Beste huisdier voor kind

Je geeft je kind geen wurgslang en ook geen kameel als huisdier. Wat is dan het beste huisdier voor je kind? Het is ten eerste belangrijk dat kinderen leren om voor huisdieren te zorgen. Hierbij nemen ze een stukje verantwoordelijkheid op zich. Daarnaast moet het huisdier bij de leeftijd aan het ontwikkelingsniveau van het kind passen.

Huisdieren en kinderen, altijd een goede combinatie

Een huisdier is een leuke maatje voor je kind. Hoe jong of oud je zoon of dochter ook is, dieren hebben altijd iets toe te voegen. Dit zijn de voordelen van een huisdier voor je kind:

  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Meer zelfvertrouwen
  • Stimuleert de sociale vaardigheden
  • Werkt stressverlagend
  • Minder kans op allergieën

[do_widget id=custom_html-2]

Kinderen die moeite hebben met hun gevoelens te uiten durven dit eerder richting een huisdier te doen. Bovendien kan een huisdier ook troost bieden op momenten dat dit nodig is. Bovenal leert het kind respect hebben voor dieren, hoe je ze verzorgt maar dat ze ook ziek kunnen worden.

Beste huisdier voor je kind

Een huisdier moet veilig voor je kind zijn. Ik zag onlangs een documentaire waarbij ouders hun kind een wurgslang als huisdier lieten houden. Het ging op een bepaald moment ook mis: de slang ontsnapte en begon het kind te wurgen. Gelukkig was de vader er nog op tijd bij. De slang heeft het wel met de dood moeten bekopen.

Een hond als huisdier, dat is toch een stuk veiliger? In veel gevallen wel. Maar bedenk dat sommige hondenrassen een consequente opvoeding moeten hebben. Ben je hier niet toe in staat, dan is dit ras in combinatie met jonge kinderen geen goed idee.

Hieronder laat ik je zien wat het beste huisdier voor je kind is. Ik noem een aantal populaire huisdieren met elk hun voor- en nadelen.

Hond als huisdier voor kinderen

De meeste hondenrassen doen het prima in een gezin met kinderen. Je kind kan ermee spelen, knuffelen, kunstjes leren en natuurlijk uitlaten. Voordeel van een hond is dat het een trouw kameraadje is. Je kind leert veel over opvoeding en verzorging, respect hebben voor dieren en verantwoordelijkheid nemen.

Nadeel is dat een hond anders tegen jonge kinderen aankijkt. Honden zien hun gezin als roedel. Een kind staat altijd lager in de rangorde dan de hond. Dit blijft zo tot het kind ongeveer 12 jaar oud is. Houd hier rekening mee want de hond vindt dat hij een jong kind ook mag corrigeren. Laat kinderen onder de 12 jaar daarom nooit met de hond alleen.

Neem altijd een ras dat goed met kinderen overweg kan. Rassen die tot de vechthonden behoren zijn alleen geschikt wanneer ze ook een goede en consequente opvoeding krijgen. Een klein ras zoals de Chihuahua of de Yorkshire terriër lijkt schattig maar juist die kleine hondjes kunnen best fel zijn.

Katten en kinderen

Ook een kat is een prima huisdier voor je kind. Voordeel van katten is dat ze langere tijd alleen kunnen zijn. Ze vinden het heerlijk om bij hun baasjes te liggen en aandacht te krijgen, maar wanneer ze dat een keer niet krijgen is dit ook geen probleem. Hierdoor hoeft je kind niet de hele tijd aandacht aan de kat te schenken.

Katten hebben natuurlijk ook verzorging nodig. Denk aan voeding, vachtverzorging, spelletjes doen en knuffelen. Ideaal voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar oud.

Houd er rekening mee dat katten met hun nagels flink uit kunnen halen. Kinderen onder de vier jaar moet je zeker niet met de kat alleen laten. Leer je kind ook dat hij niet zomaar met het gezicht bij de kat moet komen. Eerst toenadering via de handen zoeken, dan pas kan er een kusje gegeven worden. Liever een kras in de handrug dan in het oog.

Konijn als beste huisdier voor je kind

Je zou ook eens aan een konijn als huisdier kunnen denken. Die zijn er in verschillende formaten, van een leuk dwergkonijntje tot een Vlaamse reus. Rassen met een rustig karakter zijn de Hollander, Nederlandse hangoordwerg, rode Nieuw-Zeelander en de teddydwerg. Ook de Vlaamse reus is erg rustig maar voor jonge kinderen wat te zwaar om te tillen.

Een konijn kan binnen of buiten gehouden worden. Bedenk dat konijnen liever met zijn tweeën zijn dan alleen. Het hok of de kooi maak je één tot twee keer per week schoon. Het jonge kind kan hierbij helpen, oudere kinderen kunnen dit prima zelf doen. Leer je kind hoe hij een konijn moet oppakken. Wanneer je kind het konijn verkeerd oppakt kan het gaan bijten of flink met de achterpoten slaan.

[do_widget id=custom_html-37]

Cavia als huisdier

Een cavia behoort tot de knaagdieren en is een leuk huisdier voor je kind. Dit dier vraagt vrijwel dezelfde verzorging als een konijn. Enig verschil is dat cavia’s zelf geen vitamine C aan kunnen maken en dit via de voeding of het drinken binnen moeten krijgen. Geef de cavia daarom voldoende groente en fruit te eten.

Nadeel van cavia’s is dat ze niet zindelijk zijn. Ze laten de ontlasting overal lopen. Een konijn kiest hier juist een vast plekje voor uit. Nog een nadeel is dat cavia’s vrij schuw zijn. Bij het minste of geringste schieten ze weg. Aan de andere kant herkennen cavia’s snel hun baasje. Zodra die aan komt lopen laat ze een vrolijk piepgeluid horen. Die begroeting is natuurlijk hartstikke leuk voor kinderen.

Muizen en ratten

Een muis of rat, is dat het beste huisdier voor een kind? Ja, maar alleen voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar oud. Voor kleine kinderhandjes zijn dit geen geschikte huisdieren. Muizen maar vooral ratten zijn ontzettend intelligent. Je kind kan ze dus best een trucje leren. Bovendien worden deze dieren snel tam.

Nadeel van muizen en ratten is dat ze sterk ruiken. De kooi moet zeker twee keer per week verschoond worden. Over het algemeen ruiken mannetjes sterker dan vrouwtjes, zeker iets om rekening mee te houden. Nog een nadeel is dat muizen en ratten niet oud worden. Een muis leeft 1 tot 2 jaar, de rat wordt 2 tot 3 jaar oud. Houd er rekening mee dat veel muizen en ratten vroeg of laat kanker krijgen. Hierdoor ontstaan er flinke gezwellen, leg aan je kind uit wat dit is.

Een hamster

Twijfel je tussen een muis, rat of hamster? Dan kun je het beste voor een hamster gaan. Deze diertjes leven wat langer, laten zich makkelijker hanteren en zijn vriendelijk van aard. Kies dan wel voor de goudhamster, want de dwerghamster kan soms wat pittig zijn. Hamsters slapen overdag en worden in de namiddag of vroege avond wakker. Daarom is dit het beste huisdier voor een kind dat overdag op school zit.

Vissen als huisdier

Heeft je kind minder behoefte aan aaien en knuffelen maar wil het iets om naar te kijken? Dan zijn vissen als huisdier een goed idee. De verzorging is ook niet zo intensief als bij andere huisdieren. Toch moet de vissenbak of het aquarium wekelijks schoongemaakt worden. Bij een aquarium ververs je wekelijks ongeveer een kwart van het water, meer is echt niet nodig.

Vissen werken rustgevend. Sommige mensen kunnen hier uren naar kijken. Leer je kind hoeveel het dagelijks moet voeren. Te veel voeren zorgt voor vertroebeling van het water, hier gaan vissen dood aan. Kies altijd voor een (klein) aquarium, zeker geen vissenkom.

Reptielen en amfibieën

Dan heb je ook nog de reptielen en amfibieën. Niet altijd het beste huisdier voor je kind, tenzij het al wat ouder is. Reptielen en amfibieën hebben een goede verzorging nodig. Het terrarium moet vaak verwarmd zijn en ook het voedsel is wel apart. Je geeft immers (levende) insecten of kleine knaagdieren als voer. Dit kan voor kleine kinderen soms wel heftig zijn.

Veel gehouden reptielen als huisdier zijn de rattenslang, schildpad, luipaardgekko en baardagame. Populaire amfibieën zijn de klauwkikker, boomkikker en lijstenpad. Het voordeel van reptielen en amfibieën als huisdier is dat je kind er niet continu mee bezig hoeft te zijn. Daarnaast heeft het een huisdier wat niet veel andere kinderen hebben.

Vogel in combinatie met een kind

Veel vogelsoorten zijn prima als huisdier voor je kind. Sommige vogels worden ontzettend tam, leren trucjes of kunnen zelfs praten. Denk hierbij aan een papegaai, kaketoe, valkparkiet of grasparkiet. De meest makkelijk te houden vogels zijn de vink en de kanarie.

Een vogel is een geweldig huisdier voor je kind. Wanneer je voor een kromsnavel kiest dan weet je vrijwel zeker dat deze de interactie met je kind aangaat. Een vogel is niet geschikt voor jonge kinderhandjes in verband met fijnknijpen.

Kies voor een ruime vogelkooi, goede voeding en laat de vogel bij voorkeur dagelijks even door de kamer vliegen. Een tamme vogel zal het gezelschap van je kind opzoeken. Nadeel van vogels is dat ze toch duidelijk verzorging nodig hebben. Bovendien vind je de veertjes overal terug, je moet dus geen hekel aan stofzuigen hebben.

Insecten als huisdier voor kinderen

Als laatste nog de insecten. Dit is het beste huisdier voor je kind wanneer het hier ook interesse in toont. Insecten zijn ontzettend fascinerend en je kunt er veel van leren. Aan de andere kant kan het kind er niet mee knuffelen. Bovendien is de verzorging natuurlijk heel anders dan die van een hond of een konijn.

Populaire insecten die als huisdier worden gehouden zijn de wandelende tak, wandelend blad, de bidsprinkhaan of een mierenkolonie. Vooral die laatste is ontzettend boeiend, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Bekijk mierenboerderij

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een mierenboederij of mierenaquarium en natuurlijk een koningin. Die koningin vang je in het voorjaar tijdens de bruidsvlucht.

Schuiven naar boven