Abessijn – oudste kattenras

De abessijn behoort tot een van de oudste kattenrassen wereldwijd. Met zijn elegante uiterlijk is het een bijzondere raskat. Aan de andere kant moet je weten waar je aan begint want de abessijn heeft veel aandacht nodig. Daarom is deze kat niet voor iedereen als huisdier geschikt. Lees meer over de verzorging, het gedrag en de opvoeding van de abessijn.

Geschiedenis van dit ras

Het is niet exact bekend waar de abessijn vandaan komt. In Engeland werd de eerste abessijn tentoongesteld. Rond het jaar 1900 begon de serieuze fok. Later werd de abessijn ook in Amerika bekend. Pas in 1937 kreeg Nederland voor het eerst met dit kattenras te maken.

[do_widget id=custom_html-65]

Ondanks dat er een aantal fokkers zijn die zich specifiek op de abessijn richten, is het geen algemeen voorkomende huiskat. Je moet er van houden want dit dier heeft de nodige aandacht en verzorging nodig. Ook komen er nogal wat erfelijke afwijkingen bij dit ras voor.

Het abessijnse kattenras heeft ook een tweede naam. Vaak worden ze ‘Aby’ genoemd.

Uiterlijke kenmerken van de abessijn

De schofthoogte van de abessijn bedraagt 20-25 cm. Het gewicht varieert van 2,5 tot 5 kg. Mannetjes zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes. Bij dit ras is er altijd een tabbypatroon in de vacht aanwezig. Dit zijn duidelijk aanwezige strepen, ook bekend van de getijgerde kat. De vachtkleur varieert van zwart tot cinamon en alle kleuren hier tussenin. De basis vachtkleur bevindt zich altijd op de haarpunten terwijl de ondervacht lichter van kleur is.

De vacht voelt zijdeachtig aan. De haren zijn kort. Let op want je hebt ook een variant met halflang haar, de Somali. Dit ras is vanuit de abessijn ontstaan. De Somali wordt ook wel de abessijn langhaar genoemd.

De abessijn wordt ook wel als elegant bestempeld, iets dat ook duidelijk aan de bouw terug te zien is. Aan de andere kant heeft deze kat ook een gespierde bouw. De kin is stevig en de ogenamandelvormig. De kleur van de ogen varieert van geel tot groen, maar ook goudkleurig komt voor.

Karakter of gedrag van deze kat

De abessijn is intelligent, daar is geen twijfel over mogelijk. Ook is hij nieuwsgierig en zal alles wat zijn eigenaar doet nauwkeurig volgen. Ondanks dat de abessijn een goede band met zijn eigenaar opbouwt, kan hij tegenover vreemden afstandelijk doen. Het typerende aan dit ras is dat het veel aandacht vraagt. De abessijn zal die aandacht op verschillende manieren opeisen. Bijvoorbeeld miauwen, telkens voor de voeten lopen of op andere manieren aandacht trekken.

Verwacht niet dat abessijnen knuffelig zijn. Het komt niet vaak voor dat ze spontaan op schoot komen liggen. Ondanks dat vinden ze het wel prettig om mensen om zich heen te hebben, maar dan alleen wanneer het bekende mensen zijn.

Dit ras is niet aan te raden wanneer je veel van huis bent. Wil je toch een abessijn en ben je dagelijks een aantal uur weg, dan kun je beter twee katten nemen. Daarnaast kan dit ras ook prima samen met andere huisdieren, mits dit ook verantwoord is. Neem echter niet teveel huisdieren want de abessijn kan niet goed tegen grote drukte. Houd er ook rekening mee dat de abessijn vrij energiek is.

De opvoeding

Omdat het dier zoveel aandacht vraagt kan dit soms problemen met de opvoeding geven. Ongewenst gedrag moet zo snel mogelijk worden afgeleerd. Bijvoorbeeld krabben aan de bank. De abessijn kan dit vanuit natuurlijk gedrag doen maar ook om aandacht te trekken. Gebruik een plantenspuit of je stem om het jonge dier direct duidelijk te maken dat dit niet mag.

Katten knabbelen vaak aan kamerplanten. Houd hier rekening mee en haal geen giftige planten in huis. Er zijn voldoende diervriendelijke planten, sommige zelfs specifiek geschikt voor katten.

Bekijk diervriendelijke kamerplanten

De abessijn houdt niet van alleen zijn. Ook dit kan de opvoeding soms bemoeilijken want wanneer je niet thuis bent vertoont hij ongewenst gedrag. Het is heel lastig om dit af te leren wanneer je niet aanwezig bent. Daarom is het belangrijk om gedurende het eerste halfjaar zoveel mogelijk thuis te blijven. Bouw het alleen zijn ook langzaam op. Begin met een kwartiertje alleen laten totdat de kat enkele uren alleen kan blijven.

De abessijn gaat redelijk goed met kleine kinderen om. Toch is het even opletten want net als alle andere katten kan ook dit ras plots uithalen. Het is in ieder geval geen ras dat gezellig bij het kind op schoot ligt. Het is ook zeker geen speelmaatje voor hele jonge kinderen.

Voeding voor dit dier

Met betrekking tot voeding zijn er geen specifieke eisen. Omdat hij zo energiek is kan hij wel een hogere energiebehoefte hebben. Vooral kittens en jongvolwassen dieren kunnen hoog in hun energie zitten. Houd hier tijdens het voeren rekening mee. Laat de abessijn niet te dik worden, dit is slecht voor de gezondheid.

Abessijn leeftijd (levensverwachting)

Wanneer de abessijn in goede gezondheid is dan wordt hij tussen de 12 en 15 jaar oud. Poezen worden iets ouder dan katers, al scheelt het niet veel. Helaas komen er veel erfelijke aandoeningen bij de abessijn voor. Hierdoor kan het dat het dier vroegtijdig sterft.

Om de abessijn ook op oudere leeftijd zo gezond mogelijk te houden is het belangrijk om de gezondheid continu in de gaten te houden. Soms zijn DNA testen nodig.

Abessijn en erfelijke afwijkingen

Erfelijke afwijkingen of ziektes komen bij de abessijn regelmatig voor. Zo kan er een verstoorde energiestofwisseling binnen de rode bloedcellen ontstaan. Dit gebeurt al op zeer jonge leeftijd waardoor kittens last krijgen van gewrichtsaandoeningen. Denk hierbij aan heudysplasie, artrose of patella luxatie. Al deze gewrichtsaandoeningen zijn zeer pijnlijk voor het dier. Een goede fokker zal de ouderdieren hierop testen. Ook is het mogelijk om een kitten of oudere abessijn op deze aandoening te testen.

Een andere veelvoorkomende erfelijke afwijking is PRA. Dit is een oogziekte die genetisch wordt doorgegeven. Op latere leeftijd kan dit tot blindheid leiden. Wanneer de ziekte zich op jonge leeftijd uit dan ontstaat er als eerste nachtblindheid. Ook nu weer zal de fokker alleen ouderdieren gebruiken die een oogspiegeltest hebben ondergaan.

Daarnaast is er nog een erfelijke afwijking waarbij het lichaam in afweer gaat tegen de eigen rode bloedcellen. Dit wordt ook wel neonatale iso-erytrolyse genoemd. Dit ontstaat wanneer de moederpoes bloedgroep B heeft en de kittens bloedgroep A.

[do_widget id=custom_html-23]

Al met al komen er ruim 13 erfelijke afwijkingen bij de abessijn voor. Daarom is het zo belangrijk om alleen bij een goede fokker een kitten te kopen. Vraag altijd of de oude dieren getest zijn op verschillende erfelijke afwijkingen of ziektes.

Abessijn kitten kopen

Wil je een abessijn kitten in huis halen, ga dan altijd voor een goede fokker. In Nederland en België zijn er niet heel veel fokkers actief en kan de wachtlijst hierdoor oplopen. Koop in ieder geval niet zomaar een kitten van Marktplaats of via social media. Probeer altijd de geschiedenis en intentie van de fokker te achterhalen. Dit is belangrijk want je wil geen zieke abessijn kitten in huis halen.

Wees ook voorzichtig met kittens die als abessijn worden aangeboden maar dit eigenlijk niet zijn. Een echte raskat is voorzien van een stamboom. Voor abessijn kittens betaal je tussen de € 1000 en € 1800. Kruisingen zijn vaak goedkoper, ergens tussen de € 500 en € 800. Controleer of de abessijn kitten alle noodzakelijke inentingen heeft gehad. Ook moet hij ontwormd zijn.

Schuiven naar boven