Hoe weet je of je hond gelukkig is?

Je hond gelukkig, jij gelukkig. Zo werkt het voor jou, maar voelt je hond zich wel happy? Helaas kan je huisdier niet vertellen hoe hij zich voelt. Toch zendt hij een aantal signalen uit. Hieraan kun je zien wat zijn gemoedstoestand is. Wil je weten of je hond gelukkig is? Lees hieronder de belangrijkste signalen die ook jij kunt leren herkennen.

Een hond heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn

Wij mensen hangen geluk vaak aan iets tastbaars vast. Bijvoorbeeld een romantisch avondje met je geliefde, een kroegentocht met vrienden of geld. Want ja, iedereen roept dat geld niet gelukkig maakt maar stiekem is dat wel zo.

[do_widget id=custom_html-9]

Een hond heeft geen materie nodig om zich gelukkig te voelen. Natuurlijk is het dier blij met wat speelgoed of iets lekkers, maar het staat niet bovenaan zijn wensenlijst. Een hond voelt zich gelukkig wanneer hij de bescherming van een roedel heeft en voedsel tot zijn beschikking staat. Van nature leven dieren ook om zich voort te planten maar die drang is bij sommige huisdieren naar de achtergrond verdwenen.

Hoe weet je of je hond gelukkig is? Bekijk 7 signalen die je zeker moet herkennen.

1. Een goede eter

Eten is overleven, dat is een feit. Maar een hond die stress ervaart krijgt minder door zijn keel. Merk je dat je hond plots slechter gaat eten? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Ten eerste kan het om een lichamelijke aandoening gaan. Denk hierbij aan ziekte maar bijvoorbeeld ook pijn aan het gebit. Een andere oorzaak voor slecht eten is stress of angst. Een hond die zich gelukkig voelt zal zijn dagelijkse portie met smaak op eten.

2. Niks kapot maken

Puppy’s kauwen overal op. Dat je eens een half áfgekloven tafelpoot of een kapotte schoen tegenkomt, daar moet je met een pup in huis rekening mee houden. Dit heeft alles met het wisselen van de tanden te maken. Wanneer de hond eenmaal volwassen is zal hij niks meer in huis kapotmaken. Tenminste, wanneer het dier zich ook gelukkig voelt. Een hond die bang is of niet lekker in zijn vel zit kan zomaar je meubels of spulletjes kapotmaken. Scheer echter niet alle honden over één kam want een en ander hangt ook wel van het karakter af.

3. Een vrolijke begroeting bij thuiskomst

Wat is er leuker dan een hond die blij is wanneer je thuiskomt? Hij komt direct naar je toe, springt tegen je aan, kwispelt of daagt je uit om te spelen. Een vrolijke begroeting bij thuiskomst betekent dat je hond zich gelukkig voelt. Wanneer hij je bij thuiskomst amper aankijkt of zelfs wegkruipt, dan is er duidelijk iets aan de hand.

Boekentip: je hond gelukkig krijgen

4. Kwispelen met de staart omhoog

We associëren kwispelen met geluk. Maar wist je dat een hond ook uit onzekerheid kan kwispelen? Kijk daarom goed naar de manier van kwispelen. Doet de hond dit met de staart tussen de poten of met de staart naar onderwijzend, dan voelt hij zich onzeker. Staat de staart recht naar achter of omhoog, dan voelt je dier zich zelfverzekerd. Snel en hevig kwispelen is een uiting van blijheid of enthousiasme. Langzaam heen-en-weer kwispelen is een lauwe begroeting.

5. Je hond lacht

Ja echt, een hond kan lachen. Hierbij houdt de hond zijn bek open en trekt hij de mondhoeken omhoog. Dit is redelijk vergelijkbaar met het menselijk lachen. Maar let op, een lachende hond is niet altijd gelukkig. Wanneer het lachen gepaard gaat met enthousiast kwispelen, contact zoeken en hijgen, dan weet je dat de hond lacht van geluk. Hoor je echter een gegrom en verstijft de hond, dan blijf je beter uit de buurt. In het laatste geval is de hond verre van gelukkig maar dreigt hij om aan te vallen.

6. Hij wil bij je zitten of liggen

Je zit tv te kijken of bent met het bezoek in gesprek. Ondertussen ligt je hond boven op je voeten, leunt tegen je aan of kruipt op schoot. Misschien op dat moment hinderlijk maar je hond heeft behoefte aan contact. Hij voelt zich op zijn gemak bij jou en het gezin. Eigenlijk betekent dit dat hij jou of je gezin als roedel geaccepteerd heeft. Een typisch voorbeeld van een gelukkige hond.

7. Over zijn buik aaien

De buik is het meest kwetsbare gedeelte van een dier. Kijk maar naar roofdieren, die maken de buik van hun prooi als eerste open. Wanneer je hond op zijn rug draait en jou zijn buik laat zien, is dit een teken van geluk en vertrouwen. In deze kwetsbare positie laat hij zien dat jij zijn leider bent. Je hond vindt het ook nog eens fijn wanneer je over zijn buik aait.

Let wel op met deze positie, want soms is dit ook een teken van onzekerheid en onderdanigheid. Dit zie je bijvoorbeeld bij honden die niet netjes behandeld zijn, die kruipen vaak in elkaar of tonen hun buik.

Bekijk hondenspeelgoed

Zo maak jij je hond pas echt gelukkig

Aan de hand van bovenstaande signalen weet je of je hond gelukkig is. Hoe maak je dit dier nóg gelukkiger? Door dagelijks wat aandacht aan je huisdier te besteden. Trek elke dag minstens een half uur uit om met je hond een leuke wandeling te maken of een spelletje te doen. Laat hem ook zijn energie kwijtraken. Sommige rassen hebben meer energie dan anderen, houd hier rekening mee. Een hond is zeker niet geschikt om de hele dag binnen te liggen!

Straal ook rust uit, dit breng je over op je hond. Verder is het heel belangrijk dat je grenzen stelt en consequent bent. Gaat de hond over een grens, spreek hem dan bestraffend toe. Dat grenzen stellen en consequent zijn gebeurt ook in een roedel. Je hond heeft het echt nodig, anders weet hij niet waar hij aan toe is, wordt onzeker en zelfs agressief.

Als laatste is het belangrijk om respect te hebben voor het hondenleven. Leer hoe honden communiceren en waarom hij iets doet (of juist niet doet). Bedenk dat een hond geen klein kind is. Behandel hem als hond, niet als mensenkind.

Schuiven naar boven