Boktor verdelgen – bestrijden

Boktorren zijn kevers die je niet in huis wil hebben. Ze kunnen namelijk aardig wat schade aan houten constructies, vloeren en meubilair aanrichten. Let ook op met je houten schuurtje of de houten balken op zolder, want ook hier kan de boktor zitten. De boktor verdelgen (bestrijden) is ontzettend belangrijk. Alleen zo kun je de schade beperken. Hoe je dit doet? Lees meer over boktor verdelging.

Over de boktor

Wie of wat is de boktor? Dit is een insect uit de familie van de kevers. Een volwassen boktor heeft altijd een langwerpig lichaam. Afhankelijk van de soort kan deze ook een smal lichaam hebben. Ze hebben zeer lange antennes, soms nog wel langer dan het lichaam zelf. Veel boktorren zijn mooi gekleurd, van glanzendbruin tot goudachtig. Ze zijn dus eigenlijk best mooi om te zien. Maar let op, de meeste boktorren in Nederland zijn saai bruin gekleurd zonder echte glans.

[do_widget id=custom_html-28]

De lichaamslengte ligt ergens tussen de 10 en 25 millimeter, zelden worden ze groter dan 3 cm. Alleen boktorren uit tropische gebieden kunnen wel groter worden.

Wat eten boktorren?

Het probleem met boktorren is dat ze schade aan je houten constructies en woning aanrichten. Niet de volwassen exemplaren, want die leven van boomsappen, stuifmeel en nectar. Het zijn de larven die zoveel schade aanrichten. Dit is vooral het geval bij de huisboktor, een kever met een donkerbruin tot zwart lichaam.

De larven zijn ontzettend vraatzuchtig. Probleem is dat ze tot wel 10 jaar lang in het hout kunnen leven en hiermee alles kapot maken. Ze kunnen zelfs hele houten constructies wegvreten. Dit levert natuurlijk instortingsgevaar op.

Boktor in huis herkennen

Bij de boktor verdelgen hoort ook herkenning. Je moet immers wel weten wat je gaat verdelgen. Zo kun je de boktor in huis herkennen:

  • Kleine gaatjes in het hout
  • Zaagsel dat op de grond ligt
  • Kloppend geluid in het hout

Vooral op zomerse avonden kun je de larven van de boktor goed horen. De larven zijn dan actief, hun geknaag is hoorbaar als een kloppend geluid. Kijk ook goed of er zaagsel rondom het houten voorwerp op de grond ligt. Is dit het geval, in combinatie met gaatjes in het hout? Dan gaat het hier vrijwel zeker om boktorlarven.

Boktor verdelgen

Wil je de boktor verdelgen dan is het allereerst belangrijk om te voorkomen dat je deze in huis krijgt. Vaak zitten de larven in openhaardhout. Wanneer je dit openhaardhout mee naar binnen neemt dan haal je ook de larven naar binnen. Het is daarom belangrijk om het haardhout direct op te branden. Haal het niet eerder naar binnen dan noodzakelijk.

Boktor verdelgen kan op verschillende manieren. Hieronder vind je de meest gebruikte methoden.

Het hout verhitten

Door het hout te verhitten dood je de larven. Hierbij moet de kern van het hout minimaal een half uur een temperatuur van 50-70 °C bereiken. Helaas is dit verhitten niet altijd mogelijk, er ontstaan immers lelijke plekken op het hout.

Hout bevriezen

Een andere methode is de kern van het hout bevriezen. Bij -20 °C overleven de larven het niet. Je zou dus houten voorwerpen of meubels middels bevriezing kunnen laten behandelen.

Gas gebruiken

Boktor verdelgen gebeurt ook vaak middels gas. Dit is ideaal wanneer de larven moeilijk bereikbaar zijn. Op zich werkt gas redelijk goed. Wel is dit iets dat je door een ongediertebestrijding uit moet laten voeren.  De hele ruimte moet behandeld worden zodat het gas in alle vliegopeningen terechtkomt.

Gif tegen boktor

Gif werkt een beetje hetzelfde als gas. Boktor verdelgen met zwaar gif mag alleen door een professional worden uitgevoerd. Het is niet mogelijk om zelf de boktor met zwaar gif te verdelgen. Tenzij je gebruik maakt van gif dat geschikt is voor thuisgebruik.

Bekijk boktor bestrijdingsmiddel

Voor een boktor bestrijdingspakket het betaal je tussen € 250 en € 300. Hier zit dan wel alles bij. Dit zijn het middel embasol, halgelaatsmasker, drukspuit, een beschermende overal, veiligheidsbril, werkhandschoenen en een trechter met filter. Op deze manier kun je zelf boktor verdelgen middels het bestrijdingsmiddel.

Petroleum tegen boktor

Veel mensen verdelgen boktor middels petroleum. Dit is een huismiddeltje dat niet altijd even goed werkt. Natuurlijk worden boktorlarven wel gedood, maar alleen die wat aan het oppervlak zitten. De larven die dieper in het hout zitten bereik je helaas niet met petroleum. Toch is dit het proberen waard.

Middelen waarin permethrin zit

Kun je boktor verdelgen met permethrin? Dit is een bestrijdingsmiddel dat het zenuwstelsel van insecten aantast. Hierdoor sterven ze. Permethrin wordt succesvol ingezet ter bestrijding van houtworm. Ook wordt het wel bij de boktor bestrijding gebruikt. Het effect hiervan is redelijk. Larven die niet te diep in het hout zitten worden wel degelijk gedood. Toch kan het voorkomen dat er enkele larven achterblijven.

Ook dit is wel het proberen waard, blijf ondertussen goed in de gaten houden of er weer zaagsel op de grond verschijnt.

Hout behandelen met een lak, verf of beits

Dit is niet bedoeld om boktor te verdelgen maar wel om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Behandel het hout met beits, vernis, verf, lak, olie of boenwas. Doordat je een laagje over het hout legt kunnen boktorren zich hier moeilijker doorheen werken. Zo voorkom je mogelijk een grote boktorren plaag.

[do_widget id=custom_html-49]

De veiligheid van bestrijdingsmiddelen

Ga je boktor verdelgen middels een bestrijdingsmiddel, dan is het belangrijk om met de veiligheid rekening te houden. Na behandeling de ruimte de eerste 48 uur niet betreden. Het is ook belangrijk dat je hierna heel goed ventileert.

Zorg dat je huid, slijmvliezen of ogen niet in aanraking komen met het bestrijdingsmiddel. Ook mag je dit niet inademen. Daarom is het zo belangrijk om vooraf voorzorgsmaatregelen te nemen. Je kunt boktor verdelgen natuurlijk ook aan een professional overlaten.

Boktor verdelgen: de kosten

Boktorbestrijding is niet goedkoop. Wanneer je dit door een professional laat doen ben je ongeveer € 300 per verdieping kwijt. Een gehele woning kost tussen de € 550 en € 750. Gaat het om een villa of boerderij, reken dan op bestrijdingskosten van ongeveer € 1300.

Schuiven naar boven