Rode boktor bestrijden – haardhout/ brandhout

De rode boktor tref je vaak in haardhout of brandhout aan. Hierbij heeft deze keversoort een voorkeur voor eikenhout. Het probleem is dat de rode boktor voor veel schade zorgt. Daarom is het belangrijk om dit insect goed te herkennen. De rode boktor bestrijden is de volgende stap.

Dit is de rode boktor

De rode boktor staat ook wel bekend onder de naam rode smalboktor (Stictoleptura rubra L). Dit insect behoort tot de orde der kevers. Boktorren zijn herkenbaar aan hun langwerpig lichaam waarbij ze veel smaller zijn dan andere torren en kevers.

Opvallend zijn de lange voelsprieten die minstens net zo lang als het lichaam zijn. Vaak zijn de voelsprieten nog veel langer, dan weet je dat je te maken hebt met een rode boktor. Het insect wordt 1-2 cm lang.

Het dekschild heeft bij mannetjes een lichtbruine tot okerkleur. Bij vrouwtjes is dit roodoranje tot roodbruin van kleur. De vleugels zitten onder de dekschilden verborgen. Een boktor vliegt zelden, vaak zie je hem alleen lopen.

Dit eten deze insecten

De rode boktor richt schade aan in eikenhout en haardhout. Hierdoor wordt gedacht dat deze torren van hout leven maar niets is minder waar! Volwassen boktorren voeden zich met nectar, stuifmeel en bloemblaadjes.

Het is de larve van de rode boktor die schade aan hout aanricht. Het vrouwtje legt eitjes in boomstompen of dood hout. Hierbij hebben ze de voorkeur voor eikenhout, lariks, dennen en sparren.

Rode boktor in haardhout of brandhout

Doordat het vrouwtje haar eitjes bij voorkeur in dood hout legt komt de rode boktorlarven heel vaak in haardhout of brandhout voor. Het vervelende is dat de larven hier gedurende 2-5 jaar leven voordat ze verpoppen.

In veel gevallen maken enkele larven in haardhout niet veel uit. Wanneer je het hout direct opstookt zijn op de larven gedood. Maar wanneer je haardhout of brandhout met rode boktor larven te lang bewaart heb je zo een boktorplaag in huis. De larven kunnen zich naar houten constructies of houten meubels verplaatsen.

Schade aan de woning

Vooral in oude woningen kan de rode boktor veel schade aanrichten. Soms zitten de boktorren hier al vele jaren zonder dat het wordt opgemerkt. Denk maar eens aan de zolder waar niemand komt: houten balken trekken rode boktorren en hun larven aan.

Binnen enkele jaren kan de larve van de rode boktor ontzettend veel schade aanrichten. Wanneer hout eenmaal flink is aangevreten dan verliest het zijn stevigheid. Vervanging van houten constructies is dan nog de enige oplossing.

De larven van de boktor herken je aan hun crèmekleurig uiterlijk. Ze maken boorgangen in hout, zichtbaar als gaatjes. Tegen de tijd dat je de rode boktor ontdekt hebben de larven waarschijnlijk al hele houten constructies aangetast. Vooral bij houten dakconstructies kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

Rode boktor bestrijden

Het is heel lastig om de rode boktor te bestrijden. De larven zitten namelijk diep in het hout verborgen. Hierdoor kom je er niet eenvoudig bij en zijn de larven goed bestand tegen bestrijdingsmiddelen.

De rode boktor bestrijden gebeurt vaak door het begassen van de ruimte. Dit is iets dat je niet zelf kunt: schakel een ongediertebestrijder in. Een andere methode is het gebruik van een chemisch bestrijdingsmiddel, hoewel dit niet altijd even effectief is. Bij een flinke boktorrenplaag zullen soms meerdere bestrijdingsbehandelingen nodig zijn. Gebruik altijd een werkend middel!

Bekijk bestrijdingsmiddel tegen boktor

Voorkomen is altijd beter

De rode boktor voorkomen, dit is beter dan wachten totdat er een heuse plaag ontstaat. Bewaar brandhout in ieder geval altijd buiten. Omdat brandhout droog moet zijn plaats je dit onder een afdak. Zorg dat de brandstapel niet te dicht bij de woning ligt.

Haal alleen brandhout of haardhout binnen dat je ook direct opgestookt. Bewaar binnen geen brandhout, hierdoor kunnen de larven van de rode boktor zich in huis verspreiden.

Het is aan te raden om hout te beitsen. Dit voorkomt dat volwassen boktorren hier hun eitjes in leggen. Het beitsen geldt echter alleen voor houten constructies en houten meubels, niet voor brandhout. Hout dat bewerkt is met beits of lak is niet geschikt om op te stoken. Brandhout moet altijd droog en schoon zijn.

Wanneer je niets doet

Sommige mensen zien de rode boktor in huis en besluiten om hier niets tegen te doen. Fout! Wanneer je geen actie onderneemt blijft de rode boktor zich voortplanten en verspreiden. Ondertussen wordt al het hout in huis aangetast. In het meest erge geval kan een huis instorten. Dit laat zien hoe belangrijk het is om de rode boktor te bestrijden en te voorkomen dat je deze in huis haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven