Hubertusklauw amputeren? Dat mag niet!

De hubertusklauw amputeren, veel hondeneigenaren zoeken of dit mogelijk is. Sinds enige jaren is het amputeren van de hubertusklauw strengste verboden. Dit komt omdat het hier om een lichaamsdeel gaat: de vijfde teen aan de achterpoot van een hond. Overigens komt de hubertusklauw niet bij alle honden voor. Helaas zorgt deze klauw vaak voor problemen.

Uitleg over de hubertusklauw

De hubertusklauw noem je ook wel de wolfsklauw. Het gaat hier om een vijfde teen die je aan de achterpoot van de hond aantreft. Deze vijfde teen zit altijd aan de binnenzijde en hoger dan de andere tenen.

[do_widget id=custom_html-44]

Veel mensen denken dat een hond met een hubertusklauw normaal is, maar dat is het dus niet. Wanneer een hond met hubertusklauwen wordt geboren dan heeft deze te maken met een erfelijke afwijking. Bij sommige hondenrassen komt dit vaker voor.

Zo ziet deze vijfde teen eruit

Een hubertusklauw is een rudimentaire vijfde teen. Dit betekent dat het een overblijfsel is van een ver verleden. Zie het als de verstandskies bij mensen, deze komt ook niet bij iedereen door. Terwijl we in vroegere tijden die verstandskies wel nodig hadden.

Hoe herken je een hubertusklauw? Het komt alleen aan de achterpoten en zeker niet aan de voorpoten voor. Deze vijfde teen zit op enkele centimeters hoogte, gemeten vanaf de voet van de hond. Vaak heeft deze vijfde teen één of enkele teenkootjes. Deze teenkootjes zijn niet met de poot verbonden, je kunt de hubertusklauw dus heen en weer bewegen. Aan het teenkootjes zit een nagel vast. Soms bestaat de hubertusklauw alleen uit een nagel, verder niets.

Vijfde teen aan de voorpoot

Let op: honden hebben aan hun voorpoten een vijfde teen. Dit is heel normaal en wordt geen hubertusklauw genoemd. Aan de achterpoten hebben de meeste honden nog maar vier tenen. Zit er een vijfde, dan noem je dit dus wel een hubertusklauw. Maar alleen wanneer het dus aan de achterpoten voorkomt.

Hubertusklauw amputeren: over de wetgeving

Veel hondeneigenaren willen de hubertusklauw amputeren. Belangrijk om te weten dat dit niet mag. Het is zelfs op straffe van een boete verboden om de hubertusklauw te amputeren. Er zal dan ook geen dierenarts in Nederland zijn die dit wil doen.

In andere landen worden hubertusklauwen soms wel geamputeerd. Dit wordt dan binnen de eerste drie dagen na de geboorte preventief gedaan. Denk echter waarom je dit zou laten doen. In veel gevallen veroorzaken hubertusklauwen geen problemen. Toch kan de hond met deze klauw ergens achter blijven hangen. Is dit het geval en ontstaat er flinke schade, dan moet dierenarts te hubertusklauw amputeren. Het gaat hier dan om een medische reden en dan mag het wel.

Verzorging van de hubertusklauw

Een hubertusklauw bevat altijd een nagel. Doordat deze nagel de grond niet raakt kan hij niet op een natuurlijke manier afslijten. Je zult merken dat de nagel snel lang wordt en hierbij ook rond gaat groeien. Uiteindelijk kan de punt van de nagel helemaal rond groeien en in de huid terechtkomen. Dit veroorzaakt op den duur een ontsteking.

Daarom is het zo belangrijk om de nagel van de hubertusklauw regelmatig te knippen. Doe dit minimaal twee keer per jaar, het liefst nog vier keer per jaar. Gebruik hiervoor een scherp nagelschaartje. Koop een nagelschaartje voor honden en katten, dit is een stuk veiliger. Hiermee voorkom je namelijk schade aan de nagel. Dit komt omdat dit schaartje een klein gedeelte afknipt, en dan ook nog eens op een juiste manier.

Bekijk nagelschaartjes voor honden

Is de hubertusklauw helemaal rond gegroeid, dan kom je er met een standaard dierenschaartje niet bij. Gebruik in dit geval een nagelknipper voor de hubertusklauw doormidden, hierna kun je de rest bij knippen.

Hubertusklauw hond gescheurd: wat te doen?

Soms blijft hond met de hubertusklauw ergens achter hangen. De hubertusklauw raakt dan gescheurd. Wat moet je doen? Kijk eerst in hoeverre de hubertusklauw gescheurd is. Vaak gaat het om de nagel die is ingescheurd. Is dit tot aan het leven, dan zal de nagel bloeden. Soms kun je het gedeelte bijknippen waardoor dit minder scherpe randen heeft.

Is dit erg pijnlijk voor de hond, breng dan een bezoek aan de dierenarts. Deze zal de nagels soms in een geheel verwijderen. Uiteraard gebeurt dit onder plaatselijke verdoving. Komt het vaker voor dat de hubertusklauw inscheurt? Bespreek dit met de dierenarts. De hubertusklauw amputeren is dan soms nodig.

[do_widget id=custom_html-2]

Zo gaat de hubertusklauw amputeren in zijn werking

Een hubertusklauw amputeren gebeurt altijd onder verdoving. Meestal wordt de hond in slaap gebracht (narcose), dit werkt beter. Vervolgens verwijdert de dierenarts de gehele hubertusklauw. Dit is dus niet alleen de nagel maar ook het teenkootje.

Je hond kan nog enige dagen last hebben van de amputatie. Zorg dat het dier niet aan de wond kan bijten. Een verband of sok is aan te raden. Pijn is nauwelijks aanwezig. Mocht de hond wel pijnklachten hebben, dan zal de dierenarts speciale pijnstillers voorschrijven. Geef nooit paracetamol of ibuprofen aan je huisdier.

Duimnagel hond verwijderen

Soms wordt ook de duimnagel van de hond verwijderd. Het gaat dan niet om de hubertusklauw aan de achterpoten maar echt de duimnagel van de voorpoten. Dit verwijderen gebeurt omdat de nagel ernstig is ingescheurd of afgescheurd. Het teenkootje wordt uiteraard niet verwijderd. De duimnagel van een hond verwijderen gebeurt altijd bij de dierenarts. Dit gebeurt onder lokale verdoving, maar soms ook onder narcose.

Schuiven naar boven