Wespennest in de spouwmuur

De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- een buitenmuur. Dit heeft een isolerende functie en voorkomt vochtdoorslag. Helaas is dit ook een ideale plek voor verschillende soorten insecten, muizen en zelfs vleermuizen. Soms heb je een wespennest in de spouwmuur. Het is belangrijk om zo snel mogelijk van dit nest af te komen.

Een wespennest in de muur herkennen

Wanneer er een wespennest in de spouwmuur zit, merk je dat vooral in de maanden mei tot en met september. Je ziet dan veel wespen aan de buitenkant van je huis, waarbij ze een gat in- en uitvliegen.

Soms zie je ze niet direct naar een gat in de muur vliegen. Maar veel wespen in je tuin betekent zeker dat er in de buurt en mest aanwezig is. Volg ze en kijk waar ze naartoe gaan.

Het is belangrijk om het verschil tussen wespen en bijen te herkennen. Wespen zijn veel slanker dan bijen. Bovendien hebben bijen een pluizig uiterlijk, iets dat je bij wespen niet ziet. Een bijennest in de spouwmuur moet je altijd door een professionele imker weg laten halen. Je mag bijen niet doden of zelf proberen het nest te verwijderen.

Kunnen wespen naar binnen komen?

Vanuit de spouwmuur kunnen wespen niet zomaar de woning binnenkomen. Ze kunnen namelijk niet door de stenen muur knagen. Maar wanneer je toevallig een gaatje in de muur hebt en dat leidt naar de spouwmuur, kan dit er zeker voor zorgen dat wespen in huis terechtkomen.

Verder kunnen wespen ook via openstaande ramen en deuren binnenkomen. Wanneer je een wespennest in de spouwmuur hebt is de kans groot dat ze hun omgeving verkennen en via een raam of deur in huis terechtkomen. Hartstikke gevaarlijk want ze kunnen agressief worden en steken.

Agressief en gevaarlijk

Wespen zijn veel agressiever en gevaarlijker dan bijen. Dit komt omdat wespen meerdere keren kunnen steken, zonder dat ze hieraan doodgaan. Dit geeft ze een vrijbrief om agressiever te reageren. Mensen die allergisch zijn voor het gif van wespen moeten helemaal uitkijken, want een aanval kan tot een shock en zelfs de dood leiden.

Wespennest in de spouwmuur bestrijden

Wanneer je een wespennest in je gevel hebt, is het belangrijk om dit te bestrijden. Je kunt natuurlijk wachten tot de winter en alle wespen dood zijn, maar je wil niet zo lang wachten.

Hieronder enkele tips om het wespennest te bestrijden. Je hebt twee opties: zelf doen of een professionele bestrijder inschakelen. Wanneer je zelf wespen wil bestrijden is het belangrijk dat je eerst voorzorgsmaatregelen neemt. Wespen zullen namelijk agressief worden wanneer je hun nest aanvalt. Draag daarom altijd beschermende kleding. Bij twijfel is het beter om een bestrijder om hulp te vragen.

Waarschuwing: het bestrijden moet in één keer en goed gebeuren. Wanneer je slechts enkele wespen doodt dan stoten ze stoffen uit die andere wespen woedend maakt.

Het verschil tussen wesp en bij herkennen

Het herkennen van het verschil tussen wespen en bijen is belangrijk, zodat je weet wat je moet doen.

KenmerkWespenBijen
TailleSlank tussen borststuk en achterlijfDikker en minder gestroomlijnd
UiterlijkGlanzend en glad lichaamHarig lichaam
VleugelsLangere, slankere vleugelsKortere, bredere vleugels
GedragAgressiever en opdringerigerMinder agressief, gericht op voeding
NestenPapieren nesten, onder daken, bomenWasachtige honingraten, bijenkorven

Voorkomen is beter dan genezen

Het vermijden van wespenoverlast begint met slimme maatregelen. Het afdichten van gaten en scheuren in de spouwmuur voorkomt nestbouw en houdt andere indringers buiten. Verwijder voedselbronnen en suikerhoudende substanties, die deze insecten aantrekken.

