Hoe hoog kunnen katten springen?

Wanneer je een kat hebt weet je als geen ander hoe hoog het dier kan springen. Een kat kan bijvoorbeeld makkelijk bovenop een schutting springen. Omdat een standaard schutting 1.80 meter hoog is heb je dat alvast duidelijk: het dier kan bijna altijd 1.80 m de lucht in. De vraag is hoeveel verder de kat kan springen. Niet alleen wanneer het om hoogte gaat maar ook wanneer je naar afstand kijkt.

Zes keer hun eigen hoogte

Iets dat bijna iedere kat kan realiseren: zes keer de eigen hoogte springen. De gemiddelde kat is 25 cm hoog. Dit betekent dat hij makkelijk een hoogte van 1,50 m kan springen. Dit geldt voor vrijwel alle rassen. De meeste katten kunnen zelfs verder, 1,80 meter is zeker te realiseren. Dat verklaart waarom ze zo makkelijk over de schutting springen. Probeer dan maar eens na te doen!

Anatomie van de kat

Laten we eerst eens gaan kijken waarom een kat springt. Dit heeft met de jacht te maken. Katten zijn zeer lenig en flexibel. De ruggengraat is flexibel en de staart behoudt het evenwicht van het dier.

In de poten bevindt zich het spronggewricht. Mensen hebben dit gewricht ook, alleen is het bij katten veel beter ontwikkeld. Dieren met een goed ontwikkeld spronggewricht kunnen zowel de hoogte als de verte in springen.

De schutting als maatstaaf

Veel katten kunnen over een schutting van 1,80 m springen. Toch zijn er rassen of individuen die dit niet kunnen. De volgende katten hebben moeite om over een schutting van 1,80 m te komen:

  • Kittens
  • Katten met artrose
  • Katten die hun staart (gedeeltelijk) zijn kwijtgeraakt
  • Senior katten
  • Rassen met korte pootjes zoals de munchkin of de Napoleon kat
  • Katten met een platte snuit zoals de burmees of de Perzische kat

Komt jouw kat met gemak over een standaard schutting heen? Laten we eens kijken wat er nog meer en zijn vermogen ligt.

Een hoogte van twee meter

Gezonde katten, en al helemaal wanneer het de normale rassen betreft (zonder lichamelijke afwijking) kunnen ook tot een hoogte van twee meter springen.

Hoe ver kan een kat springen?

Een kat kan met zo ver als hoogspringen. Wanneer een kat het vermogen heeft om twee meter hoogte springen dan kan hij ook twee meter ver springen. Gaat het om een kat met korte pootjes en haalt hij de 80 cm in de hoogte? Dan kan hij ook 80 cm ver springen.

De hoogste status gelijk aan de afstand. Toch zijn er verschillende factoren die bepalen of een kat net zo ver als hoger komt. Zo speelt de wind natuurlijk mee, net als het zicht, het inschatten van de afstand, de ondergrond en nog veel meer.

Dit zijn de beste springers

Sommige kattenrassen kunnen best wel ver of hoog springen. De main coon komt niet zo ver in de hoogte maar kan nog steeds een afstand van twee meter bereiken. De Britse korthaar toont vergelijkbare prestaties. Noorse boskatten zijn een ster in hoogspringen. Ze kunnen 2 meter tot wel 2,10 meter halen.

De Siberische kat heeft een slank lichaam en zeer sterke achterpoten. Een hoogte van 2,05 m is makkelijk haalbaar. Dit geldt ook voor de blauwe rus, ook weer een slank en sterk kattenras.

De hoogste sprong ooit bij een kat gemeten was in januari 2018. Een tienjarige kat sprong toen een afstand van 213,36 cm. Ondanks dit geregistreerd record zijn er katten die grotere hoogtes of afstanden behalen. Veel mensen weten niet dat hun kat record na record verbreekt.

Factoren die het springen beïnvloeden

Katten zijn niet zo goed in staat om van dicht bij goed te zien. Hiervoor gebruiken ze hun snorharen. Alleen kun je die snorharen niet gebruiken bij het inschatten van een afstand. Het komt dan ook regelmatig voor dat een kat de sprong waagt maar verkeerd terechtkomt.

Bij veel daglicht of fel licht wordt de kat gehinderd in zijn zicht. Dit is ook een bepalende factor of de kat hoog of ver kan springen. Verder zie je problemen met het springvermogen wanneer de kat slechtziend is.

Ook het weertype is van invloed. Wanneer een kat tegen de sterke wind in moet springen dan komt hij logischerwijs minder ver dan wanneer hij de wind mee heeft. Regen helpt niet echt mee om verder te springen. Wanneer de vacht van de kat doorweekt is dan is hij zwaarder waardoor hij niet zover komt als ingeschat.

Natuurlijk speelt de algemene gezondheid een belangrijke rol. Een kat met overgewicht zal nooit goed kunnen springen. Daarnaast zijn senior katten wat voorzichtiger. Maar dat niet alleen, de senior kat kan ook last krijgen van artrose, spierpijn, slijtage en andere klachten.

Katers of poezen, wie springt er hoger?

Katten zijn heel flexibele dieren. Vaak zijn katers (de mannetjes) groter dan poezen (de vrouwtjes). Ook zijn de achterpoten van katers sterker en is de staart meer flexibel. Dit betekent dat katers hoger kunnen springen dan poezen. Toch geldt dit niet in alle gevallen want sommige poezen komen echt verder of hoger dan katers.

Kat op het aanrecht: niet toelaten

Het is leuk om te zien hoe hoog katten kunnen springen. Maar niet altijd praktisch. Het dier springt namelijk ook op je bed, de eettafel of op het aanrecht. Een kat op het aanrecht moet je niet toelaten. Dit is erg onhygiënisch. Katten kunnen namelijk verschillende bacteriën en virussen via hun pootjes verspreiden. Dan wil je niet je boterhammetje of avondeten op het aanrecht hebben liggen.

Wanneer de kat op het aanrecht springt moet je hem direct eraf duwen. Het werkt ook om met een plantenspuit het dier af te schrikken. Wees hier consequent in. Uiteindelijk weet de kat wat wel en niet mag.

Laat de kat nooit met de kraan van de wasbak spelen. Katten vinden stromend water leuk, koop liever een kattenfontein. Geef het voer altijd op de grond en zeker niet op een verhoging. Door op een verhoging te voeren leer je het dier aan dat hij moet springen om aan voedsel te komen. Dat wil je natuurlijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven