Zijn katten kleurenblind? Dit ziet je kat

Honden kunnen kleuren zien, maar zijn katten kleurenblind? Katten kunnen bepaalde tinten zien, in dat opzicht kan je kat dus bepaalde kleuren waarnemen. Maar er zijn ook kleuren die een kater of poes helemaal niet kan zien. Hierdoor ziet je kat de wereld heel anders dan je zelf doet.

[do_widget id=custom_html-23]

Kattenoog versus mensenoog

De ogen van een kat zitten heel anders in elkaar dan die van een mens. Katten kunnen van veraf goed zien. Handig, want zo kunnen ze ook naar een prooi toesluipen. Van heel dichtbij ziet een kat minder goed. Wij mensen kunnen van dichtbij juist goed zien en van heel veraf minder goed.

Er zit nog een verschil tussen kattenogen en mensenogen: het zicht in het donker. Katten kunnen in het donker zeer goed zien. Ze zien dingen die we met het menselijk oog niet waar kunnen nemen.

Zijn katten kleurenblind?

Als mens ben je gewend dat je alle kleuren ziet. Toch is een klein percentage mensen kleurenblind. Dit komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Dit komt omdat het betrokken gen voor kleurenblindheid op het X-chromosoom ligt. Ruim één op de 12 mannen is rood-groen kleurenblind. Er zijn ook andere meer zeldzame vormen van kleurenblindheid.

Goed, even terug naar katten. Zijn katten kleurenblind? Ja, alle katten zijn grotendeels kleurenblind. Dit heeft dus weinig met erfelijkheid te maken. Toch kunnen katten bepaalde tinten en kleuren wel degelijk waarnemen.

Tinten blauw, geel en groen

Vroeger werd gedacht dat katten volledig kleurenblind waren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ze tinten blauw, geel en groen kunnen zien. Wanneer je blauw en geel (primaire kleuren) met elkaar vermengt dan krijg je groen (secundaire kleur). Dat verklaart waarom katten ook groene tinten kunnen waarnemen. De kleuren rood, roze, oranje, paars of andere kleuren zijn verwarrend voor katten.

Of toch blauw en grijs?

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar het zicht bij katten. Sommige wetenschappers zijn van mening dat katten alleen blauw en grijstinten waar kunnen nemen. Dit strookt met bovenstaande waarbij katten blauw, geel en mogelijk groen kunnen zien.

Het probleem is dat dit niet heel eenvoudig te onderzoeken is. Je kunt een kat trainen om op bepaalde kleuren te reageren. Maar katten zijn slimme dieren. Geel ziet er als lichtgrijs uit en groen juist weer als donkerder grijs. Katten zouden dit ook van elkaar kunnen onderscheiden. Lastig, maar uit alle onderzoeken blijkt wel dat ze iets van blauw zien. Draag dus je blauwe jurk of spijkerbroek, je kat zal dit zeker waarderen.

Waarom zijn katten kleurenblind?

Je vraagt je vast af waarom katten grotendeels kleurenblind zijn. Dit komt omdat ze over slechts twee soorten kegels beschikken. Dit zijn kleurgevoelige cellen in de ogen. Wel hebben ze veel staafjes, dit zijn lichtgevoelige cellen. Juist dankzij die staafjes kunnen ze in het donker perfect zien.

Ondervindt een kat hinder van kleurenblindheid?

Wat je niet hebt kun je ook niet missen. Een kat wordt grotendeels kleurenblind geboren. Hij weet niet beter, daardoor kan dit ook niet gemist worden. Dus nee, een kat ondervindt hier geen hinder van.

[do_widget id=custom_html-29]

Het zien van ultraviolet licht

Misschien vind je dit wel interessant om te weten. Dat katten kleurenblind zijn (grotendeels), dat weet je nu wel. Maar wist je dat ze ook ultraviolet licht kunnen zien? Eerder werd dit ontdekt bij insecten, amfibieën, reptielen en vissen. Ook was bekend dat muizen, ratten en ook vleermuizen ultraviolet licht waar kunnen nemen.

Nu is het ook duidelijk dat katten ultraviolet licht kunnen zien. Hoe ze dit precies inzetten, dat is nog niet helemaal bekend. Waarschijnlijk kunnen ze hiermee urinesporen volgen, maar misschien wordt het ook voor iets anders ingezet. Het zien van ultraviolet licht heeft bij dieren een duidelijke functie: voedsel zoeken of sporen volgen.

Katten zien de kleinste bewegingen

Is het je wel eens opgevallen dat je kat op de kleinste bewegingen reageert? Dit is allemaal te danken aan een perfecte combinatie van de lichtgevoelige staafjes en hun tapetum lucidum. Dit laatste is een lichtreflecterend laagje van cellen dat zich direct achter het netvlies bevindt. Je hebt dit laagje vast al eens opgemerkt. Schijn in het donker maar eens met een lamp richting de kat: de ogen lichten op. Dat wordt dus veroorzaakt door de tapetum lucidum.

Dat katten de kleinste bewegingen opmerken is natuurlijk belangrijk. Op deze manier zijn ze in staat om prooien te vinden. Maar ook om te reageren op kleine bewegingen van de prooi. Zo zien ze direct welke richting hun prooi op gaat rennen. Met hun snelheid en beweeglijkheid kunnen ze hierdoor de prooi perfect volgen.

Tip: daag je kat uit met bewegend speelgoed, dat vinden ze ontzettend leuk.

Bekijk het beste kattenspeelgoed

Blindheid bij de kat

Zijn katten kleurenblind? Ja dus, maar gedeeltelijk. Helaas kan een kat ook te maken krijgen met blindheid. Soms aangeboren, in andere gevallen ontstaat het op latere leeftijd. Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, hersenbloeding of hartproblemen. Hier kan een kat dus blind van worden.

Door ouderdom kan het gezichtsverlies met de jaren ook afnemen. Dit gebeurt zo geleidelijk dat je hier als eigenaar nauwelijks iets van merkt. Een kat compenseert blindheid met behulp van zijn andere zintuigen. Deze worden dan beter ontwikkeld, waaronder het reukvermogen en de tastzin. Oude katten die weinig actief zijn hebben niet echt last van een verminderd gezichtsvermogen.

Houd er bij een blinde kat rekening mee dat hij niet alleen zijn neus maar ook zijn geheugen gebruikt om zich door de woning te bewegen. Verplaats daarom nooit de kattenbak en de voerbakken. Mag een blinde kat op bepaalde plekken niet komen of is dit gevaarlijk, strooi hier dan wat potpourri of zorg voor wat citroenolie. Aan de hand van de geur weet de kat dat hij hier niet moet komen.

Schuiven naar boven