Woestijndwerghamster – Roborovski dwerghamster

De woestijndwerghamster is de kleinste hamstersoort die als huisdier gehouden wordt. Met zijn lengte van 8-9 cm is hij opvallend klein. Ook zijn uiterlijk is kenmerkend, hij heeft namelijk een opvallende snor. Dit diertje wordt 2-3 jaar oud maar dit betekent niet dat je hem zomaar in een kooitje kunt stoppen. De woestijndwerghamster verdient namelijk een goede huisvesting en verzorging.

Leefgebied van de Roborovski dwerghamster

Dit dier heeft zijn natuurlijke leefgebied in Mongolië (Centraal -en Oost-Azië). Hier leeft hij voornamelijk in dor en droog gebied of in halfwoestijnen. In een volledige woestijn kan deze dwerghamster niet leven. Pas rond 1982 werd deze dwerghamster in Nederland geïntroduceerd, eerder waren we er nog niet mee bekend. Andere benamingen voor dit dier zijn:

  • Woestijndwerghamster
  • Roborovski dwerghamster
  • Robbie/ Robo
  • Roborovskihamster

[do_widget id=custom_html-62]

Je komt ze dus onder verschillende benamingen tegen. Dit is belangrijk om te weten want wanneer je in een dierenwinkel om de woestijndwerghamster vraagt kan het dat ze niet weten wat je bedoelt.

Uiterlijke kenmerken

Van alle hamstersoorten is de woestijndwerghamster het kleinst. De lengte van snuit tot staartje bedraagt 8-9 cm. De woestijndwerghamster behoort tot de kortstaarthamsters. Dit betekent dat er nauwelijks een staart zichtbaar is.

De kleur van dit dier is geelbruin waarbij de onderste laag een meer grijze kleur heeft. De buik is wit en zowel de oortjes als pootjes zijn roze gekleurd. Boven zijn ogen heeft de Roborovski hamster witte vlekjes. Hierdoor lijkt het alsof het dier wenkbrauwen heeft maar dit is feitelijk niet zo.

Huisvesting van de Roborovski hamster

Het is belangrijk om een geschikte kooi voor de woestijndwerghamster oftewel Roborovski hamster aan te schaffen. Deze kleine diertjes kunnen namelijk makkelijk uit een kooi ontsnappen. Bij een traliekooi moeten de tralies dicht op elkaar staan. Aan de andere kant moet het dier zijn kop er niet doorheen kunnen steken, anders is er kans op verstikking.

Kies bij voorkeur voor een hamsterkooi met horizontale tralies, zo kan het diertje klimmen. Een andere optie is om te kiezen voor een oud aquarium of een kooi met een onderbak van glas. Het behoeft geen uitleg dat de kooi zo ruim mogelijk moet zijn. Deze diertjes leggen in het wild flinke afstanden af.

Bekijk hamsterkooien

Inrichting van de kooi

Bij de inrichting van de kooi moet je rekening houden met het actieve leven van dit diertje. Je hebt dus zeker een loopmolentje nodig. Het molentje heeft een minimale doorsnede van 17 cm. Zorg bij voorkeur voor een gesloten looprad dus zonder spijlen. Bij eentje met spijlen of tralies kan de hamster zich verwonden.

De bodem voorzie je van een dikke laag zaagsel, minimaal 5 centimeter. Zo kan de woestijn dwerghamster voldoende graven. Zorg verder voor nestmateriaal. Je kunt speciaal nestmateriaal kopen maar ook velletjes wc-papier of keukenpapier geven.

Het mooiste is wanneer de kooi voorzien is van een buizenstelsel. De Roborovski hamster zal hier dankbaar gebruik van maken. Water geef je bij voorkeur in een drinkfles. Wanneer je dit in een bakje aanbiedt dan wordt het water snel vies. Het voert kun je wel in een normaal bakje aanbieden.

Elke dag wat afleiding is wel zo prettig voor de woestijn dwerghamster dagDe ene dag een wc-rolletje, de andere dag wat stenen of een aantal takken. Leg alleen veilige takken in de kooi waaronder takken van fruitbomen. Wanneer je dagelijks het speelgoed of de inrichting afwisselt blijft de woestijndwerghamster iedere dag zijn kooi verkennen.

Een of meerdere dieren

Veel hamsters leven solitair, dit betekent dat je ze niet samen kunt houden. Hoe ziet het leven van de woestijndwerghamster er uit? Je kunt deze hamster met meerdere dieren in een kooi houden. Bij voorkeur bestaat de groep dan alleen uit vrouwtjes of mannetjes. Wanneer je vrouwtjes en mannetjes door elkaar houdt dan ga je zeker nestjes krijgen. Zo op het eerste oog lijkt dit leuk maar je moet de jongen uiteindelijk ook kwijt kunnen.

Let ook goed op de afmeting van de kooi. Voor twee woestijndwerghamsters heeft de kooi een minimale afmeting van 60 x 40 cm.  Hoe meer dieren je samenhoudt, hoe groter de kooi uiteindelijk zal moeten zijn.

Het gedrag van de woestijndwerghamster

De woestijndwerghamster of Roborovski hamster is een actief diertje. Hij is voornamelijk in de avond en de nacht actief. Je zult merken dat hij veel tijd in zijn loopmolentje doorbrengt. Wanneer je meerdere hamsters hebt is het zeker aan te raden om twee van deze molens in de kooi te zetten.

De woestijndwerghamster wordt minder tam dan de Syrische goudhamster. Toch kunnen ze wel degelijk aan mensen wennen. Vanwege hun kleine formaat zijn het niet direct diertjes om in de hand te nemen. Wel is het leuk om ze over de tafel te laten lopen en hier wat speeltjes op te zetten.

Kinderen en dwerghamsterhamsters

Voor kinderen zijn alle soorten dwerghamsters te klein en te snel. Bovendien kan een niet goed opgevoede woestijndwerghamster bijten. Gelukkig hebben de meeste van deze diertjes een zachtaardig karakter en zijn ze, mits gesocialiseerd, ook erg vriendelijk.

Voor kinderen tot acht jaar is het niet verstandig om ze met een woestijndwerghamster alleen te laten. Ook zijn kinderen op deze leeftijd nog niet in staat om de dwerghamster op de juiste manier te verzorgen.

[do_widget id=custom_html-21]

Dit moet je nog over de woestijndwerghamster weten

Helaas wordt een woestijndwerghamster niet heel oud. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de twee en drie jaar. Natuurlijk zijn er Roborovski hamsters die wel vier jaar oud kunnen worden, maar hier moet je niet van uitgaan.

Soms heeft de woestijndwerghamster last van diarree. Dit wordt veroorzaakt door verkeerde voeding of een infectie. Wanneer de hamster is besmet met een virus of bacterie dan kan dit tot flinke uitdroging leiden. Behandeling door een dierenarts is dan echt wel nodig. Andere ziekten die bij de Roborovski hamster kan voorkomen zijn een bindvliesontsteking van het oog, ontsteking van de wangzakken, diabetes of droge ogen.

Een woestijndwerghamster kan ook verkouden worden. De hamster niest en er loopt vocht of snot uit de neus. Soms zijn de luchtwegen aangetast en gaat de hamster moeilijk ademhalen. Een ernstig zieke hamster zal nauwelijks eten, slaapt veel, reageert niet op zijn omgeving en zit bol. Vaak ziet de vacht er onverzorgd of verwilderd uit. Een zieke dwerghamster moet zeker door een dierenarts worden nagekeken.

Schuiven naar boven