Suikereekhoorn – sugar glider: voeding en verzorging

De sugar glider, ook wel suikereekhoorn, is een bijzonder huisdier. Hij is in Nederland niet officieel erkend als huisdier, maar je mag hem gewoon houden. In sommige landen is dit dier verboden. Van plan om een suikereekhoorn in huis te nemen? Ontdek meer over de voeding, verzorging, levensverwachting en gedrag.

[do_widget id=custom_html-54]

Het uiterlijk van deze eekhoorn

In veel landen wordt hij sugar glider genoemd, ook in Nederland wordt hij vaak onder die naam verkocht. Een andere benaming is suikereekhoorn. Het gaat hier om een buideleekhoorn waarbij het vrouwtje de jongen in een buidel met zich meedraagt.

Dit dier komt van oorsprong in de tropische gebieden van Australië en in Nieuw-Guinea voor. Het is geen dier dat in Europa leeft. Mocht je hier een suikereekhoorn in het wild tegenkomen dan gaat het om een ontsnapt huisdier.

Deze eekhoorns worden 15-21 cm groot en wegen tussen de 85 en 135 g. Mannetjes zijn over het algemeen groter en zwaarder dan vrouwtjes. Het lichaam is grijs tot bruin van kleur. De buik is lichtgrijs tot geel. Over het gehele lichaam, van de snuit tot de staart, loopt een brede band.

Levensverwachting

Wanneer de sugar glider als huisdier wordt gehouden bereikt hij een leven van 10-12 jaar. In het wild worden ze tussen de drie en vijf jaar oud.

Meest voorkomende ziektes

Net als elk ander dier kan ook de suikereekhoorn met ziektes te maken krijgen. De meest voorkomende ziektes bij de sugar glider zijn huidinfecties, metabolischze botziekte en botbreuken. Een andere bekende ziekte is de Sugar Glider Ick. De oorzaak van deze ziekte is een micro-organisme dat als parasiet in het darmkanaal terechtkomt. Vooral jonge of gestreste dieren zijn hier bevattelijk voor.

Symptomen van de Sugar Glider Ick zijn diarree, weinig eetlust, vermagering en een matte en slecht uitziende vacht. Uit de buidel komt een plakkerige vloeistof. De ziekte is zeer ernstig, zonder behandeling kan de suikereekhoorn hieraan sterven. Vaak is dit het gevolg van ernstige vermagering. Helaas is deze ziekte erg besmettelijk voor andere suikereekhoorns.

De vliegende eekhoorn

Soms lijkt het alsof de suikereekhoorn kan vliegen, maar feitelijk zweeft hij. Dit is te danken aan zijn lichaamsbouw en een dun vliegmembraan. Dit vliegmembraam zit tussen het handgewricht en de knokkels. Op deze manier kan de suikereekhoorn over een afstand van 50 tot 60 meter zweven.

Suikereekhoorn als huisdier in Nederland en België

Is de suikereekhoorn illegaal? Elk land heeft hier zijn eigen regels toe. In België mag je een suikereekhoorn (sugar glider) niet als huisdier houden. In Nederland is dit wel toegestaan, hoewel het niet wordt aangeraden. Houd er rekening mee dat deze regels in de toekomst kunnen wijzigen.

Huisvesting: de kooi

Een suikereekhoorn heeft een ruime kooi nodig. Hij zweeft graag door de lucht dus die ruimte moet hij ook krijgen. Een suikereekhoorn kooi moet minstens 1 meter breed en 1 meter lang zijn. De hoogte bedraagt ook minimaal 1 meter. Het is vaak lastig om een goede kooi te vinden, daarom maken veel mensen hem zelf.

De gemiddelde kooi voor knaagdieren of binnenvogels is ongeschikt als suikereekhoorn kooi. Kijk ook eens naar de onderlinge afstand tussen de tralies, deze mag niet groter dan 1 centimeter zijn. Kies voor horizontale tralies of een draadkooi, zo kan de eekhoorn ook klimmen.

Bekijk volières voor suikereekhoorns

Inrichting van de kooi

Een goede inrichting is belangrijk. Als slaapplek kun je een hangmat voor fretten en ratten nemen. Dit is namelijk ook prima voor de sugarglide. Verder wat speelgoed zoals een schuilhuisje, trapje of hangbrug en andere speeltjes. Kies altijd voor houten speelgoed, dit is veilig voor de suikereekhoorn. Vergeet ook zeker geen looprad te kopen, eekhoorns vinden dit erg leuk.

Als bodembedekking kun je gebruik maken van houtsnippers, maar je kunt ook voor kattengrind of puppy pads kiezen. Liever geen stro of zaagsel, dit stoft teveel.

Voeding (voer)

In het wild eet de suikereekhoorn hagedissen, insecten, vogeleieren en vruchten. Het is belangrijk dat je de voeding van je huisdier hier zo goed mogelijk op aanlaat sluiten. Daarnaast is voldoende calcium ook een aandachtspunt. Honden- of kattenvoer is niet geschikt voor deze eekhoorn. Geef ook geen standaard eekhoornvoer, dit is bedoeld voor Europese eekhoorns en zeker niet voor de sugar glider.

Geef een mix van groente, fruit en insecten. Dit is een goede voeding voor deze exotische eekhoorn. Je mag dit aanvullen met pijnboompitten, yoghurtsnoepjes, babyvoedsel of bevroren stukjes yoghurt. Geef nooit noten, hier kunnen ze slecht tegen. Zorg ook altijd voor vers water. Houd er rekening mee dat het waterbakje stevig genoeg moet zijn, anders kiept de eekhoorn dit om.

Gedrag en tam maken

Suikereekhoorns zijn voornamelijk in de nachtelijke uren actief. Je zult merken dat ze in de vroege avond tevoorschijn komen. Het is dus geen dier waarmee je overdag kunt spelen. Een suikereekhoorn laat zich wel makkelijk tam maken. Hoe jonger het dier hoe makkelijker dit gaat.

[do_widget id=custom_html-11]

Het is mogelijk om dit huisdier dagelijks in de woonkamer los te laten lopen. Let dan wel op de veiligheid, ze kruipen makkelijk overal in of achter. Wees voorzichtig met plastic, suikereekhoorns zijn hier bang voor. Is het dier nog niet zo tam dan kan hij uit angst bijten. Dit doen ze niet alleen uit angst maar ook ter verdediging of van schrik. Met een goede opvoeding zal dit zelden voorkomen.

Een zieke suikereekhoorn

Je hebt hierboven al kunnen lezen welke ziekten een suikereekhoorn kan krijgen. Natuurlijk zijn er nog veel meer ziekten waaraan het dier kan lijden. Daarnaast kan het last krijgen van parasieten zoals vlooien, teken, luizen, mijten maar ook een wormbesmetting. Het is niet aan te raden om preventief te ontvlooien, dit doet vaak meer kwaad dan goed.

Ga met een zieke suikereekhoorn zo snel mogelijk naar dierenarts. Zoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in exoten. Dit is soms even zoeken want ze zitten niet overal. Houd ook rekening met hogere dierenartskosten, maar dat moet je er voor over hebben. Anders moet je geen suikereekhoorn als huisdier nemen.

Schuiven naar boven