Mierenboerderij

Zowel kinderen als volwassenen zijn gefascineerd door de mierenboerderij. Deze kun je compleet kopen, maar een mierenboerderij zelf maken is ook mogelijk. Nieren zijn makkelijk te houden insecten. Feitelijk doen de mieren alles zelf, zolang je maar voor de juiste voeding, inrichting en verwarming zorgt. Een mieren boerderij is educatief of gewoon leuk om te houden.

Mierenboerderij met mieren

Op zoek naar een mierenboerderij met mieren? Dit wordt ze zelden verkocht, vaak betreft het alleen de mierenboerderij zelf. De mieren moet je vangen, maar dit is helemaal niet moeilijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een bevruchte en jonge mierenkoningin. Eind juli of begin augustus vliegen ze massaal uit. Hoog in de lucht paren de jonge koninginnen met de mannetjes. De bevruchte koninginnen landen op de grond en verliezen hun vleugels. Hierdoor is de koningin makkelijk te pakken, je ziet er tientallen in je tuin lopen.

De mierenboerderij is voorzien van een gangenstelsel, maar het kan ook dat deze juist zand of gel bevat. In dit laatste geval graven mieren zelf hun gangen. De boerderij is zo ingericht dat je altijd kunt bekijken wat de nieren doen. Je ziet duidelijk het gangenstelsel en de mieren die hierdoor lopen.

Gel of zand, wat is beter?

Eerst was er de mierenboerderij zand, dit is natuurlijk materiaal. Voordeel is dat mieren zich ook natuurlijk gedragen. Nadeel van zand is dat het snel vocht kan bevatten. Aan de andere kant is de mierenboerderij met zand goedkoper in aanschaf. De mierenboerderij gel is wat duurder maar ziet er mooi eruit, al helemaal wanneer deze voorzien is van ledverlichting. De gel zal niet zo snel onderhevig zijn aan vocht. Wat is beter, een mierenboerderij met gel of zand? Wanneer je het aan de mieren vraagt dan liever zand, maar in praktijk maakt dit verder weinig uit.

Je hebt verschillende modellen mierenboerderijen. Die met zand zijn zeer plat, hierdoor kun je de gegraven gangen duidelijk zien. Een mierenboerderij gel is dieper, de gel is namelijk doorzichtig. Hierdoor kun je er dwars doorheen kijken en alles zien wat de mieren doen.

Mierenboerderij kopen

Wil je een mierenboerderij kopen? Deze makkelijk te houden insecten zijn interessant om te zien. Naast een mierenboerderij kopen heb je natuurlijk wel de juiste voeding nodig. Ze eten bijna alles, bijvoorbeeld fruit, zoetigheid maar ook andere insecten. Je hoeft dus geen apart mierenvoedsel te kopen. Maar let op, een mierenboerderij gel is onderhoudsvriendelijker. De gel bevat namelijk voeding voor de mieren. Hierdoor hoef je dus geen apart voedsel te geven.

Je ziet, bij een mierenboerderij kopen heb je verschillende mogelijkheden. Bedenk dus vooraf wat je het meest praktisch vindt. Zelf een mierenboerderij maken kan ook, hier vind je verschillende accessoires voor. Geef een mierenboerderij cadeau of koop hem voor jezelf, altijd leuk en interessant.

Schuiven naar boven