Honden en hitte: zo ga je ermee om

Wist je dat honden en hitte niet altijd een goede combinatie is? Warm weer kan namelijk ontzettend gevaarlijk zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond door hitte bezwijkt. Grote warmte moet dan ook absoluut vermeden worden. Hoe ga je met warm weer om? Laat je hond in de zomermaanden voldoende afkoelen. In deze blogpost vind je veel informatie en 5 praktische tips.

Gevaar van oververhitting

Welke temperatuur is gevaarlijk voor de hond? Hierin maak je onderscheid tussen hitte en koude. Kleine hondjes bevriezen wanneer de temperatuur onder de -6 °C uitkomt. Voor middelgrote en grote rassen ligt dit op -11 °C.

[do_widget id=custom_html-2]

Bij oververhitting stijgt de lichaamstemperatuur. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond op 42 °C uitkomt dan dikt het bloed in. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed rondpompen. Dit leidt al snel tot beschadiging van belangrijke organen. Bij een omgevingstemperatuur van 20 °C of hoger moet je de hond geen inspanning laten verrichten.

Honden en hitte: een wandeling maken

Zolang de temperatuur onder de 20 °C ligt kun je prima een wandeling maken. Het is zelfs mogelijk om met de hond te gaan rennen, mits je hierbij de conditie van het dier in de gaten houdt. Hoe zit het met honden en hitte wanneer de buitentemperatuur flink stijgt? Tot 25 °C kun je nog steeds goed wandelen. Pas de wandeling dan wel aan. Kies niet het hete asfalt maar het koele gras op.  Wandel niet langer dan noodzakelijk.

Is het warmer dan 25 °C? Ga dan liever vroeg in de ochtend of in de avonduren wandelen. Vaak is het dan een stuk afgekoeld. Is het ook in de avonduren warmer dan 25 °C? Maak korte wandelingen en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Vermijd het asfalt, dit kan voor de hond veel te heet zijn. Bedenk dat asfalt makkelijk temperaturen van 50 °C of meer kan bereiken.

Tot welke temperatuur fietsen met de hond?

Feitelijk kun je tot temperaturen van 18 °C probleemloos fietsen met de hond ernaast. Boven de 18 °C krijgt de hond het al snel warm. Een en ander hangt wel van het ras af. Rassen met een dikke en wollige ondervacht of zelfs een dubbele vacht moet je zeker niet bij temperaturen boven de 18 °C naast de fiets laten rennen. Denk hierbij aan de Sint-Bernard en de husky.

Ga je in het bos fietsen met voldoende schaduw? Dan kun je dit doen tot een temperatuur van ongeveer 20 °C. Ga nooit met de hond langs de fiets wanneer de buitentemperatuur boven de 22 °C uitkomt, dat is echt het maximum. Dit geldt ook voor hardlopen met de hond.

Honden en hitte: zo laat je ze afkoelen

Heeft je hond het ook zo warm? Hieronder 5 praktische tips om je hond af te laten koelen. Maar ook om de hond tegen hitte te beschermen.

Bekijk vlooien- en teken middelen

Tip 1: laat de hond nooit in de auto

Even snel een boodschap doen, de auto parkeren en de hond hier achterlaten. Wist je dat temperatuur in de auto binnen 10 minuten zeer hoog kan oplopen? Kijk maar eens naar de buitentemperatuur en wat de temperatuur na 10 minuten in de auto is.

  • 20 °C: na 10 minuten 30 °C
  • 25 °C: na 10 minuten 35 °C
  • 30 °C: na 10 minuten 35 °C
  • 35 °C: na 10 minuten 40 °C

10 minuten de auto in de zon staat gelijk aan een temperatuurstijging van 10 °C. Na een half uur loopt de temperatuur nog verder op.

  • 20 °C: na 30 minuten 39 °C
  • 25 °C: na 30 minuten 44 °C
  • 30 °C: na 30 minuten 40 °C
  • 35 °C: na 30 minuten 54 °C

Eén of meerdere raampjes openzetten leidt er niet toe dat de temperatuur minder snel stijgt. De auto in de zon laten staan is vergelijkbaar met een oven.

Tip 2: temperatuur van het asfalt

Ook de temperatuur van het asfalt stijgt onder invloed van de zon snel. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden.

  • 25 °C: asfalt 52 °C
  • 30 °C: asfalt 58 °C
  • 35 °C: asfalt 62 °C

Wanneer de hond lichtgekleurde voetzolen heeft (wit of roze) dan is deze extra gevoelig voor verbranding. Hoe weet je of het asfalt te warm is? Druk je hand gedurende 10 seconden tegen het asfalt. Doet dit pijn, dan kun je ervan uitgaan dat de hond ook pijn heeft.

Tip 3: zwemmen met de hond

Honden en hitte, wees voorzichtig met deze combinatie. Een zwempartij kan de hond heerlijk afkoelen. Maar let op, ook in het water ontstaat er kans op verbranding. Dit komt omdat waterdruppels als een vergrootglas werken. Bij honden met een lichte huid en vacht moet je goed opletten op zonverbranding.

Wees je ook bewust van blauwalgen. Dit zijn bacteriën die in natuurwater voorkomen. Vooral in warm en stilstaand natuurwater vermeerderen blauwalgen zich ontzettend snel. Dit kan voor irritatie en vergiftiging bij de hond zorgen. Blauwalgen herken je door dikke drijflagen boven op het water.

Tip 4: creëer schaduwplekken in de tuin

Hoe lekker is het om samen met de hond in de tuin door te brengen? Je zult merken dat je hond vanzelf schaduwplekken opzoekt. Helaas beschikt niet iedereen over voldoende schaduwplekken. Daarom creëer je er zelf een paar. Dit doe je met behulp van struiken of bomen, een parasol of een zonnedoek. Vooral die laatste is erg praktisch want je kunt hem ook bij slechter weer buiten laten staan.

Bekijk zonnedoeken

Tip 5: beperk lichamelijke inspanning

Honden zijn zo trouw aan hun baas, ze doen er alles voor. Hierdoor zijn ze ook geneigd om te wandelen, rennen of spelen wanneer de baas hierom vraagt. Beperk lichamelijke inspanning. Honden en hitte is al erg genoeg, door inspanning stijgt de lichaamstemperatuur veel te snel. Is de hond oververhit geraakt? Leg hem op een koele plek neer. Koel de pootjes met water.

Dit doe je bij oververhitting

Helaas, honden en hitte leidt er soms toe dat het dier oververhit raakt. Dit herken je aan sloomheid, flink hijgen en veel kwijlen. Soms zakt de hond gewoon neer en kan niet meer lopen. De hond kan in dit geval zijn warmte niet kwijt. Bedenk dat een hond niet kan zweten!

Leg de hond altijd op een schaduwrijke plek neer. Bij ernstige oververhitting leg je natte handdoeken op de buik van de hond. Je kunt de hond ook in het water laten zwemmen of hem hier met zijn pootjes inleggen. Een oververhitte hond mag geen grote hoeveelheden water drinken. Wel mag hij een klein beetje water krijgen. Neem daarna contact op met de dierenarts.

Schuiven naar boven