Naaktoogkaketoe – kleine corella

De naaktoogkaketoe, ook wel kleine corella, is een witte kaketoe uit Australië. Hij wordt regelmatig als huisdier gehouden. De veren van deze vogel worden gebruikt voor het maken van traditionele armbanden en hoofdversieringen. Meer weten over de naaktoog kaketoe? In dit artikel vind je alles over het leefgebied, verzorging en huisvesting maar ook het gedrag van de naaktoogkaketoe.

Familie van de kaketoes

De naaktoogkaketoe is een van de zes geslachten van de corella’s. Daarom wordt hij ook wel de kleine corella genoemd. Een corella, ongeacht de soort, is altijd kleiner in tegenstelling tot andere kaketoes. Kaketoes behoren tot de papegaaiachtigen die onderverdeeld zijn in de klasse vogels.

[do_widget id=custom_html-71]

Leefgebied van de naaktoogkaketoe

Wanneer je een naaktoogkaketoe in het wild wil aanschouwen dan moet je naar Australië reizen. Deze vogel komt in grote delen van Australië voor, voornamelijk in het noorden, oosten, zuidoosten en helemaal in het westen. In Centraal Australië zul je hem nauwelijks tegen komen.

Het natuurlijk leefgebied bestaat uit bebossing, steden, mangroves maar ook grasland. Daarnaast komen ze in en rondom rijstvelden voor. Aan de geografie is te zien dat de naaktoogkaketoe van hogere omgevingstemperaturen houdt.

Uiterlijke kenmerken

De kleine corella (naaktoog kaketoe) is kleiner dan zijn andere familieleden. Deze vogel wordt tussen de 35 en 39 cm lang. Het gewicht ligt tussen je 550 en 850 gram. Het lichaam is voorzien van een witte bevedering. Alleen de buitenste staartveren hebben een gele kleur. Tussen de ogen en vlak boven de snavel zijn roze veertjes aanwezig. Rondom de ogen heeft de naaktoogkaketoe geen veren, dit verklaart ook waarom hij zo genoemd wordt.

Zowel de snavel als de poten hebben een grijze kleur. Heel zelden wordt er een naaktoogkaketoe met roze snavel en poten geboren. Dit heeft met een genetisch defect te maken en komt weinig voor.

Verschil tussen man en pop

Uiterlijk is er geen verschil tussen een man of pop. Ook met betrekking tot gedrag is dit niet altijd waarneembaar. Bij sommige vogelsoorten praat het mannetje eerder en beter dan het vrouwtje. Bij de naaktoogkaketoe zit hier geen verschil tussen. Dit maakt het soms lastig om te achterhalen of de vogel mannelijk of vrouwelijk is. Dit is wel te achterhalen middels een DNA-test.

De naaktoogkaketoe als huisdier

Deze vogels zijn zeer makkelijk tam te krijgen. Wanneer je de naaktoogkaketoe als huisdier houdt dan is het wel goed om naar de huisvesting en verzorging te kijken. Net als alle andere kaketoes heeft ook deze soort een ruime vogelkooi nodig. Kies bij voorkeur voor een ruime papegaaienkooi met horizontale tralies. Dit komt omdat deze vogel graag klimt en klautert. Minimaal twee wanden van de kooi moeten voorzien zijn van horizontale spijlen.

Naar geschikte kooien

De inrichting van de kooi is eenvoudig. Zorg voor minimaal drie zitstokken die dik genoeg zijn voor de poten van de vogel. Wanneer je zitstokken van verschillende afmetingen gebruikt is dit zeker beter voor de voetjes en teentjes. Verder moet de kooi voorzien zijn van een voer- en drinkbakje, twee extra bakjes voor fruit en grit maar ook wat speelgoed. Plaats echter niet teveel stokjes en speelgoed in de kooi: de naaktoogkaketoe moet ruimte hebben om te bewegen.

Moet je deze vogel een spiegeltje geven? Hier zijn de meningen sterk over verdeeld. Sommige vogels vinden een spiegeltje prettig terwijl anderen er te veel op gefocust zijn. In dit laatste geval kun je het spiegeltje beter weglaten.

