Beste wespenval tegen wespen, vliegen en ander ongedierte

Van het voorjaar tot het najaar veroorzaken wespen veel overlast. Vooral in de tuin, op het terras of binnen de horeca zijn het ongewenste gasten. De beste wespenval werkt effectief tegen deze steekgrage insecten. Daarnaast ook in te zetten tegen vliegen en overig vliegend gespuis.

Wespenvanger van glas

  • Prijs: vanaf € 11

De beste wespenval is er een van glas. Deze is namelijk van een hoge kwaliteit en makkelijk afwasbaar. Bovendien heeft UV-zonlicht weinig invloed op het materiaal, waardoor het niet verbleekt of verkleurt.

Deze wespenvanger werkt zeer effectief. Vul de pot of het glas met een lokstof, bijvoorbeeld zoete limonade. Door het ontwerp kunnen de wespen wel naar binnen maar heel moeilijk naar buiten. De meeste wespen verdrinken in de limonade, maar wanneer je de dop erop doet dan zullen de laatsten ook het leven laten. Dit model is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor hij zeker niet misstaat in de tuin en op het terras.

Waarschuwing: probeer wespen niet uit de val te krijgen. Ze zullen in blinde woede de eerste persoon aanvallen die ze tegenkomen.

Bekijk glazen wespenvangers

De wespenvangzak met lokmiddel

  • Prijs: ongeveer € 15

Een alternatief voor de glazen wespenvanger is de wespenvangzak, compleet met lokmiddel. Voeg alleen wat water aan het lokmiddel toe en de wespenval is klaar voor gebruik. Het lokmiddel is ecologisch afbreekbaar en hierdoor milieuvriendelijk.

Hoe werkt deze vangzaak? De lokstof trekt wespen en hoornaars aan, kruipen in de zak en verdrinken. Wanneer de zaak vol is schroef je hem dicht en gooi je hem bij het restafval. De zak is dus niet herbruikbaar of navulbaar. Vanwege de hoge prijs niet de beste wespenval, maar wel ideaal om mee te nemen naar de camping.

Naar wespenvangerzak

Wespenverjager: het namaak wespennest

  • Prijs: ongeveer € 7,50 per stuk

Vind je het zielig om de beste wespenval in te zetten? Ga dan voor een diervriendelijke wespenverjager. Hang een namaak wespennest bij het terras of onder de overkapping. Eventueel aan een boom in de tuin of op het erf. Rondvliegende wespen denken dat het hier om een echt nest gaat. Ze zoeken geen ruzie met andere nesten, en zullen hierdoor liever uit de buurt blijven.

Over het algemeen is deze wespenvanger redelijk effectief, maar niet voor 100%. Vooral in de herfst worden wespen agressiever en zijn niet meer zo snel onder de indruk van andere nesten. Toch werkt dit product gedurende de zomermaanden prima.

Bekijk namaak wespennest

Pestreject of ultrasone geluiden zijn niet effectief

Sommigen maken gebruik van de Pest Reject, ook als goedkoper merk verkrijgbaar. Het gaat hier om een apparaatje dat ultrasone geluiden produceert. Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor het menselijk oor. Dieren vangen deze hoge tonen wel op, en worden hierdoor afgeschrikt.

De Pest Reject werkt effectief tegen muizen, ratten, overige zoogdieren en vogels. Het belooft ook goed te werken tegen muggen, mieren en andere insecten. Helaas zijn de meningen over dit laatste sterk verdeeld. Insecten vangen geluiden en hoge tonen namelijk anders op dan mensen, vogels en zoogdieren. Gezien de ervaringen van gebruikers is de Pest Reject niet de beste wespenval.

Zelf een wespenval maken

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een wespenval te maken. Dit gaat heel eenvoudig met een lege petfles (frisdrankfles). Haal eerst de dop van de fles. Knip ongeveer een derde van de bovenkant van de fles horizontaal af. Vul het onderste gedeelte met een lokstof of zoete limonade. Plaats het bovenste gedeelte van de fles ondersteboven in het onderste gedeelte. Hierdoor ontstaat er een omgekeerde pyramide.

Wespen ruiken de lokstof en vliegen in de val. Door de piramidevorm worden ze naar binnen geleid. Helaas voor de wespen kunnen ze de weg naar buiten niet meer terugvinden. Eenvoudig maar effectief. Het enige nadeel is dat je deze val moeilijk kunt ophangen en wanneer je hem omstoot ontsnappen de wespen. Bovendien ziet een doorgeknipte plastic fles ook niet zo mooi uit.

Waar zijn de wespen in de winter?

Op het hoogtepunt van de zomer zijn er ontzettend veel wespen. Meestal krijgen we dan te maken met een wespenplaag. Dit heeft te maken met het uitkomen van de eitjes, waarbij de jonge koninginnen het nest verlaten. De werksters zijn nu niet meer nodig en zwermen uit. Ze gaan op zoek naar voedsel, iets dat vooral in de tuin of op het terras vindbaar is.

Dat verklaart waarom er op het hoogtepunt van de zomer zoveel wespen aanwezig zijn. In het najaar kunnen de wespen moeilijker voedsel vinden, waardoor ze agressiever worden. De wespen overleven de winter niet en sterven allemaal, uitgezonderd de koninginnen. Die overwinteren op een veilige plek en starten in het voorjaar een nieuwe kolonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven