Beste voerbak voor paard

Voor in de paardenstal of de trailer heb je verschillende voerbakken. Maar ook voor in de wei wil je misschien een voederbak. De vraag is wat de beste voerbak voor het paard is. Ten eerste moet een voerbak stevig staan of hangen. Het paard moet deze dus niet om kunnen kiepen. Daarnaast moet deze van veilig materiaal zijn. Paarden kunnen flink wat slopen, dus je gaat voor veiligheid. Ik leg je meer over verschillende soorten voerbakken uit.

Moet je een paard brokken geven?

Kijk je naar het natuurlijk gedrag van paarden dan hebben deze eigenlijk geen brokken, biks of haver nodig. Bij een goede weidegang en matige lichamelijke arbeid zou alleen gras (of hooi) meer dan voldoende moeten zijn. Veel paarden worden voor arbeid ingezet. Bijvoorbeeld dressuur, springen, mennen en andere zaken.

[do_widget id=custom_html-5]

In dit geval heeft een paard naast ruwvoer ook krachtvoer nodig. Vaak in de vorm van brok of muesli. Krachtvoer zorgt voor extra energie. Daarnaast voorziet het in extra vitaminen en mineralen. Dit is belangrijk bij zware tot matige arbeid, maar ook wanneer dit onvoldoende in het ruwvoer zit.

Beste voerbak voor paard

Krachtvoer bied je altijd in een voerbak aan. Liever niet los op de grond, omdat het paard dan echt moet gaan zoeken. Brokjes kunnen zo vervuild raken, iets dat natuurlijk niet prettig is. Bovendien blijven er teveel brokjes liggen wat weer muizen aantrekt.

Wat is nu de beste voerbak voor het paard? Hieronder enkele tips maar ook een overzicht van de beste voerbakken die verkocht worden.

Hangvoederbak kunststof voor in de stal

De makkelijkste manier om je paard te voeren is middels een hangvoerbak van kunststof. Deze hang je in de stal of in de wijde. Vanwege het haakje aan de achterkant is deze voerbak heel makkelijk verplaatsbaar. Let er dan wel op dat de voerbak stevig hangt. Het paard kan er namelijk met zijn hoofd tegenaan duwen waardoor de bak loskomt.

Voordeel van een kunststof hangvoerbak is dat deze goedkoop is. Bovendien zijn er maar weinig paarden die dit slopen. De hoge kwaliteit antibreuk plastic maakt het ook nog eens lastiger om het kapot te maken.

Bekijk hang voerbak van kunststof

Een verzinkte voerbak

Heb je een paard dat graag overal tegenaanstoot of met zijn tanden aan zit? Kies dan liever voor een verzinkte voerbak. Deze is niet kapot te krijgen en daardoor de beste voerbak voor het paard. Bovendien hebben veel modellen ook nog eens anti morsstangen aan de zijkanten. Dit voorkomt dat het voer eruit wordt getrokken en op de grond belandt.

Een verzinkte voerbak is natuurlijk wel wat duurder. Daarnaast moet je hem aan de stalwand of een muur bevestigen. Hierdoor is hij niet zomaar verplaatsbaar. Gemiddeld betaal je rond de € 50 voor deze voerbak, maar je haalt dan wel kwaliteit in huis.

Emmerhouder voor stal of weide

Een andere goede oplossing als beste voerbak voor je paard is een emmerhouder. Deze bevestig je tegen de (stal)wand of aan een paal of hek. Vervolgens kun je hier een emmer met voer in plaatsen. Hartstikke handig want na het voeren haal je de emmer er weer uit.

De perfecte oplossing wanneer je het voor van tevoren in emmers klaarmaakt. Je hoeft de inhoud van de emmers dan niet over te gieten in voerbakken. Gewoon de emmer in de emmerhouder plaatsen en paard of pony kan direct starten met eten. Nog een voordeel: de emmer haal je er later weer uit en spoel je makkelijk met een tuinslang schoon. Ideaal wanneer je het voer met water aanmaakt zoals muesli, zemelen of ander voer.

Bekijk emmerhouder

Tips bij het ophangen van de voerbak

De stal moet natuurlijk op een goede en veilige manier worden ingericht. In veel gevallen wordt de voerbak aan de staldeur of een muur gehangen. Ten eerste is het belangrijk dat de voerbak voor het paard geen scherpe randen heeft. Daarnaast moet het paard zich hier niet aan kunnen stoten. Houd daarom rekening met het draaien van het paard. Raakt hij tijdens het draaien een bepaald stukje muur? Dan is het niet verstandig om hier de voerbak op te hangen.

Kijk ook naar de hoogte van de voerbak. Voor paarden hangt de bovenkant van de bak op een maximale hoogte van 1,20 m. Voor pony’s houd je een lagere hoogte aan.

Zet je in voerbak op de grond? Dan moet deze zwaar en stevig zijn zodat hij niet omkiept. Liever nog haal je de voerbak na het eten direct weg. Je kunt dus gerust uit een losse emmer voeren, zolang je deze daarna maar uit de stal of weide verwijdert. Hiermee voorkom je dat het paard ermee gaat spelen of misschien wel gewond raakt.

Drinkbak niet naast de voerbak

Het lijkt heel logisch om de drinkbak direct naast de voerbak te plaatsen (of andersom). Toch is dit verre van logisch. Wanneer de voerbak vlak naast de drinkbak hangt of staat dan is de kans groot dat het water snel vervuild raakt. Voer komt namelijk makkelijk in het water terecht. Per ongeluk, maar ook omdat het paard zijn voedsel hier in gooit.

Over de hooiruif

Een hooiruif is ook wel zo handig. Paarden moeten bij voorkeur twee keer per dag of vaker hooi tot hun beschikking hebben. Dit doe je in een hooiruif, hierdoor kan het niet vies worden. Een hooiruif is zeker aan te raden wanneer je in de stal voert. Een hooiruif mag nooit te hoog hangen. Het is voor een paard onnatuurlijk om met opgeheven hoofd te eten.

Aan de andere kant moet je de ruif ook zeker niet te laag plaatsen. De kans is dan aanwezig dat het paard of pony met zijn been in de ruif vast komt te zitten. Plaats de ruif ook op een andere plek dan de voerbak. Paard of pony moet natuurlijk wel wat doen om aan zijn eten te komen. Beweging is hartstikke goed.

Schuiven naar boven