Zwarte panter – leefgebied en voortplanting

De zwarte panter is een prachtige katachtige. Hij komt in grote delen van Afrika, Zuidoost-Azië maar ook in andere werelddelen voor. Hiermee heeft hij een ruim leefgebied. Er zijn een aantal dingen die je over de zwarte panter moet weten. Bijvoorbeeld waar hij op jaagt, hoe snel hij is en of het hier om een bedreigde diersoort gaat. Ook de voortplanting van de zwarte panter is interessant.

Luipaard (Panthera pardus)

De zwarte panter wordt ook wel luipaard genoemd. Beide benamingen zijn goed en worden afhankelijk van de locatie gebruikt. Wanneer het dier in Afrika leeft dan wordt het vaak een luipaard genoemd. Ligt zijn leefgebied in Azië dan krijgt het eerder de benaming panter.

Uiterlijk van de zwarte panter

Luipaarden oftewel panters komen in verschillende kleurslagen voor. De meeste panters hebben een vacht die zandgeel tot lichtbruin van kleur is. Zowel op de romp als de poten en de kop komen bruine tot zwarte vlekken voor.

De zwarte panter is, zoals de naam al doet vermoeden, geheel zwart. Het gaat hier om een afwijking in het pigment, eigenlijk het omgekeerde van albinisme. Zwarte panters kunnen donkere of zwarte vlekken op hun vacht hebben. Doordat de vacht zelf ook al donker is zijn deze vlekken nauwelijks tot niet zichtbaar.

Het zwarte luipaard weegt tussen de 40 en 90 kg. De schofthoogte varieert van 50-60 cm. Vrouwtjes zijn wat kleiner en lichter dan de mannetjes.

Zwarte panter leefgebied

Waar heb je de meeste kans om een zwarte panter tegen te komen? Dit geheel zwarte dier heeft zijn leefgebied voornamelijk in Azië. Hiervoor moet je naar Indonesië reizen. Ze komen zeer zeldzaam in Afrika voor. In Kenia werd in 2019 nog een zwarte panter gezien en op foto vastgelegd.

Dit dier is geen ondersoort maar een kleurvariant

Soms wordt gedacht dat de zwarte panter een ondersoort van de luipaard is. Er zijn verschillende ondersoorten zoals het Afrikaanse luipaard, de Indische panter of de Javaanse panter. Dan heb je ook nog het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd. Dit cheeta behoort officieel niet tot de luipaarden.

De zwarte panter is niet direct een ondersoort. Het gaat hier om een kleurvariant die bij de eerder genoemde ondersoorten voor kan komen. Zo heb je de Amoerpanter in het zwart, de zwarte Indische panter of het Afrikaanse luipaard in een zwarte kleur.

Bekijk zwarte panter schilderijen

Een snelle en sterke jager

De zwarte panter is niet alleen zeldzaam en prachtig om te zien, ook staat hij bekend om zijn uithoudingsvermogen en kracht. Dit dier kan een snelheid variërend van 50-80 km/h halen. Dat hangt er dus helemaal vanaf om welke soort het gaat.

Zwarte panters zijn snelle en wendbare jagers. Prooien bestaan uit herten, antilopen, geiten, zwijnen en bavianen. Ook jaagt de zwarte panter op kleinere zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën. De jacht vindt voornamelijk ‘s nachts of in de avond plaats. Panters vallen overdag te veel op, meestal gebruiken ze deze periode om te rusten.

Het jagen gebeurt goed doordacht. De zwarte panter spoort zijn prooi op en gaat in een hinderlaag liggen. Afhankelijk van de situatie kan de panter zijn prooi ook rustig besluipen en hierna aanvallen. De meeste panters nemen hun prooi mee in een boom zodat dit niet door andere roofdieren gestolen kan worden. De prooi wordt soms dagenlang in de boom bewaard.

Zwarte panter voortplanting

De voortplanting van de zwarte panter is onmisbaar voor het voortbestaan van dit dier. Krolse vrouwtjes lokken de mannetjes met feromonen die ze via de urine uitscheiden. Na de paring bedraagt de draagtijd tussen de 90 en 112 dagen. Het vrouwtje zoekt een geschikte plek om te bevallen. Vaak zal dit in een ondergronds hol, tussen het struikgewas of in een grot zijn. Bij de geboorte wegen de jongen 420 tot 550 gram. Ze worden doof en blind geboren. Na een week gaan de oogjes voor het eerst open.

Gedurende de eerste 6 weken blijven de jonge welpen in het nest. Hierna komen ze naar buiten en verkennen de omgeving. De jongen worden gedurende 12-14 maanden gezoogd. Hierna gaan ze over op vast voedsel. Tot het tweede levensjaar blijven de jongen nog bij hun moeder, hierna gaan ze hun eigen weg. De zwarte panter leeft solitair. Hij zoekt alleen tijdens de paartijd een partner op.

Per nest worden er 4-6 jongen geboren. Helaas wordt slechts 20-25% van de welpjes volwassen. De meeste welpjes vallen ten prooi aan andere roofdieren.

Bedreigde diersoort

De zwarte panter is geen diersoort op zich maar een kleurvariant. Toch wordt de zwarte panter niet zo vaak gezien. Dit komt omdat de meeste panters geelbruin, zandkleurig of bruin van kleur zijn. Luipaarden oftewel panters vallen in veel gebieden onder de bedreigde diersoorten. Ze worden voornamelijk door de mens bedreigd. Panters worden namelijk gedood vanwege hun botten, vacht en andere lichaamsdelen.

De zwarte panter wordt ook steeds minder gezien omdat de mens het jachtgebied inneemt. Hierdoor wordt het leefgebied van de zwarte panter maar ook van andere luipaarden steeds kleiner. Ook dit vormt een bedreiging voor het voortbestaan van deze dieren.

De zwarte panter als huisdier

In Europa is het niet toegestaan om een zwarte panter als huisdier te houden. In 2019 werd een zwarte panter al wandelend over de daken in Frankrijk aangetroffen. Het dier werd door een dierenarts en de hulpdiensten weggehaald.

In de verenigde Staten worden duizenden wilde roofdieren als huisdier gehouden. Bijvoorbeeld tijgers, luipaarden, jaguars en nog veel meer. Dat de zwarte panter hier als huisdier leeft is dus zeker mogelijk. Dierenorganisaties willen dat er een wetgeving met betrekking tot dit soort dieren komt. Ze horen in het wild thuis, zeker niet in een woonkamer.

DierDier

Ik ben Heidi en oprichter/eigenaar van zodier.nl. Gek op dieren, in het verleden eigenaar geweest van een hondentrimsalon, konijnen- en knaagdierenfokkerij én werkzaam geweest bij een dierenarts. De inhoud van de artikelen is nooit een vervanging voor medisch advies of een bezoek aan de dierenarts.

De producten waarnaar op deze website wordt verwezen betreft affiliate linkjes. Hier ontvangt zodier.nl een (kleine) vergoeding voor. Op deze manier kan de website blijven bestaan.