Kat heeft iets ingeslikt (maar je weet niet wat)

Oh jee, je kat heeft iets ingeslikt. Helaas kun je niet zien wat het dier heeft ingeslikt. Is het misschien een stukje glas, wat plastic of iets anders? Sommige dingen zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid. Maar er zijn ook voorwerpen die je kat best in kan slikken zonder dat hij hier ziek van wordt.

Zo weet je of je kat iets inslikt

Katten kunnen soms erg lang over hun eten doen. Totdat ze iets inslikken wat eigenlijk niet hoort, dan zijn ze sneller dan verwacht. Hoe weet je nu of je kat iets inslikt wat niet hoort?

[do_widget id=custom_html-3]

Dit kun je alleen zien wanneer je hem op heterdaad betrapt. Wanneer je kat iets inslikt dan zie je hem/ haar kauwen of hij maakt slikbewegingen. Veel katten likken hun pootjes na het eten. Ook hieraan zie je of je kat iets heeft gegeten, maar natuurlijk niet altijd. Want pootjes likken hoort ook bij de dagelijkse verzorging.

Je kat eet een vreemd voorwerp

Vooral honden doen het veel: vreemde voorwerpen opeten. Dit wordt ook wel corpora aliena (vreemd voorwerp in het lichaam) of pica (eten van vreemde voorwerpen) genoemd.

Deze aandoening komt bij katten ook voor, hoewel minder vaak dan bij honden. Er wordt van alles gegeten, van plastic en garen tot speelgoed, houten voorwerpen en zelfs glas.

De meeste katten die regelmatig niet eetbare voorwerpen naar binnen werken hebben een voorkeur voor wol. Hierna volgt katoen, synthetische materialen en plastic of rubber. Enkele katten hebben een voorkeur voor papier of karton.

Wanneer een kat regelmatig vreemde voorwerpen heet dan heeft dit waarschijnlijk te maken met bloedarmoede, een schildklierafwijking, gebitssafwijking of misschien wel darmparasieten. De oorzaak kan ook in een slechte socialisatie of gedragsproblemen liggen.

Kat heeft iets ingeslikt: wanneer dit eenmalig voorkomt

Wanneer de kat eenmalig of zelden iets inslikt wat niet hoort, dan is er in ieder geval geen sprake van een onderliggende aandoening. Toch is het even opletten wát de kat precies inslikt, want sommige voorwerpen zijn gevaarlijk. Bekijk hieronder wat een kat allemaal inslikt en welke gevolgen dit heeft.

Zand of aarde

Wanneer een kat zand of aarde eet dan heeft dit soms met schildklierproblemen te maken. Bijkomende symptomen zijn lusteloosheid en een versnelde hartslag. Schildklierproblemen komt vaker bij de oudere kat voor. Maar het kan natuurlijk ook uit verveling of vanuit gedragsproblemen ontstaan. Op zich is een beetje zand eten niet direct schadelijk, wel wanneer dit met grote hoeveelheden gebeurt. Ga in dit geval langs de dierenarts.

Kat eet gras of planten

Je kat heeft iets ingeslikt en je weet zeker dat het om een grassoort of een plantensoort gaat. Het eten van gras waaronder ook kattengras is niet schadelijk voor je dier. Bij het eten van gras heeft de kat waarschijnlijk last van de maag.

Sommige planten of bloemen zijn giftig of zelfs dodelijk voor katten. Van lelies, chrysanten en aloë vera kan de kat acuut nierfalen krijgen. Andere giftige planten zijn de anemoon, agave, cyclaam, kamerpalm, hyacint, kerstster en de narcis. Er zijn echter nog veel meer giftige tuinplanten en kamerplanten. Weet dus  welke planten je in huis haalt. Heeft je kat een giftige plant gegeten? Neem direct contact op met een dierenarts.

Tip: zorg altijd voor kattengras, wel zo veilig,

Bekijk kattengras

Kat heeft plastic ingeslikt

Of het nu om een stukje plastic van een boterhamzakje gaat of een kunststof stukje speelgoed: beiden is gevaarlijk. Sommige katten doen dit om aandacht te vragen maar het kan natuurlijk ook om ongewenst gedrag gaan. Veel katten braken nadat ze plastic hebben gegeten. In andere gevallen komt het met de ontlasting naar buiten.

Zolang de kat geen klachten heeft doet de natuur zijn werk. Maar wanneer het om grote stukken plastic gaat dan kan dit hele nare gevolgen hebben. De dierenarts moet het plastic dan zo snel mogelijk uit de maag verwijderen.

Een stukje glas gegeten

Gelukkig eten weinig katten glas. Wanneer dit toch gebeurt dan gaat het vaak per ongeluk, bijvoorbeeld doordat een potje met voedsel is omgevallen. Kleine glassplinters richten niet zoveel schade aan. Je kunt je kat een stukje brood of peperkoek geven, dit legt een laagje om de glassplinters.

Bij grotere glasscherven kunnen de slokdarm, de maag of darmen beschadigen. Laat de kat niet braken maar ga ermee langs de dierenarts. Deze zal onder narcose het glas uit de slokdarm op de maag verwijderen.

[do_widget id=custom_html-53]

Kat heeft iets ingeslikt? Dit staat je te doen

Nu je kat iets heeft ingeslikt dan moet je er eerst achterkomen wat het was. Kleine stukjes papier, karton, plastic, een beetje zand of zelfs een muntje (geld) is in veel gevallen onschadelijk. Het komt met de ontlasting naar buiten.

Vertrouw je het niet, bel dan even met de dierenarts. Deze geeft telefonisch advies of vraagt of je met de kat langs kunt komen. Wanneer je kat braakt, kijk dan goed wat er tussen het braaksel zit. Gaat het om niet-scherpe voorwerpen dan is het probleem vaak al opgelost. Laat je kat niet zomaar braken, bij glas of andere scherpe voorwerpen kan de slokdarm hierdoor beschadigen.

Schuiven naar boven