Speciaal vogelvoer voor kaketoes

Geef de naaktoogkaketoe altijd speciaal voer dat voor kaketoes en papegaaien bedoeld is. Houd er rekening mee dat dit weer iets anders is dan gewoon papegaaienvoer of parkietenvoer. Kaketoevoer bevat de juiste samenstelling dat goed aansluit op de natuurlijke voedingsbehoefte van deze vogel.

Bekijk kaketoevoer

Van nature eet de naaktoogkaketoe verschillende soorten zaden, noten en, planten en fruit. Ook insecten en larven worden met smaak gegeten. Je kunt dit soort dingen gerust bij voeren in de vorm van vers fruit en verse groente. Daarnaast kun je af en toe meelwormen geven.

Zorg dat de vogel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer de naaktoogkaketoe alleen het lekkerste eruit haalt moet je wachten totdat alles op is. Dan pas geef je nieuw voer. Je kunt ook overstappen op pellets. Dit zijn een soort brokjes die alle belangrijke voedingsstoffen bevatten. Doordat alle pellets hetzelfde eruit zien zal de naaktoogkaketoe niet kieskeurig zijn.

Gedrag van de naaktoogkaketoe

De naaktoogkaketoe is een vriendelijke vogel. Hij is sociaal en makkelijk tam te maken. Toch kan deze kaketoessoort af en toe flink van zich laten horen. Kaketoes staan namelijk bekend om hun harde stemgeluid. Op zich hecht de naaktoogkaketoe zich makkelijk aan zijn eigenaar, ook wanneer je twee exemplaren samenhoudt.

Soms is het mogelijk om de naaktoogkaketoe buiten vrij rond te laten vliegen. Hier is wel een intensieve training voor nodig. Wanneer dit niet mogelijk is kan de vogel wel dagelijks binnenshuis rondvliegen. Houd er wel rekening mee dat de naaktoogkaketoe graag overal aan knabbelt. Dit betekent dat ook houten voorwerpen, kamerplanten of behang het moeten ontgelden. Geef de vogel daarom voldoende afleiding en leer hem van jongs af aan had wel en niet mag.

Het praten (imiteren)

Veel papegaaiachtigen leren vroeg of laat praten, dit wordt ook wel imiteren genoemd. Het is dus niet zo dat de vogel bewust een gesprek aangaat. Hij imiteert geluiden die hij in zijn omgeving hoort. Dit kunnen woordjes of zinnen zijn maar ook melodietjes. Vanwege het stemapparaat van een naaktoogkaketoe is hij zelfs in staat om mechanische geluiden laten doen. Bijvoorbeeld een deurbel, de ringtone van een smartphone of tikkende hakken over de vloer.

Houd er rekening mee dat deze kaketoe ook ongewenste geluiden overneemt. Bijvoorbeeld scheldwoorden die hij tijdens een ruzie hoort. Het is niet zo eenvoudig om de kaketoe dit af te leren, hij weet immers niet wat hij zegt.

Ziekten bij de naaktoogkaketoe

Helaas kan de naaktoogkaketoe een of meerdere (ernstige) ziekten krijgen. Een bekend voorbeeld is de papegaaienziekten. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie die van kromsnavel op kromsnavel overgaat. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens. Daarnaast kunnen besmette mensen weer vogels aansteken.

Symptomen van papegaaienziekten zijn luchtwegklachten, een vieze neus en ogen, slechte eetlust en diarree. Een aantal vogels sterft hieraan.

Een zieke naaktoogkaketoe herkennen is belangrijk, dan kun je ook tijdig een behandeling starten. Let daarom op onderstaande symptomen:

  • Lusteloos
  • Weinig tot niet eten
  • Bol zitten
  • Ogen gesloten houden
  • Op twee pootjes slapen

Trillen kan ook een symptoom zijn maar kan net zo goed een gevolg van stress of spanning. Verder kan de naaktoogkaketoe besmet raken met mijten, luizen of veerluis. Ook kunnen er één of meerdere inwendige parasieten aanwezig zijn. Het is belangrijk om met een zieke naaktoogkaketoe naar de dierenarts te gaan. Bezoek bij voorkeur een gespecialiseerde vogelarts.

Schuiven naar boven