Hoe vaak per dag een hond voeren?

De voedingsadviezen voor honden lopen sterk uiteen. Kijk maar eens naar de verschillende soorten hondenvoer, hoeveelheden maar ook de frequentie. Hoe vaak per dag een hond voeren? Het is belangrijk om te weten dat pups vaker per dag voedsel nodig hebben dan volwassen honden. Daarnaast kan het terras ook nog eens verschillen.

De hond is een carnivoor

Sommige mensen menen dat de hond tot te omnivoren (alleseters) behoort. Hierdoor geven ze hun hond ook van alles te eten, van hondenbrokken tot restjes pizza. Natuurlijk zal een hond alles eten wat hij krijgt voorgeschoteld maar dit betekent niet dat het goed voor hem is.

[do_widget id=custom_html-50]

De hond is een carnivoor. Wilde honden jagen op herbivoren (planteneters). Hierdoor krijgt de hond niet alleen vlees maar ook plantaardig voedsel binnen. Dit plantaardig voedsel zit immers in de maag en darmen van zijn prooi. Op deze manier krijgt de hond alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Hoe vaak per dag een hond voeren?

Eigenlijk zou de voeding van de huishond zo dicht mogelijk bij die van de wilde hond moeten liggen. Onze huisdieren stammen namelijk van de wilde dieren af. Ondanks dat honden zich in de loop der eeuwen aangepast hebben, blijft de voedingsbehoefte bij de basis liggen.

Hoe vaak per dag een hond voeren? Wilde honden jagen dagelijks. Toch betekent dit niet dat ze elke dag een prooi vangen. Het komt regelmatig voor dat ze dagenlang tot wel twee weken lang geen voedsel vinden. Natuurlijk betekent dit niet dat je de huishond twee weken lang geen eten moet geven. Geef hem dagelijks zijn portie. Voer een volwassen hond een tot twee keer per dag. Dit hangt ook een beetje van de leeftijd en het ras af, zie hieronder.

Hoe vaak per dag moet een puppy eten?

Puppy’s zijn nog volop in de groei. Zolang ze nog zogende zijn zullen ze zo vaak mogelijk melk drinken. Wanneer ze overgaan op vast voedsel dan krijgen ze dit het liefst verdeeld in kleinere porties. Een pup moet toch zeker vier keer per dag eten. Dit betekent dat de dagelijkse portie door vieren gedeeld moet worden.

Wanneer de pup drie maanden oud is dan geef je drie keer per dag te eten. Zodra een puppy de leeftijd van zes maanden bereikt dan bouw je dit af naar twee keer per dag eten.

Bekijk het beste puppyvoer

Kleine en middelgrote rassen: tweemaal per dag voeren

Alle kleine en middelgrote rassen voer je tweemaal per dag. Je geeft dus ‘s morgens en ‘s avonds te eten. Bereken van tevoren wat de hond dagelijks aan voeding mag hebben. Dit mag zeker niet teveel zijn, anders wordt het dier te dik. Bedenk dat een hond van nature zoveel mogelijk eet. Dit komt omdat wilde honden hierop moeten teren, het kan namelijk voorkomen dat ze weer enkele dagen niks te eten krijgen.

Je weet dat je voldoende voedsel geeft wanneer de hond een gezond gewicht heeft. De ribben van de hond zijn niet zichtbaar maar je kunt ze wel voelen. Ook zie je een duidelijke taille. Bij te dikke honden kun je de ribben niet meer goed voelen en verdwijnt de taille. Is de hond te mager dan zie je de ribben duidelijk zitten.

Grote rassen: eenmaal per dag voeren

Grote hondenrassen zoals de Sint-Bernard, de bouvier, golden retriever, labrador of herdershonden voer je bij voorkeur eenmaal per dag. Dit komt omdat grote rassen sneller een maagtorsie kunnen krijgen. Hierbij draait de maag om zijn as, iets dat levensbedreigend is. Overigens komt een maagtorsie ook vaker voor bij honden die te snel of te koud voedsel eten.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Je bent helemaal vergeten je hond eten te geven! Hoe lang kan een hond zonder eten? Geen paniek, een gezonde hond kan makkelijk enkele dagen zonder voedsel. Zolang er maar water aanwezig is, dat is het belangrijkste. Er zijn zelfs honden die wel drie weken zonder voedsel kunnen overleven.

Uiteraard is dit niet aan te raden. Zonder voedsel gaat de gezondheid van de hond snel achteruit. Het verliest aan lichaamsgewicht, spieren en kracht. Al snel worden de organen ‘aangevreten’, hier haalt het lichaam zijn energie uit. Zorg dus dat je de hond dagelijks te eten geeft.

[do_widget id=custom_html-2]

Hond weigert eten, wat te doen?

Veel hondeneigenaren hebben er moeite mee wanneer een hond het eten weigert. Hierdoor gaan ze op zoek naar alternatieven. In dit soort gevallen is de hond slimmer dan zijn baas. De hond weet: ik eet niks, dan krijg ik iets dat veel lekkerder is. Weigert de hond zijn eten, laat het dan gewoon staan. Meestal duurt het 2 tot 3 dagen voordat het dier gaat eten.

De hond weigert eten door een lichamelijke aandoening. Wanneer je hond ziek is of een ernstige afwijking aan het gebit heeft dan zal het niet willen eten. Vaak merk je dit vanzelf. Een zieke hond is lusteloos, wil niet naar buiten en heeft geen aandacht voor zijn omgeving. Bij gebitsproblemen zal de hond proberen te eten maar gaat dit heel moeizaam.

Bij lichamelijke klachten of gebitsproblemen is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Een hond kan best een of twee dagen ziek zijn, maar dit moet wel verbeteren. Bij ernstige ziekte laat je dit door een dierenarts nakijken.

Oude hond wil niet eten

Soms iel een oude hond niet eten. Vaak heeft dit toch met een medisch probleem te maken. Zeker wanneer de hond ouder dan 10 jaar is kunnen er verschillende klachten ontstaan. Wil een oude hond niet eten, wacht dan niet te lang. Het is verstandig om binnen drie dagen een dierenarts te bezoeken. Deze zal de hond onderzoeken en eventueel behandelen.

Hoe vaak per dag een oude hond voeren? Wanneer deze langzaam eet, dan kun je de porties beter over 2 tot 3 keer per dag verspreiden. Denk bij gebitsproblemen ook eens aan wat zachter voer (vers vlees of blikvlees).

Schuiven naar boven