Honden tandarts – kosten & vergoeding

Nagenoeg elke hond zal vroeg of laat naar de hondentandarts moeten. Dit is een dierenarts, gespecialiseerd in tandheelkunde. De behandeling kan vaak ook door de gewone dierenarts worden uitgevoerd. De honden tandarts brengt kosten met zich mee. Heb je een dierverzekering afgesloten, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. In deze blog alle kosten met betrekking tot de hondentandarts op een rij.

[do_widget id=custom_html-2

Verschillende soorten behandelingen

Een hond krijgt net als mensen te maken met tandsteen. Dit is een harde aanslag op tanden en kiezen die je niet zelf kunt verwijderen. Met een apparaat wordt het tandsteen als het ware eraf getrild. Dit is belangrijk want in tandsteen zitten ontzettend veel bacteriën. Wanneer je tandsteen niet tijdig laat verwijderen dan ontstaan er flinke ontstekingen in de bek van de hond. Hierdoor kunnen tanden en kiezen uiteindelijk verloren gaan.

De meeste hondeneigenaren wachten te lang met een gebitsreiniging. Hierdoor kan het voorkomen dat er één of meerdere tanden moeten worden getrokken. Andere behandelingen aan het gebit zijn een wortelkanaalbehandeling, het plaatsen van een kroon, orthodontie maar ook het verwijderen van een tumor.

Honden tandarts kosten

Wanneer moet je met de hond naar de tandarts? Dit is aan te raden wanneer het dier uit zijn bek stinkt. Soms merk je bloed op wanneer het dier op een bot kluift. Dit is een teken van bloedend tandvlees en dus een ontsteking. Bij een langdurige ontsteking kan de hond pijn tijdens het eten hebben. Je merkt dat hij dan minder of moeizamer gaat eten.

Wat ben je kwijt voor een behandeling? Hieronder de honden tandarts kosten op een rij. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn. Dit kan per hondentandarts of dierenarts iets afwijken.

Kosten gebitsreiniging

Allereerst de kosten met betrekking tot een gebitsreiniging. Dit is de meest uitgevoerde behandeling bij honden. De meeste honden zijn tussen de 8 en 12 jaar oud wanneer het gebit voor het eerst gereinigd wordt. Omdat de tandarts of dierenarts overal goed bij moet kunnen gebeurt deze behandeling onder narcose. De kosten voor gebitsreiniging zijn daarom altijd inclusief narcose.

  • Eenvoudige gebitsreiniging: tussen de € 75 en € 150
  • Uitgebreide gebitsreiniging: tussen de € 100 en € 180

Voor de meeste honden is een eenvoudige gebitsreiniging meer dan voldoende. Bij een uitgebreide gebitsreiniging heeft de tandarts naar verhouding meer werk. Dit wordt uitgevoerd wanneer er ontzettend veel tandsteen aanwezig is. Bovenstaande prijzen zijn niet alleen afhankelijk van de tandarts maar ook van het gewicht van de hond. Gebitsreiniging bij een kleine hond is goedkoper dan bij een groot ras.

Prijzen tand of kies laten trekken

De hond heeft een slecht gebit waarop de tandarts besluit om een of meerdere tanden of kiezen te trekken. Ook dit gebeurt onder narcose. In veel gevallen doet de tandarts dit tegelijkertijd met een gebitsreiniging. Dit betekent dat je sowieso al de kosten voor een eenvoudige of uitgebreide gebitsreiniging kwijt bent. Je betaalt dus minimaal tussen de € 75 en € 180.

Hier bovenop komt nog het trekken van een tand of kies. Dit bedraagt tussen de € 20 en € 40 per element. Het kan ook dat er geen gebitsreiniging wordt toegepast maar alleen het trekken van een of meerdere tanden. De kosten zien er dan als volgt uit, waarbij dit ook weer inclusief narcose is.

  • Hoektand: tussen de € 100 en € 150
  • Scheurkies: tussen de € 125 en € 175
  • Overige tanden: tussen de € 120 en € 140

Wortelkanaalbehandeling

Soms is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Er is dan sprake van een ontsteking in de wortelpunt van een tand of kies. Dankzij een wortelkanaalbehandeling kan het element behouden worden.

Tip: bekijk honden tandenborstels

Een wortelkanaalbehandeling moet natuurlijk altijd onder verdoving worden uitgevoerd. Omdat een hond deze behandeling niet zomaar toelaat zal een narcose nodig zijn. Dit betekent dat de hondentandarts kosten met betrekking tot deze behandeling inclusief narcose zijn.

  • Wortelkanaalbehandeling: tussen € 250 en € 350

Je ziet dat een wortelkanaalbehandeling niet heel goedkoop is. Moeten er meerdere tanden of kiezen worden behandeld dan gaat ook de prijs omhoog. Toch is het niet zo dat je voor een wortelkanaalbehandeling van twee elementen gelijk het dubbele betaalt. De grootste kosten zitten hem in de narcose en het bewaken van de gezondheidstoestand.

Gaatjes vullen

Cariës oftewel gaatjes komt niet alleen bij mensen maar ook bij honden voor. Door het vullen van gaatjes voorkom je een flinke ontsteking en verlies van het element. De hondentandarts zal onder verdoving (narcose) de tand eerst goed reinigen. Vervolgens wordt het gat uitgeboord en gevuld met een witte composiet.

Het vullen van gaatjes is ook niet goedkoop, maar dit komt omdat je weer voor die narcose betaalt. Het is niet mogelijk om deze behandeling zonder narcose uit te voeren.

  • Gaatjes vullen: tussen de € 100 en € 150

Bij het vullen van meerdere gaatjes gaat de prijs wat omhoog maar stijgt niet meer zo snel. Zo zul je voor het vullen van twee gaatjes tussen de € 120 en € 170 kwijt zijn.

Orthodontie (beugel)

Geloof het of niet maar het is bij honden zeker mogelijk om de tanden recht te zetten middels een beugel. Dit noem je ook wel orthodontie. Dit laat je uitvoeren door een andere tandarts die hier echt in gespecialiseerd is. Dit is een van die behandelingen die je niet door de lokale dierenarts uit kan laten voeren. Orthodontie oftewel het dragen van een beugel is alleen nodig wanneer tanden echt scheef staan. Bij sommige rassen komt dit vaker voor, bijvoorbeeld bij de lhasa apso en de shih tzu.

Een beugel voor honden is zeker niet goedkoop. Wanneer je dit niet vergoed krijgt door de dierenverzekering (als je die hebt) zul je flink moeten sparen. Kijk hieronder wat een hondenbeugel kost.

  • Hondenbeugel: tussen de € 500 en € 1000

[do_widget id=custom_html-50]

Röntgenfoto’s maken

Soms moet voorafgaande aan een behandeling een röntgenfoto worden gemaakt. Dit is ook aan te raden wanneer er twijfel over een mogelijke behandeling bestaat.

  • Röntgenfoto hondengebit: tussen de € 80 en € 120

Vergoeding door de dierenverzekering

Heb je een dierverzekering afgesloten dan kom je voor verschillende vergoedingen in aanmerking. De verzekeraar vergoedt in ieder geval behandelingen aan het gebit zoals gebitsreiniging, het trekken van tanden of kiezen maar ook een wortelkanaalbehandeling.

Let op met orthodontie (beugel). Dit wordt niet door alle dierenverzekeraars vergoed. Daarnaast zijn er verzekeraars die alleen een gebitsreiniging vergoeden. Voordat je een verzekering voor je hond afsluit is het goed om naar de dekking te kijken. Hoe beter de dekking, hoe hoger de maandpremie. Kijk ook eens naar de maximale vergoeding per jaar, dit kan per verzekeraar afwijken.

Schuiven naar boven