Caviabak

Een caviabak is een praktisch onderkomen voor een of meerdere cavia’s. Doordat deze diertjes niet kunnen springen of klimmen maak je gewoon gebruik van een open cavia bak. Natuurlijk is het altijd mogelijk om er een deksel op te plaatsen, maar niet noodzakelijk. Richt de caviabak op een mooie manier in, daar heeft je huisdier echt plezier van.

Caviakooi, caviahok of caviabak

Als huisvesting voor cavia’s kun je kiezen voor de caviakooi, deze is geschikt voor binnen. Het caviahok is juist weer bedoeld voor buiten. Dan heb je nog de caviabak, dit is in veel gevallen een open glazen bak die mooi in de woonkamer, hobbyruimte of ergens anders staat. Voordeel van een caviabak is dat zowel jij als de cavia’s vrij zicht hebben. Bovendien valt er geen rotzooi op de grond want de glazen wanden laten niets door.

Mensen maken zelf een caviabak. Je kunt deze ook kant en klaar kopen, dit scheelt een hoop tijd en ergernis. Er worden geen specifieke caviabakken verkocht, je komt dan eigenlijk bij een (groot) terrarium of de glazen knaagdierenkooi uit. Het principe is hetzelfde.

Afmetingen van de caviabak

Hoe groot moet de cavia bak zijn? De caviakooi afmeting voor een dier moet minimaal 70 x 40 cm zijn. Voor twee dieren houd je een afmeting van minimaal 100 x 50 cm aan. Groter is altijd beter, al helemaal wanneer de diertjes niet los kunnen lopen. Wil je ervoor zorgen dat je cavia overdag zijn pootjes kan strekken? Denk dan eens aan een opvouwbare konijnen- en cavia ren. Die plaats je heel makkelijk buiten op het gras, op de tegels maar ook binnen in de woonkamer of keuken.

Bij een caviabak is het belangrijk om voor de juiste bodembedekking te kiezen. Je moet iets nemen dat voldoende vocht en geurtjes opneemt, zo blijft de bak langer schoon. Kies voor houtvezel, hennepvezel of beukensnippers. Stro is warm maar neemt te weinig vocht op. Bovendien heb je stro eigenlijk niet nodig wanneer de caviabak binnen staat.

Cavia kooi op poten

Je wil een cavia kooi op poten. Dit kan prima met de glazen of kunststof caviabak.  Bij sommige modellen zit er een onderstel of onderkast bij, maar dit kun je ook heel goed zelf maken. Bedenk dat alles wat je zelf maakt ook weer aan kosten bespaart.

Een caviabak van glas is groot en zwaar. Hij staat stabiel maar is niet zo makkelijk verplaatsbaar. Daarom bestel je de cavia bak gewoon online. Je krijgt hem netjes thuisbezorgd, uiteraard zonder beschadigingen. Mocht er toch iets mis mee zijn dan mag je hem gewoon ruilen of retour sturen.

Schuiven naar boven