De reden waarom katten zo graag in kartonnen dozen zitten

Je hebt een pakketje binnengekregen en de lege doos staat ergens in een hoekje. Plots zie je wat in de doos bewegen. Het is de kat die er heerlijk in licht te slapen, een beetje voor zich uit zit te staren of er gekke capriolen mee uithaalt. Waarom zijn katten toch zo gek op kartonnen dozen? Dit heeft verschillende redenen.

Katten verstoppen zich graag

Wanneer een kat gestrest is zoekt hij het liefst een rustig plekje op. Katten zijn van nature erg wantrouwig. In alles schuilt een vijand. Zich verbergen en alles van een afstand bekijken komt voort uit natuurlijk gedrag. Een kartonnen doos is de ideale plek om je te verschuilen en toch alles om je heen in de gaten te kunnen houden.

Onderzoekers hebben bekeken hoe katten in een dierenasiel op de kartonnen doos reageren. 10 katten kregen in hun verblijf een kartonnen doos. Ze konden zich hierin verschuilen. Deze katten raakten sneller aan hun nieuwe omgeving gewend en reageerden ook veel vriendelijker richting mensen en andere katten. 9 andere katten kregen geen kartonnen doos. Deze katten deden er veel langer over om aan hun omgeving gewenst raakten. Bovendien wantrouwden ze mensen meer.

Het is dus duidelijk dat een gestreste kat veel baat heeft bij een kartonnen doos. Al helemaal wanneer hij verder geen kant uit kan, zoals in een dierenasiel. Heb je thuis een gestreste kat? Kalmeer hem met een lege doos.

Het werkt als een soort harnas

Katten zijn kwetsbaar. Ondanks dat ze snel en lenig zijn kunnen ze toch worden aangevallen. Een doos van karton werkt een beetje als een schild of harnas. Door in de doos te kruipen lijkt het net alsof het dier een schildpad is. Natuurlijk weet de kat niet dat de doos misschien nog wel kwetsbaarder is, maar het is uiteindelijk het gevoel dat het dier ervan krijgt.

Het is lekker warm

Heb je een kat als huisdier dan weet je als geen ander dat hij altijd op zoek is naar warme plekjes. Bijvoorbeeld dicht bij de verwarming, op het tropisch aquarium, de vensterbank (lekker in het zonnetje) of op jouw schoot. Alle warme plekjes weet de kat moeiteloos te vinden.

Is er geen warm plekje beschikbaar? Dan volstaat een doos ook. Karton isoleert en dat voelt het dier. Dus wanneer het koud is en de verwarming staat niet aan, de eigenaar is niet thuis en de zon valt niet op de vensterbank dan is een doos van karton de ideale vervanging.

Een doos voor katten maken

Sommige webwinkels springen handig in op het feit dat katten zo graag in kartonnen dozen zitten. De doos waarin het product zit is voorzien van een soort bouwtekening. Zo kun je een leuke schuilplaats of een bedje voor je kat maken.

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om een doos voor katten te maken. Je hebt alleen een wat ruime doos nodig. Wanneer je voor een klein doosje gaat dan zul je merken dat je kat er evengoed in probeert te liggen of zitten. Helaas heeft het dier dan onvoldoende ruimte om comfortabel te liggen. Kies daarom altijd een doos van een lengte die met je huisdier overeenkomt.

Het is echter niet goed om een te grote doos te nemen. Dit gaat ten koste van de warmte en de geborgenheid.

Het is leuk om van de doos een kattenspeeltje te maken. Knip of snijd een deurtje en raampje uit de kartonnen doos. Verder zorg je dat de doos helemaal dicht is zodat het echt een mooi schuilplekje wordt.

De katten kartonnen doos van de Action

Heb je geen kartonnen doos? De Action verkoopt kartonnen kattenhuizen en speelhuizen. Voor ongeveer 3 euro koop je een kartonnen kattenhuis met een afmeting van 48 × 44 × 36 cm. Je vouwt hem heel makkelijk tot een mooi huis. Eventueel de buitenkant beplakken met stickers of inkleuren.

De 2-in1 speelkubus van karton (ook van de Action) is net zo populair. Eind 2020 werd deze voor ongeveer € 2 verkocht. We hebben hem in 2023 niet bij de Action kunnen vinden maar de kans is altijd aanwezig dat hij een keer terugkomt.

Is karton giftig voor katten?

Sommige katten bijten in het karton. Ze vinden het leuk om er hun tanden in te zetten en sommigen kauwen er zelfs op. Heel zelden komt het voor dat een kat het karton opeet. Wanneer dit vaak voorkomt dan noem je dit pica: het verschijnsel waarbij een dier (of mens) vreemde voorwerpen eet. Dit is een psychische aandoening.

Zolang de kat alleen op karton bijt en het niet doorslikt kan dit geen kwaad. Pas wanneer dit echt wordt doorgeslikt dan is dit zorgwekkend gedrag.

Schoon karton is niet giftig voor katten. Het is wat anders wanneer er inkt op de verpakking staat. Bijvoorbeeld de merknaam van het product of de naam van het bedrijf. In inkt zitten kankerverwekkende stoffen. Wanneer de kat vaak in karton bijt en hierbij inkt binnenkrijgt dan kan hij hier ernstig ziek van worden.

Kijk dus of er geen drukinkt op het karton staat. Er bestaat geen ongiftige drukinkt.

Schuiven naar boven