Konijn & vlooien, ze kunnen ziektes overbrengen

Konijnen en vlooien, je hoort hier niet vaak van. Wanneer een konijn besmet raakt met vlooien betreft het vaak de hondenvlo of kattenvlo. Beide soorten kunnen het konijn aanvallen, waarna ze bloed zuigen. Het vervelende aan vlooien is dat ze bepaalde ziektes bij het konijn over kunnen brengen. Daarom is een goede vlooienbestrijding zeker aan te raden.

Kan een konijn vlooien hebben?

Het komt weinig voor dat een konijn zomaar vlooien krijgt. Vaak ontstaat besmetting door honden of katten. Heb je een hond of kat als huisdier en heeft deze vlooien, dan is de kans vrij groot dat het konijn deze ook krijgt. Konijnen die je buiten houdt kunnen ook vlooien krijgen, vaak gaat het dan via egels of wilde konijnen.

Een konijn kan dus last hebben van vlooien, ongeacht om welk raskonijn het gaat.

Back-2-Nature Bodem voor konijnen

Vlooien herkennen

Niet iedere konijneneigenaar herkent vlooien. Het eerste symptoom is krabben. Het konijn zal dit veel doen, vooral achter de oren en onder de buikje. Dit zijn namelijk de warme plekjes waar vlooien zich graag schuilhouden. Wanneer vlooien langer aanwezig zijn dan zullen er soms wondjes op de huid verschijnen. Hele kleine wondjes zijn vlooienbeten, maar er kunnen ook krabwondjes aanwezig zijn. Dit laatste wordt door het konijn zelf veroorzaakt.

Vlooien herkennen doe je het beste door een vlooienkam door de vacht van het konijn te halen. Doop hierna de vlooienkam in een bakje met water. Komen er vlooien tevoorschijn, dan is het 100% zeker dat het dier vlooien heeft. Zie je rode puntjes of sliertjes in het water verschijnen? Het gaat hier om de uitwerpselen van vlooien, deze zijn gevuld met bloed. Ook dan is het vrijwel zeker dat het konijn vlooien heeft.

Vlooien brengen ziektes over

Veel volwassen vlooien zijn besmet met de eitjes van de lintworm. Heeft het konijn vlooien, dan zal deze ook aan de vacht gaan likken. De kans is groot dat het konijn een vlo binnen krijgt. Op deze manier raakt het konijn besmet met lintworm. Daarnaast kunnen vlooien de kattenkrabziekte bacterie op zowel dieren als mensen overbrengen.

Wat te doen bij vlooien konijn?

Heeft het konijn vlooien, dan moet je zeker in actie komen. De vlooien gaan namelijk niet uit zichzelf weg. Een goede vlooienbestrijding is belangrijk. Hier heb je verschillende middelen voor. Je kunt kiezen uit natuurlijke middelen of chemische bestrijdingsmiddelen. Voordeel van natuurlijke middelen dat ze milder zijn. Aan de andere kant werken ze niet tot nauwelijks.

In veel gevallen kom je toch bij chemische bestrijdingsmiddelen uit. Dit is de enige manier om effectief van vlooien af te komen. Let op want niet alle producten zijn geschikt voor konijnen. Daarom hieronder een stappenplan om vlooien bij het konijn te bestrijden.

Het konijn behandelen

Allereerst moet je het konijn tegen vlooien behandelen. Bij konijnen kun je dit het beste met een vlooienshampoo doen. Gebruik een vlooienshampoo die ook geschikt is voor honden en katten.

Bekijk vlooienshampoo

De werkingsduur van deze shampoo bedraagt 5-7 dagen. Dit product is dus alleen geschikt ter bestrijding van aanwezige vlooien op het dier. Het voorkomt dus geen nieuwe vlooienplaag. Daarom moet je ook de omgeving van het konijn goed behandelen.

Konijnenhok of konijnenkooi goed leeghalen

Na het wassen van het konijn (met vlooienshampoo) zet je hem even apart. Het liefst niet in de woonkamer in verband met verdere verspreiding van vlooien, kijk of je hem tijdelijk buiten kan zetten. Dit hoeft maar voor enkele uren te zijn. Haal het konijnenhok of de konijnenkooi helemaal leeg. Gooi alles direct in de container. Maak alles met een sopje goed schoon.

Nu behandel je het hok of de kooi met een omgevingsspray. Het hok of de kooi spuit je goed met het middel in, vergeet de hoekjes niet. Heb je het konijn normaal binnen zitten, dan kan het nodig zijn om ook de hele kamer te behandelen. Spuit laag bij de grond en vergeet de plinten en hoekjes niet. Vervolgens verlaat je de ruimte. Het is belangrijk dat deuren en ramen gedurende een uur gesloten blijven. Ook mogen er geen huisdieren of mensen in de ruimte aanwezig zijn.

Naar omgevingsspray (vlooien)

Bij een buitenkonijnenhok is het aan te raden om na behandeling plastic folie voor het gaas te hangen. Hiermee voorkom je dat het product direct weer vervliegt. Na een uur de ruimte grondig luchten. Heb je alleen het buitenhok van het konijn behandeld, zet de deurtjes dan even goed open.

Het konijnenhok of de kooi opnieuw inrichten

Na de behandeling met omgevingsspray kun je het hok of de kooi weer inrichten. Leg een laag stro, zaagsel of andere bodembedekking in het hok. Zorg dat de drinkfles of het waterbakje en het etensbakje goed schoon is. Deze mogen niet in aanraking zijn geweest met de spray. Is dit wel het geval, was alles dan zeer goed af.

Het konijn kan nu terug zijn kooi of hok in. Controleer na enkele dagen of het konijn nog last heeft van vlooien. Deze controle doe je met de bekende vlooienkam. Kom je toch weer vlooien tegen, dan is het raadzaam om de hele behandeling nog eens te herhalen.

Moet ik het konijn preventief ontvlooien?

Een konijn ontvlooien doe je alleen wanneer deze last heeft van deze parasieten. Moet je het konijn preventief ontvlooien? Nee, dit is niet nodig. Vlooien komen bij konijnen veel minder vaak voor dan bij honden en katten. Maar wanneer je een hond of kat hebt, dan is het zeker belangrijk om het konijn in de gaten te houden.

Merk je vlooien bij hond of kat op, zorg dan direct voor de juiste behandeling. Denk hierbij aan een vlooienband of het gebruik van spot-on. Soms moet je ook de hele omgeving behandelen, maar alleen wanneer het huisdier al langer met vlooien rondloopt. In veel gevallen is het huisdier zelf behandelen met een vlooienband of spot-on voldoende. Houd er rekening mee dat je deze producten niet bij een konijn kunt gebruiken. Daarom ziet vlooien bestrijden bij konijnen er heel anders uit.

Mocht je toch een andere methode zoeken om vlooien bij het konijn te bestrijden, dan zou je aan Iverspot kunnen denken. Dat is een speciale spot-on voor konijnen en hiermee veiliger in gebruik. Dit middel is via de dierenarts verkrijgbaar.

Schuiven naar boven