Aap met gestreepte staart: de verschillende soorten

Bijna alle apen hebben een staart, behalve de mensapen. De meest bekende aap met gestreepte staart is de ringstaartmaki. Deze komen in het zuiden en zuidwesten van Madagaskar voor. Hun leefgebied is in gevaar, ook wordt er op ze gejaagd.

Waarom niet alle apen een staart hebben

Alle voorouders van de apen hadden een staart. Dat is meer dan 20 miljoen jaar geleden. De staart is belangrijk om zich in evenwicht te houden. Uiteindelijk ontstonden er apensoorten die zwaarder waren dan hun voorouders. Hierdoor verloor de staart zijn functie. Want alleen bij kleinere soorten werkt de staart als stabilisator.

Daarom zie je op dat mensapen en mensen geen stemrecht meer hebben. Dit is door de jaren heen zo ontstaan.

De ringstaartmaki: aap met gestreepte staart

Er zijn ontzettend veel apensoorten die een staart hebben. Bij de meeste apen heeft de staart een neutrale kleur, vergelijkbaar met de vacht. De ringstaart maken is een geval apart. Deze aap heeft een gestreepte staart. Het iets uit als ringen die boven elkaar liggen.

Pluche ringstaartmaki 65 cm

Welke apen hebben een gestreepte staart?

Alleen ringstaartmaki’s hebben een gestreepte staart. Maar erg zijn wel wat soorten die een opvallende of andere kleurstaart hebben. Bijvoorbeeld Colobusapen. Deze hebben een witte pluizige staart met soms wat zwart. Maar er zijn ook soorten die een geheel zwarte, dunne slaagt hebben.

Langoeren zijn apen die in het zuiden en zuidoosten van Azië worden. Ze hebben een bontgekleurde vacht. Hun lange en smalle staarten zijn ook bont gekleurd. Het zijn geen gestreepte staarten, maar toch opvallend genoeg om te vermelden.

Leefgebied van de ringstaartmaki

De enige aap met gestreepte staart is de ringstaartmaki. Deze soort leef op het eiland Madagaskar. Hier bewonen ze verschillende bosgebieden. Door het massaal kappen van bossen, wordt hun leefomgeving bedreigd. Ook wordt op Madagaskar veel op ringstaartmaki’s gejaagd.

Je kunt ze ook in verschillende dierentuinen bekijken. Bijvoorbeeld een Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark en Burgers Zoo. Europese dierentuinen hebben een fokprogramma opgezet, om ervoor te zorgen dat de ringstaartmaki blijft voortbestaan.

Kenmerken van deze apen

Het meest opvallend is de gestreepte staart, maar ook het lange en spitse gezicht met de zwarte neus. De onderste tanden staan een beetje naar voren, ook iets dat opvallend is.

Volwassen dieren wegen ongeveer 2 kg. Ringstaartmaki’s zijn halfapen. Dat zie je ook aan een handen en voeten, die zijn niet zo goed ontwikkeld als bij mensapen. Aan de voet hebben ze een speciale toiletnagel. Die is bedoeld om de vacht van zichzelf en van soortgenoten te verzorgen.

JustSockIt Aap sokken

De maximale leeftijd

In het wild kunnen deze apen tussen de 16 en 19 jaar oud worden. In gevangenschap worden ze nog wel ouder, maar ouder dan 28 jaar komt zelden voor.

Het gedrag van de ringstaartmaki

Deze soort leeft in groepjes, waarbij een groep uit 10 tot wel 30 dieren bestaat. De vrouwtjes zijn dominant, de mannetjes ondergeschikt. Daarom bleven de meeste mannetjes aan de hand van de groep.

De gestreepte staart is bedoeld om evenwicht te houden. Maar hij wordt ook als herkenningsteken gebruikt. De ringstaartmaki houdt zijn staart als een vlag omhoog, waardoor zijn soortgenoten hem herkennen.

Deze apen zijn voornamelijk overdag actief. Ondanks dat ze goed kunnen klimmen, vind je ze regelmatig op de grond. Hier zoeken ze naar voedsel en genieten van het zonnetje. Wanneer ze een zonnebad nemen is dit duidelijk te zien: ze zitten met hun gezicht naar de zon, en hun armen gespreid. Alles om het warme zonlicht op te vangen.

Voor de ringstaartmaki is communicatie belangrijk. Dit doet hij door het achterlaten van geuren om stammen, takken en struiken. Aan de hand van zijn geur laat hij weten wie hij is, wat zijn leeftijd is en of hij bereid is om te paren. Het achterlaten van geuren gebeurt door middel van geurklieren in de polsen en op de pillen. De mannetjes hebben een hoorn op de polsklieren, waardoor ze de geur die in het hout kunnen brengen. Zo blijft het wel een week lang hangen.

De voortplanting

De vrouwtjes zijn een keer per jaar gedurende een korte periode vrachtwagen. De mannetjes moeten strijden om de vrouwtjes. Dit doen ze door een geurgevecht met elkaar te houden. Hierbij wrijven ze hun staart met een eigen geur in en, en schudden er richting hun tegenstander mee. Is de tegenstander veel onder de indruk, dan mag de ander met het vrouwtje paren.

De vrouwtjes raken nagenoeg allemaal tegelijk zwanger. Na de geboorte wordt het jong gedurende de eerste twee weken bij het vrouwtje op de buik gedragen. Wanneer het jong sterk genoeg is, verhuist het naar de rug van zijn moeder. Op de leeftijd van zes maanden zijn de jongen zelfstandig. Met twee jaar zijn ze geslachtsrijp en kunnen ze zich voortplanten.

Aap met gestreepte staart als huisdier houden

In Nederland en België is het niet toegestaan om een aap als huisdier houden, dus ook niet de ringstaartmaki. Toch kwam dit vroeger vaker voor, toen er nog geen duidelijke regels waren. Een aap kopen is bij wet verboden, laat je hier dan ook niet toe verleiden. Daarnaast is het verboden om apen te importeren.

Vooral de Marokkaanse zwarte markt worden babyaapjes verkocht, voor ongeveer 90 euro. Ze worden soms gewoon per auto naar Europa vervoerd. Hier worden ze tegen hoge prijzen doorverkocht, soms meer dan 2000 euro. Bedenk dat de handel in aapjes zwaar bestraft wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven