Nadelen Friese stabij (hondenras)

De Friese stabij is een jachthond maar ook zeer populair als gezinshond. Je hoort ontzettend veel over dit hondenras. Bijvoorbeeld dat ze erg vriendelijk, geduldig aan gehoorzaam zijn. Wat niemand je vertelt zijn de nadelen van een Friese stabij. Dit ras past namelijk niet bij iedereen. In deze blogposts vind je alles over dit hondenras, de nadelen en natuurlijk ook de voordelen.

Dit is de Friese stabij

Maak kennis met de Friese stabij. Een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Friesland. De oorsprong ligt in een spaniël die ooit door Spanjaarden naar Nederland geëxporteerd is. Hier is dit ras verder ontwikkeld. Mogelijk zit er in de Friese stabij de Drentse patrijshond en heidewachtel.

[do_widget id=custom_html-2]

Dit ras is een perfecte jachthond. Hij wijst het wild aan, jaagt het op en apporteert geschoten wilt. Het is hiermee een uitstekende eenden-, mollen- en konijnenvanger. Daarnaast weet hij zijn gezin en erf prima te bewaken. Als laatste is het een trouwe gezinshond.

7 nadelen Friese stabij

Ik kan natuurlijk hoog opgeven van de Friese stabij. Niet geheel onterecht want het is een hartstikke leuke hond. Helaas schaffen veel mensen zich ondoordacht een puppy aan. Hierdoor ontstaan er later problemen. Bijvoorbeeld met de opvoeding, het gedrag of binnen het gezin. Daarom vind je hieronder 7 nadelen van de Friese stabij.

1. Grote mate van zelfstandigheid

Een Friese stabij is zelfstandig. Dit betekent dat de hond zelf keuzes maakt. Zijn zelfstandigheid maakt dat hij koppig of eigenwijs overkomt. Daarom heeft een Friese stabij ook een consequente opvoeding nodig. Bedenk echter dat die zelfstandigheid ook voordelen heeft. Tijdens de jacht kan deze hond namelijk snel keuzes maken tussen opjagen of afwachten.

2. Hangerig richting de baas

Dit ras is erg aanhankelijk en trouwrichting zijn baas. Voor sommige is dit een van de grootste nadelen van een Friese stabij. Hij volgt je namelijk overal, maar alleen wanneer jullie band ook goed is. Daarnaast neemt hij soms een afwachtende houding aan, tenzij het om de jacht gaat. Tijdens die afwachtende houding bekijkt de stabijhoun eerst wat de baas doet, om vervolgens te volgen.

Alleen voor de échte liefhebbers: spulletjes voor/ over de Friese stabij. Bekijk hier.

3. Overal achteraan rennen

Dit is een echte jachthond en dat merk je ook in het dagelijks leven. Alles wat beweegt trekt de aandacht van deze hond. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer hij tijdens een wandeling plots het struikgewas inschiet. Waarschijnlijk heeft de Friese stabij een konijn of vogel opgemerkt. Heb je deze hond in combinatie met andere huisdieren, wees dan waakzaam. Een van de nadelen van de Friese stabij is dat hij kleine huisdieren niet als gezelschap maar als prooi ziet.

4. Heupdysplasie (HD) en epilepsie

Er komen een aantal (erfelijke) ziekte bij dit ras voor. Het gaat hier voornamelijk om heupdysplasie en epilepsie. Heupdysplasie is een vervelende aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is. Hierdoor passende onderdelen van het heupgewricht niet goed op elkaar. Het gevolg: moeilijk lopen aan vooral pijn.

Ook epilepsie is vervelend omdat de hond zich anders gaat gedragen. Sommigen vonden kijken verdwaasd uit hun ogen, anderen krijgen een aanval aanvallen om. Epilepsie is met medicatie wel te behandelen. Dat is bij heupdysplasie ook mogelijk maar de kosten liggen erg hoog. Daarom is het zo belangrijk om een pup te kopen uit een nestje dat getest is tegen heupdysplasie. Ook voor epilepsie is er een DNA-test beschikbaar.

5. Regelmatig haar in huis

Nagenoeg elke hond is tweemaal per jaar in de rui. Sommige honden lijken het hele jaar door te verharen, dit is bijvoorbeeld bij de Friese stabij het geval. Dit komt omdat het ras steeds vaker te maken krijgt met de mozaïek rui. Kleine groepjes follikels hebben elk hun eigen haargroeicyclus. Hierdoor ontstaat er een onregelmatige rui die het hele jaar door duurt. De oorzaak ligt in hoge temperaturen binnenshuis maar ook een te vroege activering van een andere soort rui.

Haal je een Friese stabij in huis moet je rekening mee houden dat deze misschien het hele jaar door verhaart. Soms wat meer, soms wat minder. Dit kun je natuurlijk als nadeel van de Friese stabij zien. Aan de andere kant daagt het je ook uit om je huis dagelijks stofzuigen.: Neen een kruimeldief, hiermee maak je tussendoor snel het bankstel, de stoel of de hondenmand schoon. Veel praktischer dan continu de grote stofzuiger uit de kast moeten halen.

Bekijk kruimeldieven

6. behoefte aan veel beweging

Vergis je niet maar dit is geen hond om de hele dag binnen te laten lijken. De Friese stabij heeft behoefte aan regelmatige beweging. Je zult er dus zeker twee keer per dag uit moeten, en dit gedurende 20-30 minuten. Maar dat is ook echt het minimale. Overigens kun je heel goed met deze hond gaan fietsen. Bouw dit wel langzaam op zodat je hond een betere conditie krijgt.

7. Angstagressie

Heb je weinig verstand van de opvoeding van honden? Lees je dan goed in, want de Friese stabij heeft een consequente opvoeding nodig. Tijdens de opvoeding let dit ras heel goed op zijn baas (de leider). Kom je onzeker of besluiteloos over, dan wordt de Friese stabij ook onzeker. Met een slechte opvoeding kan dit zelfs tot angst agressie leiden.

Angst agressie uit zich door happen, grommen en soms bijten. De hond kan ook urineren, houdt de kop laag en de oren achterwaarts. Vaak zie je ook dat de staart tussen de achterpoten verdwijnt. Laat op want een angstig agressieve hond kan zo uit het niets bijten. Het is een opvoedkundig probleem wat goed moet worden aangepakt. Gelukkig kun je dit soort problemen met een goede opvoeding voorkomen. Vermijd een harde aanpak, dit werkt bij de Friese stabij vaak averechts.

Schuiven naar boven