Konijn niest zonder snot

Wanneer een konijn niest zonder snot dan hoeft dit niet direct ernstig te zijn. Maar het kan natuurlijk ook dat je geen snot ziet maar dit er wel is. Ontdek de oorzaken van niezen zonder snot en wat je moet doen. Het is namelijk belangrijk om je konijn gezond te houden.

Het niezen herkennen

Hoe weet je of een konijn niest? Dit is duidelijk te zien: het konijn maakt een schokkende beweging met het hoofd waarbij een niesgeluid hoorbaar is. Overigens kan het konijn ook niezen zonder dat het een schokkende beweging met de kop gemaakt.

[do_widget id=custom_html-8]

Meestal niest het konijn sporadisch. Maar wanneer het konijn ziek is dan zal het veel vaker niezen, soms meerdere keren achter elkaar. Maak jij je hier zorgen over? Snel door naar de oorzaken.

Konijn niest zonder snot

Een konijn kan met of zonder snot niezen. Wat is snot? Dit is een neusuitvloeiing. Vaak heeft dit een witte, een witgele of groene kleur. Hoe donkerder de kleur hoe meer bacteriën of virussen hier inzitten of hoe meer het slijmvlies ontstoken is.

Wanneer een konijn niest zonder snot dan heeft dit vaak met prikkeling van de slijmvliezen te maken. Denk maar eens aan stoffig hooi of stro. Maar ook op een zomerse dag kunnen de zon en stofdeeltjes de slijmvliezen prikkelen. Niezen zonder snot komt sporadisch voor. Dit betekent dat het konijn dit niet achter elkaar doet en ook niet vaker op een dag.

Allergie voor hooi of stro

Wanneer het konijn allergisch is voor hooi of stro dan zal het niezen zonder snot. Maar door veel te niezen kan er wel wat waterige afscheiding uit de neus komen. Het is eigenlijk vreemd dat een konijn allergisch kan zijn voor hooi of stro. Feitelijk is het konijn niet echt allergisch voor hooi of stro maar wel voor het stof dat erin zit.

Wanneer hooi en stro te lang blijft opgeslagen dan kan hier veel stof in terecht komen. Het is juist dit stof dat allergische reacties oproept. Het is aan te raden om voor kleine pakjes voorverpakt hooi en stro te gaan. Merk je dat het konijn nog steeds door het stof blijft niezen? Maak het hooi wat vochtig voordat je het aan het konijn geeft. Kies in plaats van stro voor een stofvrije bodembedekking.

Bekijk voorverpakt hooi

Infectie met de bacterie Pasteurella Multocida

Het komt regelmatig voor dat een konijn geïnfecteerd raakt met de bacterie Pasteurella Multocida. Hierbij raken niet alleen de neus maar ook de luchtwegen geïnfecteerd. Soms doen ook de oren en oogslijmvliezen mee. Opvallend is dat konijnen die veel stress ervaren of in een slecht geventileerde ruimte zitten sneller geïnfecteerd raken.

Wat je van deze infectie merkt? Het konijn niest, vaak zie je ook snot uit de neus komen. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De behandeling bestaat uit antibiotica. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving goed te ventileren. Verminder stress bij het konijn, ook dit is belangrijk. Helaas kan deze infectie later weer terugkomen. Dit komt omdat veel konijnen drager van de bacterie blijven, ondanks een goede behandeling.

Konijn niest zonder snot door een voorwerp

Niest het konijn zonder dat er snot zichtbaar is? Kijk eerst of er geen vreemd voorwerp in het neusje zit. Denk hierbij aan een klein stukje hooi of stro, een stofdeeltje of misschien een klein insect. Een voorwerp prikkelt het neusslijmvlies maar kan dit ook beschadigen. Dit is gevaarlijk want hierdoor raakt het neusslijmvlies ontstoken.

Wanneer het neusslijmvlies ontstoken is dan zal het konijn veel niezen waarbij je ook snot uit de neus ziet komen. Wees er dus op tijd bij en haal eventueel irriterende voorwerpen uit het neusje. Maar alleen wanneer het konijn dit zelf niet met niezen weg krijgt.

Misvorming van de neus

Sommige konijnen worden met een misvormde neus geboren. Hierdoor werkt de neus niet goed en raakt het slijmvlies overprikkeld. Het konijn niest zonder snot, het is dus niet verkouden. Helaas is er niet veel aan een misvorming te doen. Een operatieve ingreep is erg kostbaar en natuurlijk niet zonder risico.

Sigarettenrook in huis

Gelukkig roken steeds minder mensen binnenshuis, ze kiezen ervoor om dit buiten te doen. Wanneer je toch binnen rookt en je hebt een konijn binnen staan dan kan deze sterk op sigarettenrook reageren. Door prikkeling van het slijmvlies niest het konijn zonder snot. Rook je buiten? Let erop dat je dit niet naast het buitenhok van het konijn doet. Want ook dan kan het konijn gaan niezen.

[do_widget id=custom_html-8]

Houd rekening met het konijn! Rook niet binnen wanneer je ook een konijn in kooi binnen hebt staan. Aan jou om niet naast een buitenhok roken. Je konijn vraagt er niet om!

Controleer je konijn regelmatig

Je konijn is een lief huisdier en verdient de beste zorg en aandacht. Controleer je huisdier dan ook regelmatig op gezondheid. Wanneer je konijn verkouden is of met snot niest dan zie je dit vaak aan het neusje zelf. Het snot zit rond de neusgaten, soms is dit hard geworden en zit het vastgeplakt. Vaak is het neusje ook verkleurd.

Soms zie je snot aan de voorpootjes zitten. Dit komt omdat het konijn het snot met zijn voorpootjes afveegt. Is je konijn ernstig of langdurig ziek? Breng een bezoek aan de dierenarts.

Schuiven naar boven