onophoudelijk en lijken hier niet mee te kunnen stoppen. Feitelijk is dit een parkiet geluid dat op tevredenheid duidt. Je parkiet voelt zich gelukkig, op zijn gemak en heeft niets te klagen.

Liefkozende geluidjes

Twee parkieten die elkaar verzorgen of je parkietje die met jou knuffelt. Vaak hoor je een fluisterend gekwetter. Dit klinkt vrij zacht en aangenaam. De parkiet voelt zich in zijn opperbeste stemming. Het lijkt een beetje op zacht gebrabbel, alsof de parkiet lieve woordjes fluistert.

Iets luider tijdens de vlucht

Sommige parkieten zullen tijdens hun vlucht (het vliegen) iets luidruchtiger zijn. Hiermee geven ze aan waar ze zijn. Dit is natuurlijk belangrijk voor soortgenoten, zodat die kunnen volgen.

Opwinding over iets

Ziet de parkiet iets spannends? Dan kan er een opgewonden getsjirp klinken. Vaak klinkt dit vrij luid, tot aan schreeuwen toe. Bij de meeste parkieten hoor je dan zoiets als tweweet of tjiewiet. Meestal met twee lettergrepen dus.

Parkieten raken opgewonden wanneer ze andere vogels horen, of dit nu buiten, binnen of op televisie is. Maar ook wanneer er iets voorbijkomt, bijvoorbeeld een auto of een vliegtuig.

Beloning: trosgierst (bestel online)

Roepen naar jou of zijn vriendjes

Parkieten zijn zeer sociaal en kunnen slecht tegen alleen zijn. Een parkiet gaat dan ook een nauwe band met zijn eigenaar of soortgenoten aan. Wanneer de eigenaar of soortgenoot uit het zicht is dan zal de parkiet geluiden produceren om hem te roepen. Vaak zijn dit hard klinkende geluiden. Logisch, wie het hardst schreeuwt wordt ook het best gehoord.

Dat schreeuwen kan lange tijd aan blijven houden. Parkieten die alleen leven schreeuwen over het algemeen meer dan parkieten die met minstens twee worden gehouden. Wordt het schreeuwen echt vervelend, dan is het goed om eens voor een parkietenmaatje te kijken.

Alarm slaan

Dan heb je nog het alarm slaan wat een parkiet doet. Dit zijn parkiet geluiden die je echt wel hoort. Het opgewonden geluid (zie hierboven) gaat over in flink krijsen. Overigens houdt dat krijsen na enkele seconden tot minuten weer op.

Geluid als teken van pijn

Wanneer twee parkieten vechten of je parkiet zit ergens vast dan kan het pijn hebben. Je hoort dan een gekrijs dat door merg en been gaat. Lastig te beschrijven hoe dit klinkt maar geloof me, een krijsende parkiet in nood herken je echt wel.

Boosheid of angst

Een parkiet die boos of angstig is zal een piepend geluid maken. Het klinkt nog het meest als een muis die in nood is. Hoor je piepende parkiet geluiden, ga dan even kijken wat er aan de hand is.

Blazen als waarschuwing

Veel parkietensoorten kunnen blazen. Het klinkt een beetje als ssssj of tssssj. Dit soort parkiet geluiden is een duidelijke waarschuwing: je moet niet in de buurt komen. De meeste parkieten doen dit wanneer je in hun persoonlijke ruimte komt. Ze hebben op dat moment behoefte aan een moment voor zichzelf. Ook zie je dit gedrag bij broedende parkieten en geldt dit als duidelijke waarschuwing. Kom je toch dichterbij dan zal de parkiet aanvallen.

Tsjie (niezen)

Je parkiet zal vroeg of laat niezen. Niks om je druk om te maken, vaak zit er dan wat stof of een veertje in de weg. Een parkiet kan ook gaan niezen wanneer het veel te gulzig eet. Alleen wanneer de parkiet continu achter elkaar niest of dit veelvuldig doet, dan zou het wel eens ziek kunnen zijn. Let hierbij op de neusgaten: komt hier snot of een waterige vloeistof uit? Dan is je parkiet zeker verkouden of ziek.

Een niezende parkiet klinkt anders dan mensen doen. Wij zeggen duidelijk hatsjoe maar een niezende parkiet klinkt als tsjie.

Zingen of nabootsen

Parkieten kunnen fluiten, zingen, kwetteren of zelfs geluiden nabootsen. Wanneer je dit soort parkiet geluiden hoort dan is alles in orde. De parkiet voelt zich gelukkig en is helemaal gezond.

Malen of knarsetanden met de snavel

Is het je wel eens opgevallen dat je parkiet op zijn stokje zit en plots gaat malen of knarsetanden? Je hoort een knarsend of krakend geluid dat de parkiet met zijn snavel maakt. Zie het als een geluid van tevredenheid. Je kunt dit vergelijken met het tevreden spinnen van een kat. Een parkiet die dit geluid maakt zal vaak ook zijn oogjes halfdicht hebben of een pootje optrekken.

Bekijk vogelspeelgoed

Parkieten geluiden: betekenis leer je vanzelf

Het is helemaal niet zo moeilijk om de betekenis achter parkieten geluiden te herkennen. De eerste week met je nieuwe huisdier is wat onwennig. Na een week weet je al wat de meeste geluidjes betekenen. Hierbij is het belangrijk om ook naar de lichaamstaal van de vogel te kijken.

Slaat de vogel met zijn vleugels of spreidt hij ze uit, dan kan dit duiden op ontevredenheid. Maar ze doen dit soms ook om hun territorium af te bakenen. Parkieten die ondersteboven hangen zijn vaak hartstikke tevreden. Wat moeilijk wel, want ondersteboven hangen is een kwetsbare positie.

Licht opgezette veertjes betekent dat de parkiet tevreden en gelukkig is. Maak de vogels zich kleiner of smaller, dan is hij ergens van geschrokken of angstig. Maar het kan ook met stress te maken hebben.

Schuiven naar boven