De meest populaire hondenrassen

In Nederland (en België) houden we van andere hondenrassen dan in bijvoorbeeld Amerika of Azië. Zo hebben wij de Bernard Sennen in onze top 10 staan. Amerikanen zijn weer dol op de poedel. Ben je ook zo benieuwd naar de meest populaire hondenrassen van Nederland? Kijk maar eens welke rassen het bij ons echt goed doen.

1. Labrador retriever

Kijk eens goed om je heen, je ziet altijd wel een labrador retriever over straat lopen. Dit is echt het meest populaire hondenras van Nederland. Overigens is dit ook het meest populaire ras van Amerika, en dat kan ook niet anders. De labrador is namelijk een ontzettend vriendelijke en trouwe gezinshond. Hij is in de 19e eeuw gekruist met de flatcoated retriever, spaniël, de gordon setter en de Chesapeake Bayretriever. Hierdoor heeft hij het beste van deze vier rassen meegekregen.

[do_widget id=custom_html-9]

Hij is intelligent, behendig, vriendelijk en zachtaardig. Verder is het ook een hond die je echt kunt vertrouwen. Hij wordt niet voor niets massaal als hulphond of reddingshond ingezet. Wel kan de labrador retriever wat lomp overkomen. Gelukkig is hij makkelijk op te voeden.

Dit ras is oorspronkelijk gefokt als jachthond en dan met name voor wild in het water (eenden en ganzen). Hij bereikt een hoogte van 54 tot 57 centimeter. Een volwassen exemplaar weegt tussen de 25 en 35 kg.

2. Duitse herder

Je komt de Duitse herder misschien iets minder vaak als gezinshond tegen maar des te meer als politiehond. Toch zou hij ook binnen een gezin niet misstaan. Dit ras is namelijk ontzettend gehoorzaam, intelligent en loyaal. De Duitse herder is bovendien altijd zelfverzekerd en alert. Als waakhond is het echt een topper.

Deze herdershond komt van oorsprong uit Duitsland. Doordat hij zenuwvast is wordt hij veel als politiehond of waakhond ingezet. Daarnaast zie je hem af en toe als blinde geleidehond.

Dit ras wordt tussen de 55 en 70 cm groot met een gewicht van 22-40 kg. De meeste Duitse herders zijn zwart met bruin, maar je ziet ook geheel zwarte honden. Dit ras is wel wat gevoeliger voor het ontwikkelen van HD.

Bekijk hondenvoer voor rashonden

3. Golden retriever

Veel mensen halen de labrador en de golden retriever door elkaar. Begrijpelijk, want ze vertonen ook wel overeenkomsten. Toch ziet de golden retriever er net wat eleganter uit. Dit ras komt van oorsprong uit Schotland. De vacht is lang en zacht, dit in tegenstelling tot die van de labrador.

De golden retriever behoort tot de meest populaire hondenrassen omdat hij een zeer goed karakter heeft. Hij is vriendelijk, aardig en intelligent. Bovendien is dit ras erg betrouwbaar. De ideale gezinshond want hij kan zowel met kinderen als andere huisdieren overweg.

Doordat hij zo werklustig en gehoorzaam is wordt hij veel ingezet als blindengeleidehond of hulphond. Ook binnen de jacht doet dit ras het erg goed. Het is echter geen waakhond, hij zal eventuele inbrekers kwispelend binnenlaten.

Dit is een groot ras met een schofthoogte van 51-61 cm. Helaas krijgt de golden retriever vaker last van huidaandoeningen of heupdysplasie.

4. Berner Sennenhond

Op nummer vier meest populaire hondenrassen van Nederland staat de Berner Sennenhond. Dit is een aanhankelijke, trouwe en loyale hond. Hij is ook nog eens intelligent maar wel wat eigenwijs. Hierdoor is hij redelijk makkelijk op te voeden, mits je ook consequent bent. Wil je hem als waakhond inzetten, houd er dan rekening mee dat hij alleen het eigen terrein en zijn gezin zal bewaken. Dit ras is niet zo fel als bijvoorbeeld de Duitse herder.

Zijn uiterlijk valt wel op, hij wordt namelijk tussen de 58 en de 70 cm hoog (schofthoogte). Dit ras is zeer gespierd. Wie de Berner Sennenhond in huis haalt moet wel rekening houden met een intensieve vachtverzorging. Hij heeft namelijk een dikke laag onderwol dat regelmatig geborsteld moet worden. Tijdens de rui kan er aardig wat uitkomen.

5. Border collie

De border collie behoort tot het intelligentste hondenras. Dit maakt dat ze ontzettend makkelijk te trainen zijn. Helaas gaat het toch vaak mis, simpelweg omdat dit ras een grote drang tot drijven heeft. Hij gaat achter alles aan wat beweegt. Dit moet van pups af aan worden afgeleerd, anders blijft hij achter fietsers, hardlopers en auto’s aanrennen.

Verder is de border collie de ideale gezinshond en werkhond. Hij is energiek, vasthoudend en intelligent. Ook is dit een hele alerte hond.

Dit ras behoort tot de middelgrote herdershonden. Het is een topper in schapendrijven, hier werd hij ook oorspronkelijk voor gefokt. Verder doet hij het ontzettend goed bij verschillende hondensporten. De border collie is er in twee varianten: de showlijn en de werklijn. Honden uit de showlijn hebben een langere vacht en zijn wat groter. Die van uit de werklijn ziet er slanker en atletischer uit.

Het drijfinstinct is bij de werklijn sterk aanwezig, bij de showlijn wat minder. Dit ras blijft tot op hoge leeftijd gezond. De meeste border collie’s worden tussen de 12 en 16 jaar oud.

6. Rhodesian Ridgeback

In Nederland is de Rhodesian Ridgeback een ontzettend populair hondenras. In de top 10 meest populaire hondenrassen van Amerika kon je deze helemaal niet tegen. Het gaat hier om een groot ras met een hoogte van 61 tot 69 cm. Hij bereikt een gewicht van 30 tot wel 41 kg. De Rhodesian Ridgeback behoort tot de lopende honden en zweethonden.

Vanwege de duidelijk aanwezige streep op de rug noem je dit ras ook wel de pronkrug. Die streep wordt veroorzaakt door haren die in tegengestelde richting groeien.

Het zijn intelligente en waardige honden. Aan de andere kant zijn ze ook koppig en ondeugend. Sommigen menen dat dit ras ook lui is, maar dat klopt niet. Houd er rekening mee dat het hier om een gevoelige hond gaat.

Hij werd oorspronkelijk gefokt ter bewaking van de woning, maar ook voor de jacht op groot wild. Hij zal zijn huis en gezin dan ook goed bewaken en verdedigen.

[do_widget id=custom_html-44]

7. Staffordshire Bull Terriër

Dit opvallend ras werd gefokt voor de stierengevechten en berengevechten. Omdat het hier om een vechthond gaat heeft deze ook een goede opvoeding nodig. De Staffordshire Bull Terriër is namelijk brutaal, onbevreesd en dapper. Aan de andere kant is hij ook intelligent, loyaal en aanhankelijk. Met een goede opvoeding is dit een hele leuke gezinshond.

De Staffordshire Bull Terriër is ontstaan vanuit een kruising tussen een terriër en de old Englisch bulldog. Hij moet zeker niet verward worden met de Amerikaanse Staffordshire, de pitbulterriër of de bullterriër. Qua uiterlijk lijken ze wel wat op elkaar.

Dit ras wordt tussen de 35 en 40 cm groot. Het gewicht bedraagt 11-17 kg. De vacht is zeer kort en glad. Opvallend is het korte hoofd en de brede schedel. De kaken zijn ontzettend sterk, iets dat je ook aan het uiterlijk ziet.

Tijdens de opvoeding is het belangrijk dat dit ras duidelijkheid krijgt. Daarnaast moet hij voldoende worden uitgedaagd, anders ontstaat er verveling met misschien wel ongewenst gedrag. In sommige landen waaronder Frankrijk is dit land zonder officiële stamboekpapieren niet welkom.

Overige meest populaire hondenrassen

Dat waren in ieder geval 7 van de meest populaire hondenrassen van Nederland. Natuurlijk is het lijstje nog veel langer. Deze hondenrassen doen het bij ons ook erg goed:

  • Franse Bulldog
  • Teckel (das)
  • Chihuahua
  • Boxer
  • Engelse Cockerspaniel
  • Cavalier King Charles spaniël

Wil je een hond in huis nemen? Kijk niet alleen naar de meest populaire hondenrassen, maar ook of dit ras bij jou en je situatie past. Sommige rassen zijn makkelijk op te voeden, anderen hebben toch veel aandacht nodig. Dit geldt ook voor vachtverzorging, beweging, uitdaging en nog veel meer.

Schuiven naar boven