Wat te doen tegen fruitvliegjes in plant?

Fruitvliegjes, iedereen heeft er wel eens last van. Meestal komen ze op de fruitschaal af maar soms tref je ze in kamerplanten aan. Wat te doen tegen fruitvliegjes in plant? Allereerst de vraag of het hier wel om fruitvliegjes of toch niet om het rouwvliegje gaat. Deze twee vliegensoorten lijken namelijk op elkaar.

Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Wat is het verschil tussen de fruitvlieg en rouwvlieg? Met betrekking tot de grootte bereiken ze beiden een lengte van 3-4 mm. Het rouwvliegje is zwart van kleur terwijl het fruitvliegje juist een lichte kleur heeft. Opvallend: fruitvliegjes hebben rode ogen.

Fruitvliegen kom je in de buurt van fruit, groente en afvalbakken tegen. Rouwvliegen zie je bij plantenbakken en bloempotten.

Waarom je dit verschil moet meten? Omdat je misschien helemaal geen last hebt van fruitvliegjes in de plant maar van rouwvliegen.

Fruitvliegjes in planten

Toch kan het voorkomen dat fruitvliegjes op planten afkomen. Het gaat hier dan waarschijnlijk om fruitplanten. Dit hoeft niet alleen een fruitboom of een tomatenplant te zijn maar kan ook om een kamerplant gaan. Bijvoorbeeld een (tropisch) fruitboompje voor binnen of de bananenplant.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in plant?

Even ervan uitgaande dat je echt fruitvliegjes in de plant hebt. Mochten het toch rouwvliegjes zijn dan vind je hieronder wat je hiertegen kunt doen. Maar eerst fruitvliegjes bestrijden.

Fruitvliegjes komen op gistend fruit af. Het is dan ook belangrijk om overrijp fruit weg te halen. Daarnaast dek je al het andere fruit af. Natuurlijk kun je het fruit ook in de koelkast bewaren.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in de plant? Maak gebruik van een fruitvliegjesval. Deze zijn kant en klaar verkrijgbaar. Vaak inclusief lokstof. Mocht de lokstof op zijn dan gebruik je appelsap, vruchtensap of azijn.

Bekijk fruitvliegjes val

Plaats deze val bij voorkeur in de buurt van de plant, zo weet je zeker dat de fruitvliegjes er op afkomen.

Rouwvliegjes in de plant

Fruitvliegjes komen weinig op planten af, of het moet echt om fruitplanten gaan. Wanneer je vliegjes in de plant tegenkomt dan is de kans heel groot dat het hier om rouwvliegjes gaat. Rouwvliegjes kun je op verschillende manieren bestrijden. Vaak wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen zoals kaneel, azijn of koffie.

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel werkt gedeeltelijk. Kook hiervoor een liter water en voeg twee eetlepels kaneel toe. Laat het water afkoelen en doe dit in een gieter. Geef de planten water met het kaneelwater. Kaneel moet de larven van de rouwvlieg bestrijden.

Rouwvliegjes bestrijden met azijn, knoflook, koffie of kruidnagel werkt op een vergelijkbare manier.

Eten fruitvliegjes planten?

Fruitvliegjes leven van overgebleven voedselresten waaronder natuurlijk ook fruit. Deze vliegjes zijn de echte opruimers van de natuur. Eten fruitvliegjes planten? Nee, fruitvliegjes zijn geen planteneters. Nogmaals: wanneer je fruitvliegjes in de plant aantreft kijk dan even heel goed want het gaat waarschijnlijk om het rouwvliegje.

Planten tegen fruitvliegjes

Bepaalde planten werken goed tegen fruitvliegjes. Dit komt omdat deze kleine vliegjes niet van sommige geuren houden. Ze blijven er dan liever bij weg. Vaak gaat het om kruiden zoals de kaneelplant, kruidnagel of knoflook. Ook groene munt, pepermunt en Marokkaanse munt werken uitstekend tegen fruitvliegjes.

Plaats tussen je gewone planten een muntplant. Dit houdt de planten vrij van fruitvliegjes of rouwvliegjes. Bovendien voorkom je dat spinnen zich in de planten gaan nestelen. Ook verjaag je er andere insecten mee. En die muntplant is ook nog eens nuttig: je kunt er heerlijke thee van zetten.

Een insectenlamp gebruiken

Heb je heel veel last van vliegjes in de plant? Of het nu om fruitvliegjes in de plant of om rouwvliegjes gaat, het is en blijft vervelend. Een insectenlamp werkt heel goed in de strijd tegen verschillende soorten vliegjes. Deze insectenlamp werkt met Uv-licht. Dit licht trekt verschillende insecten aan, simpelweg omdat ze altijd richting de zon (Uv-licht) vliegen.

Zodra de fruitvliegjes of andere vliegjes naar de lamp toevliegen komen ze in aanraking met een rooster dat onder spanning staat. Het vliegje wordt direct gedood en valt in een opvangbak.

Vroeger had je van die grote insectenlampen, flink aanwezig en helemaal niet stijlvol. Tegenwoordig heb je ook kleine vliegenlampen met een modern design. Veel van deze exemplaren kun je gewoon op een kast, tafel of op de vensterbank plaatsen.

Bekijk design vliegenlamp

Wat te doen tegen fruitvliegjes in plant? Conclusie

We vatten het nog even allemaal voor je samen. Fruitvliegjes in de plant komt zelden voor, vaak gaat het dan om rouwvliegjes. Deze laatste, de rouwvliegjes, kun je het beste met aaltjes bestrijden.

Naar de aaltjes tegen rouwvlieg

Wat te doen tegen fruitvliegjes in plant? Gaat het om een fruitboompje, pluk dan het overrijp fruit weg. Zorg ook dat er geen fruit op de bodem van de bloembak, de plantenbak of de aarde ligt. Fruitvliegjes bestrijd je eenvoudig met een fruitvliegjes val. Je kunt ook gebruik maken van een design vliegenlamp. Of je gebruikt een van de natuurlijke middeltjes, hoewel deze minder effectief zijn.

Schuiven naar boven