Maak er een gewoonte van om vuilnisbakken goed afgesloten te houden. Zo voorkom je dat wespen zich aangetrokken voelen tot afval en naar voedselresten zoeken. Een schone omgeving ontmoedigt wespen om zich te vestigen en te nestelen in de nabijheid van je woning.

Natuurlijke wespenbestrijding

Met natuurlijke afweermiddelen houd je wespen op een vriendelijke en effectieve manier op afstand.

Kruidnagelolie dient als een natuurlijke barrière. Plaats schoteltjes met deze olie rond de spouwmuur of andere probleemgebieden. Wespen, gevoelig voor de geur, zullen liever elders nestelen.

Citrusvruchten ruiken onaangenaam voor wespen. Leg schillen van citroenen, sinaasappels of limoenen bij de ingang van de spouwmuur.

Steek wierook aan in de buurt van de spouwmuur. De geur schrikt wespen af.

Pepermuntolie, bekend om zijn krachtige aroma, meng je met water en spuit je rond de spouwmuur. Deze geurbarrière verjaagt wespen.

Zelfgemaakte wespenvallen

Een wespennest in de spouwmuur haal je niet weg met een wespenval. Maar door zoveel mogelijk wespen te vangen, verstoor je de balans. De kans is groot dat de koningin met haar volk vertrekt.

Plaats meerdere wespenvallen rond de spouwmuur of andere wespengevoelige gebieden. Vul ze met een zoet lokmiddel, zoals siroop of jam.

Je kunt ook gebruik maken van oude plastic flessen. Snijd de bovenkant van een plastic fles af, vul het onderste gedeelte met een mengsel van suikerwater en fruit of sap en plaats het bovenste deel omgekeerd in het onderste deel. Deze val is effectief in het aantrekken en vangen van wespen.

Een derde optie is het bier- en suikermengsel. Meng wat bier met suikerwater en giet het in een potje dat je in de buurt van de spouwmuur plaatst. De zoete geur trekt wespen aan.

Liever een kant-en-klare wespenval kopen? Deze zijn stevig, effectief en gaan jarenlang mee.


Tijdelijke wespenontmoediging

Wanneer wespen hun aanwezigheid opeisen in jouw ruimte, zijn snelle en tijdelijke oplossingen welkom.

Rook werkt goed in de strijd tegen wespenoverlast. Voorzichtig roken rond de spouwmuur verjaagt deze plaaggeesten. Het verstoorde geurspoor zorgt ervoor dat ze elders gaan nestelen.

Een zachte klop op de spouwmuur wil soms ook helpen. Wespen zijn gevoelig voor trillingen en onverwachte verstoringen, dus getril kan ze doen besluiten om te vertrekken.

Een snelle en niet-giftige oplossing is het sproeien van water in de buurt van de ingang van de spouwmuur. De plotselinge aanwezigheid van water verstoort hun activiteiten.

Wespennest in de spouwmuur verwijderen met een spray

Een wespenspray heeft een langdurige werking. Het doodt niet alleen volwassen wespen, maar ook de larven in het nest. Met de handige spuitlans is het aanbrengen een fluitje van een cent. Richt op de invliegopening en laat de wespenspray zijn werk doen.


Lees altijd de instructies op de verpakking en gebruik de spray op veilige afstand van mensen, huisdieren en voedselbronnen. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt met geschikte kleding en volg de aanbevolen veiligheidsmaatregelen.

Een imker of ongediertebestrijder

Een lokale imker inschakelen is een eco-vriendelijke keuze. De imker verplaatst de kolonie zorgvuldig. Bij ernstig gevaar is, zoals allergieën, is een professionele ongediertebestrijdingsdienst een betere keuze. Ze hanteren veilige methoden om de wespen te verwijderen.

Zowel imkers als ongediertebestrijders zijn experts die de situatie effectief aanpakken en de balans in de natuur respecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven