Beste vogel waterschaal – vogelbadjes

Waar moet een goed vogel waterschaal aan voldoen en welke vogels badderen hierin? Een vogel waterschaal is een welkome aanvulling in je tuin. Verschillende vogels maken hier dankbaar gebruik van. Bovendien ziet het ook nog eens heel stijlvol uit. In dit artikel maar dat je niet alleen de beste vogelwaterschaal zien maar ook alles wat je over het bladderen van vogels moet weten.

Vogels badderen niet altijd in water

Vaak wordt gedacht dat alle vogels een waterbad nemen maar dit klopt niet. Er is namelijk verschil tussen een waterbad, zonnebad, stofbad en een zandbad.

[do_widget id=custom_html-51]

  • Waterbad: om het verenkleed luchtig en isolerend te houden
  • Zonnebad: verwijdert parasieten en droogt de veren
  • Stofbad: kleine stofdeeltjes verwijdert stuitklierolie van de veren
  • Zandbad: voor het verwijderen van parasieten

Afhankelijk van de vogelsoort zal deze minimaal eenmaal per week in water badderen.

Deze vogels badderen

Welke vogels badderen of wassen zichzelf? Vrijwel alle vogels doen dit. Vogels die op de grond leven zoals kippen en kwartels nemen vaker een stofbad of zandbad.

Heb je een vogel waterschaal in de tuin staan dan zal het je opvallen dat verschillende soorten vogels hier gebruik van maken. De merel en de mus samen in één bad, het is geen vreemd verschijnsel. Heb je een vijver met een ondiep gedeelte dan komen hier nog veel meer en ook grotere vogels op af.

Hier moet een goed vogelbad aan voldoen

Wat is de beste vogel waterschaal en waar moet een goed vogelbad aan voldoen? Een waterschaal is altijd beter dan een diepe vijver of een te diepe bak. Vogels kunnen zich hierin vergissen en zelfs verdrinken. In de vrije natuur zal dit niet zo snel gebeuren. Vogels die rondom de woning leven maken wel vaker inschattingsfouten.

Vogels zijn kwetsbare prooidieren. Een goed vogelbad staat daarom op een hoogte van minimaal 1 meter. Op deze manier kunnen katten en andere roofdieren er niet direct bij. Om te voorkomen dat roofdieren op de loer liggen moet het vogelbad minimaal 2 meter van de beplanting staan. Zo kunnen roofdieren niet vanuit de beplanting de vogels besluipen.

Verder mag de vogel waterschaal niet te diep zijn. Een aantal centimeters is meer dan voldoende. Vogels spetteren het water zelf over zich heen.

Dit is de beste vogel waterschaal

Je gaat niet alleen voor de beste vogel waterschaal, ook moet deze een leuk design hebben. Het vormt een onderdeel van je tuininrichting. Daarom vind je hieronder enkele leuke vogel waterschalen.

Bekijk vogelbadjes voor tuinvogels

Je hebt modellen van gietijzer, deze zijn erg stevig. Maar je hebt ook de kunststof modellen. Voordeel hiervan is dat je ze zeer eenvoudig schoon kunt maken. Daarnaast kun je ook voor een hangende waterschaal of een wandmodel gaan.

Ook als drinkschaal

Bedenk dat een vogel waterschaal ook zeer geschikt is als drinkschaal. Buitenvogels zijn bang voor diep water. Dit betekent dat ze bij voorkeur uit regenplassen drinken. In de zomermaanden is er droogte, hierdoor kunnen vogels soms moeilijk drinkwater vinden. Help de vogels in de droge maanden middels een vogelbad.

Een vogelbad ’s winters binnen zetten

Veel mensen zetten een vogelbad ’s winters binnen. Dit komt omdat mensen bang zijn dat de veren van de vogel bevriezen wanneer ze in bad gaan. Bedenk dat een vogel heel goed zelf kan bepalen of hij zich moet wassen of niet. Bovendien worden vogels ook door regen of sneeuw nat, dan bevriezen ze ook niet.

Vind je het evengoed een eng idee dan kun je het vogelbadje in de winterperiode leeghalen of binnenzetten. Een andere optie is gaas over het badje of de waterschaal spannen. Zorg dat er een laagje water tot net aan het gaas reikt. Zo kunnen vogels wel drinken maar niet badderen.

Zout in het water voorkomt bevriezing. Toch mag je nooit zout in het drinkwater of badwater van de vogels doen. Dit is hartstikke ongezond.

Zo krijg je vogels in de tuin in de winter

Het is het hele jaar door leuk om vogels in je tuin te hebben. Je zult merken dat ze in de winterperiode wat minder vaak langskomen. Hoe krijg je vogels in de tuin in de winter? Eenvoudig, maak een voedertafel of zorg voor een voederhuisje. Door dagelijks te voederen weten vogels deze plek te vinden. Zorg ook voor drinkwater.

[do_widget id=custom_html-53]

Houd rekening met verschillende soorten vogels. Sommige soorten halen hun voedsel uit het voederhuisje, anderen doen dit liever op de grond. Zo help je verschillende soorten vogels:

  • Koolmees, pimpelmees en andere mezen: hang vetbollen en ongebrande en ongezouten pinda’s op. Strooi vogelvoer en zonnebloempitten.
  • Mussen: zonnebloempitten, gemengd strooizaad maar ook onkruidzaden. Leg dit bij voorkeur op de grond.
  • Rooborstje: bessen, meelwormen, gemengd vogelvoer en ongekookte havermout.
  • Vinken: strooi universeel vogelvoer op de grond.
  • Winterkoning: zowel zaden als bessen maar ook meelwormen.
  • Merels en spreeuwen: universeel vogelvoer, bessen, fruit, rozijnen.
  • Spechten: ongezouten pinda’s, zonnebloempitten en vetbollen.

Zet ook een vogel waterschaal neer, deze moet goed bereikbaar zijn. Plaats nooit een glazen waterschaal, deze kan in de winterperiode barsten of berekenen. Dit gebeurt soms ook met een kunststof wateschaal. Het beste kies je voor een vogelbad van beton/steen of gietijzer.

Schuiven naar boven