Westelijke langsnavelkaketoe – Corella pastinator

De westelijke langsnavelkaketoe is een van de zes soorten corellas uit Australië. Het gaat hier om een vogelsoort die zeker geen opvallende kuif heeft zoals je van andere kaketoes gewend bent. De westelijke langsnavelkaketoe kom je niet zoveel als huisdier tegen. Ben je dit wel van plan, dan is het goed om meer te weten over de huisvesting, voeding en verzorging.

Het uiterlijk van de corella pastinator

Een corella is een vogel die tot de onderklasse van de witte kaketoes behoort. Alle corellas komen voornamelijk in Australië voor. Daarnaast zijn er enkele soorten die in Indonesië en op de Filippijnen leven. Er zijn zes soorten corellas waaronder de westelijke langsnavelkaketoe: corella pastinator.

[do_widget id=custom_html-71]

De basiskleur van deze vogel is wit. Alleen de onderzijde van de staart en de vleugels heeft een lichtgele tot gele kleur. Tussen de ogen en de snavel bevindt zich een oranjeroze vlek. Het gebied rondom de ogen is kaal en is blauw tot blauwgrijs van kleur. De snavel en poten zijn grijswit tot donkergrijs van kleur.

De lengte van de westelijke langsnavelkaketoe bedraagt tussen de 43 en 48 cm. De spanwijdte van de vleugels komt op ongeveer 90 cm uit. Volwassen vogels wegen 550 tot 850 gram.

Twee ondersoorten

Van de westelijke langsnavelkaketoe zijn er twee ondersoorten bekend:

  • Butler’s corella – Cacatua pastinator butleri
  • Muir’s corella – Cacatua pastinator pastinator

Deze twee soorten lijken erg veel op elkaar. Het is voor een leek dan ook lastig om deze twee van elkaar te onderscheiden. Enig verschil zit hem in de grootte, butler’s corella is net iets groter. Beide soorten komen in West-Australië voor. De Corella van Muir was tot 2012 een bedreigde diersoort.

Westelijke langsnavelkaketoe als huisdier

Het komt niet vaak voor maar het is zeker mogelijk om de westelijke langsnavelkaketoe als huisdier te nemen. Het zal even zoeken zijn naar een fokker of kweker. Deze kaketoe zul je niet zomaar in de dierenwinkel tegenkomen.

Wanneer je deze vogel in huis haalt dan heeft hij dezelfde huisvesting en voeding nodig als alle andere kaketoes. Hieronder vind je de belangrijkste informatie op een rij.

Huisvesting van de kaketoe

Bij de huisvesting van de kaketoe moet je er rekening mee houden dat deze kromsnavel wil klimmen en klauteren. Minimaal twee zijden van de kooi moeten voorzien zijn van horizontale tralies. Daarnaast moet de kooi groot genoeg zijn. Kies daarom voor een binnenvolière of een groot papegaaienkooi. Wanneer je kaketoe dagelijks uit de kooi kan dan heeft dit zeker de voorkeur.

De inrichting van de kaketoekooi bestaat uit 3-4 zitstokjes van verschillende diktes. Koop niet al te dunne zitstokken, die zijn niet goed voor de poten en tenen van de vogel. Zorg voor afwisselend speelgoed waaronder belletjes, klimtouw of klimnet en ander leuk speelgoed. Er is veel kaketoe speelgoed verkrijgbaar.

Zet de kaketoe op een tochtvrije plaats binnenshuis. Direct in de volle zon maar ook niet op een koude plek. Het is eventueel mogelijk om de westelijke langsnavelkaketoe in een buitenvolière te houden. Hierbij is het belangrijk dat de dieren over een nachthok beschikken.

Geschikte voeding

Geef bij voorkeur kaketoevoer, dit is ook geschikt voor de meeste papegaaien. Speciaal kaketoevoer bevat een juiste samenstelling waardoor de vogel  gezond blijft. Als bijvoer kun je fruit, groente, meelwormen, noten en zaden geven. Alles met mate waarbij variatie heel belangrijk is.

Bekijk kaketoevoer

1 of 2 langsnavelkaketoe’s houden

In het wild leven deze vogels in grote groepen van honderden tot wel duizenden exemplaren. Dit laat zien dat het erg sociale dieren zijn. Is het verstandig om een enkele westelijke langsnavelkaketoe te houden? Dat is zeker mogelijk, wel is het dan belangrijk dat de vogel heel veel aandacht krijgt. Bij te weinig aandacht of bij verveling gaat de kaketoe gedragsproblemen vertonen. Denk hierbij aan het kaal plukken van zichzelf of alles slopen.

Ook schreeuwen behoort tot een van die gedragsproblemen. Houd er wel rekening mee dat kaketoes van zichzelf al luidruchtig zijn.

Gedrag en opvoeding

De westelijke langsnavelkaketoe is een sociale vogel die zich makkelijk aan de baas hecht. Bovendien is het ook nog eens een slimme vogel en kan aardig wat dingen leren. Met betrekking tot praten is niet te garanderen dat deze soort dit ook gaat doen. Over het algemeen zullen de meeste langsnavelkaketoes op den duur geluiden imiteren. Denk hierbij aan het imiteren van woorden en zinnen maar ook (mechanische) geluiden.

Soms wordt beweerd dat alleen de mannetjes praten maar ook de vrouwtjes doen dit. Hoe meer interactie de langsnavelkaketoe met mensen heeft, hoe beter en sneller hij leert praten. Het praten oftewel imiteren is namelijk een manier om contact met soortgenoten te onderhouden.

De opvoeding van de corella pastinator is niet zo moeilijk, hij past zich makkelijk aan zijn omgeving aan. Wel moet het dier van jongs af aan geleerd worden wat wel en niet is toegestaan. Het zijn namelijk echte slopers en trekken makkelijk behang van de muur of bijten houten meubilair kapot. Middels een plantenspuit of je stem kun je de vogel laten weten dat ik niet geaccepteerd word.

[do_widget id=custom_html-14]

Overmatig schreeuwen

Wanneer de westelijke langsnavelkaketoe alleen wordt gehouden kan hij extreem veel aandacht vragen. Dit doet hij door hard te schreeuwen, vooral wanneer de eigenaar buiten zicht is. Voor het schreeuwen is niet direct een oplossing, behalve voldoende aandacht en afleiding geven. Wanneer je als eigenaar niet veel thuis bent is het soms beter om twee kaketoes te nemen.

Ziekte langsnavelkaketoe en de dierenarts

Bij de westelijke langsnavelkaketoe komen geen bijzondere ziekten voor. Wel kan de kaketoe net als alle andere kromsnavels besmet raken met mijten, leuzen of inwendige parasieten. Ook kan de kaketoe te maken krijgen met de papegaaienziekte. Symptomen als diarree, lusteloosheid en niet eten moet je zeker serieus nemen.

Een normale dierenarts is niet gespecialiseerd in bijzondere vogels. Wanneer je met de westelijke langsnavelkaketoe naar de dierenarts moet is het beter om een vogelarts te zoeken. Vraag vooraf of deze bekend is met de langsnavelkaketoe.

Schuiven naar boven