Processierups hond: eikenprocessierups is levensgevaarlijk

De processierups oftewel eikenprocessierups veroorzaakt jaarlijks een hoop overlast. Deze rups bestaat namelijk uit brandharen. Wanneer je met deze brandharen in aanraking komt dan veroorzaakt dit heftige ontstekingsreacties. De processierups & hond is een niet zo goede combinatie. Wanneer de hond hiermee in aanraking komt dan vertoont deze al snel gezondheidsklachten. Bij inademing van de brandharen kan dit zelfs dodelijk voor je hond zijn.

Dit is de processierups

De processierups, en eigenlijk heet hij dus eikenprocessierups, is de larve van een nachtvlinder. Het gaat hier om de eikenprocessievlinder. Deze vlinder is grijsbruin van kleur en doet misschien wel denken aan het welbekende motje. Als volwassen exemplaar is deze vlinder onschadelijk. Het zijn juist de larven (rupsen) die voor zoveel overlast zorgen.

[do_widget id=custom_html-52]

Voortplanting van de eikenprocessierups/ eikenprocessievlinder

Het vrouwtje van deze vlindersoort legt vele eitjes aan de zuidelijke kant van een eikenboom. Na het leggen van de eitjes worden deze bekleed met een kleverige stof. In het najaar ontwikkelen de rupsen zich in de eitjes maar komen niet uit. Ze overwinteren dus in de eitjes. Pas in het voorjaar komen de rupsen tevoorschijn.

De larven doen zich tegoed aan de eikenboom. Tijdens de schemering verplaatsen de rupsen zich groepsgewijs. Hierbij vormen ze rijen zoals een processie, vandaar ook de benaming processierups. Na enkele vervellingen verpoppen de rupsen. Vaak doen ze dit binnen het nest maar het kan ook in de grond plaatsvinden. Na ongeveer 40 dagen komen de vlinders uit.

Brandharen van deze rups

Grootste nadeel van de eikenprocessierups zijn de brandharen. Deze brandharen zijn bedoeld om zich te beschermen tegen insectenetende dieren. Wanneer het nest met rupsen verstoord wordt dan geven ze kleine brandharen aan de lucht af. Deze brandharen zweven door de lucht en komen zo overal terecht.

Processierups & hond: het gevolg

Wanneer je als mens in aanraking komt met de brandharen dan ontstaat er een ontstekingsreactie. Vaak aan de huid en slijmvliezen. De meest voorkomende klachten zijn jeuk en een rode huiduitslag. Komt je hond in aanraking met deze brandharen dan zal hij dezelfde symptomen laten zien.

Inademen van brandharen is levensgevaarlijk

Het grootste probleem is het inademen van de brandharen. Dit zorgt voor een levensgevaarlijke situatie. Omdat honden lager bij de grond lopen hebben ze een grotere kans op inademing van deze brandharen. Al helemaal omdat honden ook makkelijker in de buurt van nesten komen.

Honden nemen brandharen ook makkelijker mee naar binnen. Denk maar eens aan je hond die door het gras of de aarde rolt. Brandharen komen zo in de vacht terecht. Vervolgens neemt je hond die mee naar binnen. Je kunt je voorstellen dat je hier flink last van kan krijgen.

Irritatie van de ogen

Nog een veel voorkomend symptoom: irritatie van de ogen. Dit komt zowel bij mensen als dieren voor. Brandharen kunnen namelijk in de ogen terechtkomen. Ook dit zie je weer vaker bij honden, katten, paarden en koeien. Rupsen kruipen namelijk over de grond en het zijn net onze huisdieren die het dichtst bij de grond lopen. Al helemaal wanneer ze met de neus over de grond lopen, iets dat vooral honden doen.

Processierups hond: symptomen die je moet herkennen

Je hond is in aanraking geweest met brandharen. Wat zijn de symptomen die je kunt verwachten? Bekijk hieronder de meest voorkomende klachten.

Processierups hond – symptomen

  • Jeuk
  • Ontstoken ogen
  • Blaren op de huid
  • Zwelling van de tong
  • Veel speekselen (kwijlen)
  • Moeite met slikken
  • Diarree
  • Koorts

Ben je onlangs met je hond gaan wandelen en zie je dit soort symptomen? Wacht niet te lang maar neem contact op met de dierenarts. Deze kan bepalen of het echt om brandharen van de processierups gaat.

Wat te doen bij bovenstaande symptomen?

Natuurlijk is het altijd beter om direct langs de dierenarts te gaan. Soms lukt dit niet altijd, bijvoorbeeld wanneer het weekend of ‘s avonds is. Want het is juist in de avonduren dat de processierups actief is. Wat te doen wanneer je even niet naar de dierenarts kan?

Zitten er brandharen in de bek van de hond dan is het belangrijk om dit goed met water te spoelen. Hierbij mag de hond het water niet inslikken. Het beste kun je de tong van de hond wat naar buiten trekken. Dit maakt het voor hem lastiger om te slikken. Spoel niet te lang achter elkaar maar geef de hond de gelegenheid om op adem te komen.

Het kan dat er brandharen op de huid zitten. Verwijder dit met plakband, maar alleen wanneer je hierbij niet de haren van de hond uittrekt. Verder de huid maar ook eventueel de ogen goed spoelen met lauw water. Tegen jeuk kun je eventueel een verzachtende crème nemen. Neem in dit geval een crème of zalf op basis van menthol, eucalyptus, aloë vera of Calendula.

Bekijk jeukstillende crème

Behandeling bij processierups

Het kan dat je hond is ‘aangevallen’ door de processierups. Hierbij zitten de brandharen in de huid, in de bek of misschien wel in de ogen. Hierboven heb je al de meest voorkomende symptomen kunnen zien. Maar ook wat je zelf kan doen. Soms is behandeling door een dierenarts nodig.

Bij pijn, zwelling en braken is het zeker belangrijk dat je naar een dierenarts of dierenkliniek gaat. Een behandeling kan zeer intensief zijn. Soms moet de hond één of enkele nachten in de dierenkliniek blijven. Houd er rekening mee dat het weken kan duren voordat alle klachten weg zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de situatie. Gelukkig komt het niet vaak voor maar een hond kan aan de gevolgen van brandharen zelfs sterven.

[do_widget id=custom_html-29]

Je hond beschermen tegen de eikenprocessierups

Hoe kun je jouw hond het beste beschermen tegen de eikenprocessierups? Door uit de buurt van deze rupsen te blijven. Dit is niet zo heel makkelijk want de processierups kom je steeds vaker tegen. Wandel in ieder geval niet in de buurt van eikenbomen.

Laat je hond ook niet zomaar door de struiken rennen. Je moet van tevoren zeker weten dat hier niet de processierups actief is. Houd je hond in verdachte gebieden zeker aangelijnd. Het is ook verstandig om meldingen met betrekking tot de eikenprocessierups te checken. Helaas is er geen landelijke overzichtskaart. Toch kun je navraag doen bij de gemeente. Kijk ook op de website waarneming.nl bij eikenprocessierups.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven