Zelfreinigende kattenbak kopen? Dit zijn de beste

Geen zin om dagelijks ontlasting van de kat te scheppen? Koop dan een zelfreinigende kattenbak. Deze neemt je het meest vieze werk uit handen. De ontlasting wordt automatisch verzameld in een lade, deze hoef je alleen nog maar leeg te kiepen. Let op want er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar. Lees alles over de zelfreinigende kattenbak, review, prijs en nog veel meer.

Zo werkt een zelfreinigende kattenbak

Het klinkt eenvoudig en dat is het ook: deze kattenbak reinigt zichzelf. Je hebt de automatische of de semiautomatische kattenbak. Hierbij verdwijnen de uitwerpselen in een speciale opvangbak of zak. Vervolgens verpakt het systeem de uitwerpselen waardoor er geen vervelende geuren vrijkomen.

[do_widget id=custom_html-77]

Je hoeft slechts om de paar dagen de inhoud van de bak of zak in de container te gooien. Het is dus niet nodig om dagelijks uitwerpselen eruit te scheppen.

Hoe werkt een PeeWee kattenbak?

Je hebt ook de PeeWee kattenbakken. Wanneer de kat hierin plast dan wordt ongeveer 90% van de urine opgevangen. De overige 10% gaat in de korrels zitten waarbij dit uiteindelijk als zaagsel uit elkaar valt. Wanneer je deze kattenbak optimaal wil laten werken dan heb je niet alleen de bak maar ook speciale PeeWee houdtkorrels nodig. Zo werkt een PeeWee kattenbak, maar je hebt ook andere merken met een vergelijkbare werking.

Zelfreinigende kattenbak robot

Een ander veel verkocht model is de zelfreinigende kattenbak robot. Je wordt eigenlijk de Litter-robot mee bedoeld, een slimme zelfreinigende kattenbak. Een waarschuwing vooraf want deze is erg groot en aanwezig. Wanneer de kat zijn behoefte heeft gedaan dan roteert de bol. Het ding werkt dus met sensoren. De inhoud van de bak draait naar de zijkant waarbij een rooster de grote stukken eruit filtert. Klonters en ontlasting verdwijnt in een speciale opvangbak.

Op zich heeft de zelfreinigende kattenbak robot in de basis eenzelfde werking als andere modellen, alleen ziet hij er heel erg trendy en misschien wel futuristisch uit.

Dit is de beste zelfreinigende kattenbak

Kijk je naar de zelfreinigende kattenbak reviews, dan kom je uiteindelijk bij het beste model uit. Dit zijn de best verkochte merken en modellen:

PeeWee kattenbak

In Nederland en België wordt het vaakst voor de PeeWee kattenbak gekozen. Ten eerste vanwege de compactheid en de werking. Ook de prijs is interessant, dit model kost tussen de € 40 en € 50. Deze gesloten kattenbak is voorzien van een koolstoffilter, een rooster met onderbak en speciale kattenbakkorrels. Urine verdwijnt voor 90% direct in de onderbak, de rest volgt later. Je hoeft deze bak slechts één keer per week schoon te maken. Wel moet je de uitwerpselen er zelf uitscheppen.

Bekijk PeeWee kattenbak

Pets Luxury

De Pets Luxury zelfreinigende kattenbak is ook populair en ontvangt positieve reviews. Voordeel van dit model is dat hij geheel automatisch werkt. Ontlasting verdwijnt in een aparte afvalbak met een inhoud van 2,5 liter. Dit model werkt met een bewegingssensor, echt ideaal. De ledlampjes geven aan wanneer je de bak leeg moet gooien. Helaas niet de allergoedkoopste maar wel vergelijkbaar met de Litter-Robot.

Naar Pets Luxury kattenbak

Zelfreinigende kattenbak Robot review: is het wat?

Je bent misschien geneigd om voor de zelfreinigende kattenbak Robot te gaan. Logisch want iedereen heeft het over dit model. Toch is het niet aan te raden om direct zoveel geld uit te geven. De Robot heeft namelijk een aantal nadelen:

  • Ontzettend groot (Amerikaanse afmeting)
  • Werkt niet beter dan de Nederlandse modellen
  • Erg prijzig

Houd er rekening mee dat je ruim € 500 voor de Litter-Robot kwijt bent. Bovendien moet je hem vanuit Amerika importeren, hij is namelijk niet in Nederland verkrijgbaar. Een goed alternatief is de eerdergenoemde Pets Luxury, deze heeft een vergelijkbare werking en design. Dit model is ook nog iets goedkoper. Als kers op de taart krijg je er ook nog eens Nederlandse garantie bij, juist dit is bij een duur model ontzettend belangrijk.

Hoe vaak moet je een nieuwe kattenbak kopen?

Het is niet zo dat je jaarlijks een nieuwe kattenbak moet kopen. Wanneer je voor een goed merk gaat dan kan de kattenbak een kattenleven lang mee. Dit hangt ook een beetje van de gebruikte techniek af. Wordt er gebruik gemaakt van een motor die de kattenbak roteert/kiept dan heeft die motor natuurlijk te lijden. Gemiddeld gaan deze kattenbakken tussen de 10 en 20 jaar mee.

Een zelfreinigende kattenbak die middels een rooster werkt gaat nog veel langer mee. Sommige modellen houden het wel 40 jaar vol. Natuurlijk hangt dit ook van de mate van gebruik af.

De kattenbakvulling moet je wel regelmatig vervangen. Vervang de vulling ongeveer eenmaal per week volledig. Wanneer je merkt dat de zelfreinigende kattenbak veel grind eruit filtert dan zul je tussendoor bij moeten vullen.

Zo vaak reinig je een kattenbak

Het is niet zo dat je alleen maar de vulling hoeft te vervangen. Uiteindelijk worden de wanden van de kattenbak ook vies. Een keer in de 2-6 weken reinig je de kattenbak volledig. Dit doe je met warm water en afwasmiddel. Als alternatief kun je ook groene zeep gebruiken. Sommige mensen maken de kattenbak met chloor schoon. Veel katten vinden de geur van chloor juist prettig en gaan hierdoor makkelijker op de kattenbak.

Extra tip: houd de ontlasting in de gaten

Ga je een zelfreinigende kattenbak kopen dan heb je niet altijd in de gaten hoe vaak het dier zijn behoefte doet. Een gezonde kat plast 2-3 keer per dag. Ontlasting komt eenmaal per dag naar buiten. Dit is een gemiddelde want er zijn ook katten die vaker of juist minder vaak hun behoefte doen.

Merk je dat je kat plots meer moet plassen of misschien minder vaak ontlasting heeft? Let hier even op, het kan dat je kat ziek is. In dit geval is het beter om even langs te dierenarts te gaan.

Schuiven naar boven