Zo haal je twee vechtende honden uit elkaar

Je hond vecht met een ander uit angst, agressie of ongewenst gedrag. Het is gevaarlijk om tussen twee vechtende dieren in te gaan staan. De kans dat je gebeten wordt is vrij groot. Maar hoe haal je twee vechtende honden uit elkaar, zonder jezelf te verwonden? Hier zijn wel een aantal trucjes voor.

De oorzaak waarom honden vechten

Dat twee honden met elkaar vechten heeft verschillende oorzaken. Soms heeft dit met spel te maken. Het gevecht gaat er niet ruw aan toe, het is meer stoeien met elkaar. Dit stoeien is onschuldig en komt veel bij pups voor, maar ook bij volwassen honden die elkaar uitdagen.

Wanneer een hond een andere hond aanvalt heeft dit vaak met onzekerheid of angst te maken. Soms loopt de hond met een trauma rond, heeft pijn of is slecht gesocialiseerd. Tevens kan een gevecht ontstaan vanuit enthousiasme. Het begint heel vriendelijk en mondt uiteindelijk uit in een wild gevecht.

Is je hond vaak agressief richting andere honden? Denk dan eens aan een muilkorf of muilband. Hiermee garandeer je de veiligheid van andere honden en mensen. Elke hond kan leren omgaan met een muilkorf.
Bekijk het aanbod muilkorven

Twee vechtende honden uit elkaar halen? Enkele tips

Sommigen adviseren om tussen de twee honden in te gaan staan, om op die manier oogcontact te vermijden. Maar wanneer de dieren met elkaar vechten is het oogcontact er al geweest.

Ga nooit tussen twee vechtende honden instaan. Bij agressie of angst zal de hond niet op zijn baas letten maar ligt de focus puur bij de andere hond. Tussen twee agressieve of vechtende honden in gaan staan kan maar tot één resultaat leiden: je raakt zelf gewond.

Laten we kijken hoe je twee vechtersbazen zonder problemen uitelkaar haalt.

Blijf altijd kalm

Het is belangrijk om tijdens het gevecht niet te schreeuwen. Hoe meer je schreeuwt of in paniek raakt, hoe meer agressie dit bij de honden aanwakkert. Blijf kalm en vraag aan omstanders om ook rustig te blijven.

Probeer het met een commando

In het begin van het gevecht hebben honden niet alleen oog voor elkaar maar ook nog oog voor de omgeving. Op dat moment moet je snel ingrijpen, want je hond is nog bevattelijk voor je commando’s. Zeg NEE of gebruik een ander commando om de hond te laten weten dat hij iets doet wat niet mag.

Reageert de hond en wendt hij zich van het andere dier af? Leid je hond direct van de plek weg. In ieder geval uit de buurt van het andere dier.

Gooi water over de honden heen

Heb je een tuinslang binnen handbereik? Spuit water over de honden. Meestal zorgt dit voor een kortstondige afleiding, waardoor het mogelijk is om de dieren van elkaar te scheiden. Zit je zonder tuinslang, probeer het dan met een emmer water. Zelfs een flesje water wil soms helpen.

Maak een onverwacht hard geluid

Wanneer twee honden met elkaar vechten dan stijgt de adrenaline in hun lichamen. Hierdoor krijgen ze nog maar weinig van de omgeving mee. Behalve wanneer de omgeving nog gevaarlijker is dan het gevecht, dan is er ineens weer aandacht voor de omgeving.

Schreeuw niet tegen de honden maar maak een onverwacht hard geluid. Bijvoorbeeld met een fluitje of nog beter: met een misthoorn. Een misthoorn werkt op gas en produceert een vreselijk hard geluid. Schadelijk wanneer je dit naast je oren houdt, maar effectief genoeg om direct de aandacht te trekken.

Wanneer afleiden niet meer mogelijk is

Afleiding is de beste manier om honden te laten stoppen met vechten. Maar wat doe je wanneer de honden zich niet af laten leiden? Dan zit er maar één ding op: zelf ingrijpen. Dit doe je NIET door er tussen te gaan staan, blijf altijd achter de honden.

Vraag de eigenaar van de andere hond of omstanders of ze je kunnen helpen. Til de achterpoten van een van de honden op en trek het dier naar achter. Het is belangrijk dat iemand anders dit tegelijkertijd met de andere hond doet. Door de achterpoten op te tillen raken ze balans en kracht kwijt.

Let op want wanneer je de achterpoten beetpakt kan het dat de vechtende hond zich omdraait en in je arm of hand bijt. Daarom kan het helpen om een stok, riem of jas onder de hond te duwen en hem op deze manier op te tillen.

Wanneer de hond de ander tussen zijn kaken klemt

Sommige hondenrassen hebben een bijtkracht van 743 PSI. Dat geldt voor de Kangal, een hondenras dat je veel in Turkije tegenkomt. Maar zelfs de Siberische husky met een bijtkracht van 320 PSI kan aardig wat schade aanrichten.

Honden met een hoge bijtkracht staan erom bekend zich in hun slachtoffer vast te bijten. Ze laten met geen mogelijkheid los. Wanneer de ene hond zich in de ander heeft vastgebeten is het belangrijk om niet aan ze te trekken. Hierdoor richt je nog meer schade aan dan dat er al aanwezig is.

Houd het hoofd van de bijtende hond goed vast, hiermee voorkom je dat hij gaat schudden en door huid, spieren en pezen gaat. Neem een stok of een metalen buis en plaats dit tussen de kaken van de hond. Zorg dat de stok of buis aan beide kanten van de bek naar buiten steekt. Hierdoor kun je de stok als hefboom gebruiken, om op deze manier de kaken open te wrikken.

Alleen in noodgevallen: de kaak dichtknijpen

Wanneer de bijtende hond niet los wil laten of het lukt niet om hem los te krijgen, dan is er nog een laatste redmiddel. Knijp de keel van het dier dicht. Doe dit net zo lang totdat hij verslapt en loslaat. Hierna onmiddellijk de keel loslaten, zodat het dier weer zuurstof krijgt. Ondertussen snel de andere hond weghalen.

Met deze maatregel kan het gebeuren dat de hond buiten bewustzijn raakt. Bij verkeerde toepassing kan het dier zelf stikken. Deze methode gebruik je daarom alleen in noodsituaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven