Levende vis vervoeren: een handleiding

Je moet levende vis vervoeren, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing. Ook wanneer je ergens vissen koopt dan moeten dezen heelhuids thuis aankomen. Levende vis vervoeren vraagt om een goede voorbereiding. Je hebt verschillende manieren om de vis op transport te zetten. Bijvoorbeeld in een zak, gesloten emmer en zelfs in een aquarium.

[do_widget id=custom_html-30]

Transport van vissen

Let op want je kunt het transport van vissen niet zomaar doen, deze dieren kunnen veel stress ervaren. Bovendien kan het dat de vis gewond raakt of te weinig zuurstof krijgt. Het transport van vissen wordt normaal gesproken middels waterdichte plastic zakken gedaan. Een en ander is wel afhankelijk van de rijafstand en het type vervoer. Daarom hieronder enkele aandachtspunten.

Zakken om vissen te vervoeren

De meest gebruikte methode zijn de zakken om vissen te vervoeren. Dit zijn stevige waterdichte zakken die doorgaans een afmeting van 50 x 100 cm hebben. Je hebt ook kleinere of grotere transportzakken. Een vis transportzak is gewoon online verkrijgbaar. Wel moet je ze per 250 tot 500 stuks kopen. Heb je helemaal niet zoveel transportzakken nodig dan kun je er beter een paar aan de plaatselijke dierenzaak vragen.

Ga je levende vis vervoeren in een transportzak dan is het belangrijk dat je eerst wat aquarium water in de zak doet. Vul de transportzak voor 50% tot 60% met water. Hoe meer vissen je in de zak doet, hoe eerder de zuurstof op zal zijn. Nadat je de vissen in de zak hebt gedaan knoop je deze van boven dicht. Dit kun je bijvoorbeeld met een elastiekje doen. Het is belangrijk dat er voldoende lucht in de zak zit, knijp dit er dus niet uit.

Donker vervoeren

Het is belangrijk dat je de transportzak in een papieren zak of iets anders doet, zolang het maar donker wordt. Teveel licht brengen namelijk ontzettend veel stress met zich mee.

Zolang mag de vis in de zak blijven

Afhankelijk van het aantal vissen maar ook hoe groot de zak is kan de vis 1 tot 6 uur in de transportzak blijven. Moet je langere afstanden reizen kies dan zeker voor een grote transportzak en doe je maximaal twee vissen in.

In een kom of bak vervoeren

Een andere methode om de levende vis te vervoeren is in een glazen of plastic kom of bak. Dit werkt alleen wanneer je de vis lopend kan vervoeren, bijvoorbeeld een paar straten verderop. Moet de vis in de auto mee dan moet je echt een deksel op de kom of bak hebben. Voorkom letsel bij de vis, zorg ervoor dat de bak of kom niet teveel schudt. Leg eventueel een deken over de bak heen zodat het donkerder is.

[do_widget id=custom_html-31]

Verhuizen met vissen over een lange afstand

Moet je langer dan 6 uur reizen? Dan is het aan te raden om voor grote emmers met deksel te gaan. Houd er rekening mee dat het zuurstofgehalte na enkele uren afneemt. Om de vissen van voldoende zuurstof te voorzien maak je een gat in het deksel. Hierin doe je een luchtslang. Plak de opening naar de luchtslang dicht, zo kan er geen zuurstof uit de emmer. Maak een tweede gat voor de afvoer van teveel lucht, deze voorzie je van een stukjes slang met een terugslagklepje.

Aan de luchtslang koppel je een luchtpomp. Veel van deze luchtpompen kunnen hun voeding uit de sigarettenaansteker van de auto halen. Is dit niet mogelijk dan kun je een voet luchtpomp voor het opblazen van luchtbedden gebruiken. Je hoeft dan alleen maar af en toe wat lucht in de emmer te pompen.

Vissen vervoeren in aquarium

Je hebt een compleet aquarium dat verhuisd moet worden. Het is mogelijk om de vissen te vervoeren in het aquarium, dus niet in losse transportzakken. Voordeel hiervan is dat het de vissen minder stress oplevert. Nadeel is dat je dit niet over hele grote afstanden kunt doen. Een aquarium is namelijk erg kwetsbaar.

Haal het grootste gedeelte van het water uit het aquarium. Er mag nog 20-25% aan water achterblijven. Haal alles weg waar vissen zich aan kunnen verwonden. Denk hierbij aan ornamenten, de filterpomp en andere zaken. Heb je scherpe steentjes op de bodem liggen dan kun je die beter ook weghalen.

Zet het aquarium altijd zo horizontaal mogelijk neer. Dek het aquarium met een grote deken af. Zorg dat je niet langer dan een uur met het aquarium inclusief vissen hoeft te rijden.

Tropische vissen vervoeren: het water op temperatuur houden

Moet je tropische vissen vervoeren? Wikkel de transportzak of emmer in krantenpapier of isolatiemateriaal in. Hiermee voorkom je dat de watertemperatuur te snel daalt. Bij langere afstanden kun je beter gebruikmaken van grote emmers met deksel. Om het water op temperatuur te houden kun je gebruik maken van een klein aquarium verwarmingselement.

Naar aquarium verwarming 50 watt

Neem een aquariumverwarming van 50 W. Hiermee verwarm je tot 30 liter water. Test van tevoren de werking van de verwarming uit. Bijvoorbeeld welke temperatuur je in moet stellen maar ook hoe snel het water verwarmd wordt. Zorg dat je altijd een aquariumthermometer bij je hebt, zo kun je tussentijds controleren of de watertemperatuur nog goed is.

Let op want een normale aquariumverwarming kun je niet rechtstreeks op de sigarettenaansteker aansluiten. Hier heb je een aparte omvormer voor nodig.

Vissen vervoeren op de fiets

Niet iedereen kan de vis of vissen mee in de auto nemen. Soms moet je vissen vervoeren op de fiets. Kies hierbij altijd voor een transportzak. Ten eerste kun je deze zak makkelijk dragen of in een fietstas doen. Daarnaast zitten vissen veilig in de zak. Zelfs bij hevig klotsen kan de vis zich niet verwonden.

Ga je in de winterperiode vissen vervoeren op de fiets? Houd dan rekening met een snellere afkoeling van het water. Voor goudvissen is dit niet zo erg, maar tropische vissen kunnen hier slecht tegen.

Bij aankomst nog even in de transportzak laten

Doe de vissen bij aankomst direct in het aquarium of je vissenbak. Leg de transportzak in het aquarium, deze zal aan de bovenkant blijven drijven. Na een half uur maak je de zak kopen en mengt het water in de zak langzaam met het aquariumwater.

Heb je de vissen in hun eigen aquarium vervoerd? Dan kun je water toevoegen, let er wel op dat de temperatuur dan niet te snel wisselt.

Schuiven naar boven