Welke vogel zingt in de winter?

Vogels zingen (fluiten) in het voorjaar en de zomer, dat is een feit. Dat zingen heeft met territoriumgedrag maar ook met paringsgedrag te maken. Je kunt je voorstellen dat vogels in de winter met andere dingen bezig zijn. Welke vogel zingt in de winter? Jazeker, er zijn namelijk wat vogelsoorten die ook in de winter hun liedlaten klinken.

Waarom vogels zingen

Je hebt er hierboven al een beetje over kunnen lezen: waarom vogels zingen. Dit doen ze voornamelijk om hun territorium te verdedigen. Het zingen is dus een waarschuwing richting andere vogels.

[do_widget id=custom_html-51]

Vaak wordt gedacht dat alleen mannetjesvogels zingen. Toch klopt dit niet, want van een aantal soorten is bekend dat ook de vrouwtjes zingen. Dit zijn bijvoorbeeld de rode kardinaal en de roeststaartgors. Geen vogels die je in Nederland tegenkomt, de meeste soorten waarvan de vrouwtjes zingen komen in de VS en Australië voor. Toch hebben we ook in Nederland wat vogels waarvan de vrouwtjes zingen, zoals het roodborstje.

Vogels zingen ook om een partner te vinden. Dat zingen hoor je voornamelijk in het voorjaar. Dankzij het zingen kan een mannetje een vrouwtje aantrekken maar ook andere mannetjes uit de buurt houden.

Welke vogel zingt in de winter?

In Nederland en België zijn er een aantal vogelsoorten die ook in de winter zingen. Hartstikke leuk want het gefluit van vogels klinkt altijd vrolijk. Welke vogel zingt in de winter? Hieronder vind je een aantal vogelsoorten die je in de winter verblijden met een vrolijk lied.

Roodborst (roodborstje)

Misschien ben je wel eens een roodborst tegengekomen. Vooral wanneer je in de tuin aan het werk bent komen ze nieuwsgierig kijken. Niet om naar je werkzaamheden te kijken maar wel in de hoop dat je wat regenwormen naar boven haalt. Het roodborstje kenmerkt zich door de opvallend oranje tot bruinrode keel en borst. Verder is het een klein vogeltje met een korte staart en een gespikkelde kop.

Bijzonder is dat niet alleen roodborst mannetjes maar ook de vrouwtjes zingen. Dit doen ze het hele jaar door, dus ook in de winter. Roodborstjes zingen ‘s morgens vroeg wanneer de zon nog niet op is. Het zijn dan ook een van de eerste vogels die je in de vroege ochtend hoort.

Heggenmus

Mussen kom je zowel in steden als op het platteland tegen. Een bekende mussensoort is de heggenmus. Dit is een vogeltje van dezelfde grootte als het roodborstje. Opvallend is dat de heggenmus rugstrepen heeft die helemaal doorlopen tot op de kop. Deze strepen zijn donkerbruin van kleur.

De heggenmus kenmerkt zich door een fluisterzang maar ook een helder geluid dat metaalachtig klinkt. Heggenmussen zingen al heel vroeg in het voorjaar, vaak is het dan nog winter. Kijk er niet van op wanneer je in februari het lied van de eerste heggenmussen hoort.

Winterkoning (winterkoninkje)

Hij is kleiner dan de mus en het roodborstje: de winterkoning. Dit vogeltje komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor. Sommige soorten leven alleen in Noord-Amerika. De zang van de winterkoning is helder waarbij je duidelijk vibraties hoort. Hij zingt het hele jaar door, dus ook in de winter.

In het voorjaar bouwen mannetjes een nest, vaak in een heg of struik. Deze vogels krijgen tot wel drie nestjes per jaar, ze zijn dus erg actief.

Vogels herkennen? Lees het vogelboek.

Kramsvogel

Welke vogel zingt in de winter en is een trekvogel? Dat is de kramsvogel. Deze soort komt in Azië en noord-Europa voor, waaronder in Limburg. In de winter trekt hij nog verder naar het zuiden. Jammer, want de kramsvogel zingt in de winter maar je kunt er niet veel van meekrijgen.

De kramsvogel behoort tot de lijsters en heeft ook dit uiterlijk. Hij wordt met 25 centimeter lengte vrij groot. Het geluid van deze vogel is duidelijk herkenbaar als ‘tsjak tsjak tsjak’. Vooral in het najaar en de winter hoor je grote groepen kramsvogels dit geluid maken. Dit is dan ook gelijk het verschil met andere lijsters, want de kramsvogel leeft in groepsverband.

In de herfst leeft deze vogel vooral van rijpe bessen. In de zomer doet hij zich tegoed aan verschillende soorten insecten en spinnen.

De putter (distelvink)

De familie der vinkachtigen, de putter. Dit is een slanke vogel met een lichtbruin verenkleed en een rood gezicht. Op de rand van de vleugels is een gele band zichtbaar. Het lied van de putter is prachtig en zelfs de vrouwtjes kunnen zingen. Hij leeft in kleine groepjes samen. In de winter vormen zich koppeltjes voor het voorjaar.

Dit is niet echt een winterzanger maar vanwege de zachter wordende winters hoor je hem wel steeds vaker. Kijk er dan ook niet van op wanneer je in de winter het geluid van een of meerdere putters hoort.

Het verband tussen zangactiviteit en buitentemperatuur

Welke vogels in de winter zingen, dat heb je hierboven al kunnen zien. Wist je dat er een duidelijk verband is tussen de zangactiviteit van vogels en de buitentemperatuur? Wanneer de temperatuur in de winter stijgt dan merk je dat vogels meer gaan zingen.

Het is je vast al eens opgevallen dat de winters steeds zachter worden. Ook wordt het vroeger lente. Dit heeft allemaal met veranderingen van het klimaat te maken. Dieren passen zich hier langzaam op aan. Zo merk je dat de koolmeesjes en pimpelmeesjes steeds vroeger in het jaar hun eerste lied laten klinken. Ook andere vogels zijn steeds vroeger in het jaar actief.

Deze vogels zingen het meest

Er zijn een aantal vogelsoorten die veel en mooi zingen. Een aantal hiervan wordt zelfs als huisdier gehouden. Dit zijn de vogels die het meest zingen:

Sommige vogels lijken te kunnen zingen maar bootsen geluiden na. Het gaat dan om kromsnavels die vooral als huisdier populair zijn. Dit zijn onder andere de papegaai, kaketoe, valkparkiet en de grasparkiet. Dan zijn er ook nog vogels in het wild die het gezang van andere vogels nadoen. Denk maar aan de kauw, de Vlaamse gaai of de liervogel.

Schuiven naar boven