Welke planten zijn giftig voor honden?

Je doet er alles aan om je hond zo lang mogelijk gezond te houden. Vooral puppy’s willen overal aan bijten. Daarnaast zijn er ook wat volwassen honden aan verschillende dingen knagen. Wees voorzichtig met planten, want niet alles is zo onschuldig als het lijkt. Welke planten zijn giftig voor honden? Een aantal struiken, planten en bloemen kunnen de hond ernstig vergiftigen.

Kamerplanten en tuinplanten

Dat je hond van het gras knabbelt, dat kan geen kwaad. Een hond eet om verschillende redenen gras. Soms uit speelsheid, maar het kan ook dat de hond zich niet lekker voelt. Door het eten van gras ontstaat er een braakreflex.

[do_widget id=custom_html-53]

Veel kamerplanten of tuinplanten zijn giftig. Wanneer je hond hier een heel klein blaadje van binnenkrijgt zal er niet altijd iets gebeuren. Toch zijn er planten die je beter uit de buurt van je hond (of kat) houdt. Welke planten zijn giftig voor honden? Bekijk hieronder de complete lijst.

Azalea

De azalea staat ook wel bekend onder de naam rododendron. Het gaat in veel gevallen om een struik of klein boompje. De azalea staat dus in de tuin. Een azalea is giftig voor honden. Het tast de ademhaling en de nieren aan. Dit merk je door benauwdheid, kwijlen en sufheid.

Buxus

Heb je een buxushaag of losse buxusplanten? Je komt ze zowel in de tuin als binnenshuis tegen. Buxus is makkelijk in vorm te snoeien, daarom is deze ook zo populair. De bladeren van de buxusplant te voelen een beetje leerachtig aan. Alle delen van deze plant zijn giftig. Wanneer de hond hier een beetje van eet dan leidt dit tot maagproblemen of darmklachten. Bij grote hoeveelheden kan de hond sterven.

Dieffenbachia

Is de Dieffenbachia giftig voor honden? Ja, honden krijgen na het eten van deze plant last van ademhalingsproblemen. De slijmvliezen zwellen op en de hond kan uiteindelijk steken. De Dieffenbachia kom je zowel als kamerplant maar ook als tuinplant tegen.

Ficus

De ficus is een geliefde kamerplant. Wanneer je hond hiervan eet is dit niet direct giftig. Wel kan het huidirritatie veroorzaken. Soms ontstaan er na het eten van ficus ademhalingsproblemen of raken de luchtwegen geïrriteerd.

Gouden regen

Welke planten zijn giftig voor honden? Ook de gouden regen houd je uit de buurt van honden. Het zijn vooral de peulen die op de grond vallen die voor vergiftigingsverschijnselen zorgen. De hond krijgt diarree, moet braken en zal overactief reageren. Uiteindelijk treedt er spierverlamming op. De gouden regen herken je aan zijn gele bloemtrossen. In de natuur kan deze plant wel 7 meter hoog worden.

Tip: deze planten zijn veilig voor je hond

Herfststijlloos

Deze plant komt oorspronkelijk uit West-Azië maar groeit ook steeds vaker in Europa. Je komt hem dus gewoon in de natuur tegen. Het gaat hier om een bolgewas die erg op de krokus lijkt, maar dan met paarse bloemen. Opvallend is dat de herfststijlloos in de herfst bloeit. Zowel de bollen als de zaden zijn giftig en verlammen de hond. Dit kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Hortensia

Veel mensen hebben een of meerdere hortensia’s in de voor- of achtertuin staan. Als kamerplant en snijbloem doen ze het ook goed. Hortensia’s veroorzaken maag- en darmproblemen. Laat de hond hier dus niet van eten. Een hortensia ken je wel, het is een groenblijvende struik met opvallend grote bolvormige bloemen. Hierbij zitten er meerdere bloemen aan één bol.

Kerstroos

Van de kerstroos zijn er twee varianten. De meest bekende is de kerstster uit de Euphorbia familie. Je koopt hem rond kerst als kamerplant. Laat je hond hier niet van eten want de plant is giftig. De andere kerstroos behoort tot het nieskruid. Dit is een vaste plant met wintergroenblijvende bladeren. De plant wordt slechts 30 cm hoog en bloeit met witte bloemen. Ook deze kerstroos is giftig voor je hond.

Krokus

Ze lijken zo onschuldig, die vrolijke krokussen. Toch zijn deze planten giftig voor honden. Ze veroorzaken problemen met de ademhaling, nieren en lever.

Look (bieslook, prei, ui)

Sommige mensen kweken look in hun groentetuin of moestuin. Denk hierbij aan planten als bieslook, sjalot, ui of prei. Wanneer de hond van deze planten eet dan ontstaan er maagklachten of darmproblemen. De hond moet overgeven en krijgt soms ernstige diarree.

Maretak

Deze groenblijvende plant noem je ook wel mistletoe of vogellijm. Veel mensen hangen maretak rond de kerstdagen boven de deuropening. Hij groeit veel in het wild waarbij hij in het hout van andere planten wortelt. Opvallend zijn de witte besjes die aan deze plant verschijnen. Zowel de besjes als de takken en bladeren zijn giftig. Het veroorzaakt maagklachten met braken en diarree.

Monnikskap

De monnikskap komt in Nederland en België in het wild voor als de gele monnikskap of de blauwe monnikskap. De bloemen vormen trossen. Het bovenste bloemblad lijkt nog het meest op een monnikskap (helm). Elke bloem heeft vijf blaadjes. Monnikskap is ontzettend giftig. Alleen al bij aanraking kan dit voor huidirritatie zorgen. Het gif aconitine leidt tot ademhalingsproblemen, ontstekingen, verlamming en hartritmestoornissen.

Bekijk honden trainingsmiddelen

Nachtschade familie

Nagenoeg alle planten uit de nachtschade familie veroorzaken maag- en darmproblemen. De hond kan hier zelfs ernstig ziek van worden en in coma raken. Tot de nachtschadefamilie behoren de aardappel, tomaat, doornappel, paprika, peper, bitterzoet en tabaksplant. Ook de zwarte nachtschade, lampionplant en petunia’s behoren tot de nachtschadefamilie.

Oleander

Ook de oleander is een giftige plant voor honden. Deze plant is zelfs zo giftig dat een enkel blaadje al teveel is. Symptomen van vergiftiging zijn een lage bloeddruk, bewustzijnsverlies en soms een hartstilstand. De oleander is een tuinplant die het zowel in de volle grond als in een pot goed doet.

Paddenstoelen

Misschien weet je het nog niet maar paddenstoelen zijn geen planten, ze behoren tot de schimmels. Toch zijn sommige paddenstoelen ontzettend giftig. De groene knolamaniet is de meest giftige paddenstoel. Hierbij staat buikpijn, diarree en braken. Uiteindelijk leidt dit tot een dodelijke vergiftiging. Andere giftige paddenstoelen zijn de voorjaarskluifzwam, parasolzwam, giftige vezelkop en de vliegenzwam. Deze laatste staat ook wel bekend als de rode paddenstoel met witte stippen.

Reuzenberenklauw

Bijna iedereen kent de reuzenberenklauw wel. Bij aanraking veroorzaakt dit huidirritatie. Er ontstaan al snel pijnlijke blaren. Deze kunnen overgaan in littekens. Wanneer het sap van de reuzeberenklauw in de ogen komt dan kan de hond blind worden. Bij het eten van berenklauw leidt dit tot verstikking. De reuzenberenklauw groeit vooral langs wegen, heeft schermachtige bloemen en kan makkelijk 4 meter hoog worden.

Ridderspoor

Deze plant is populair als tuinplant. Ridderspoor creëert bloempluimen die recht omhoog staan. De bloempluimen bevatten verschillende bloempjes met vijf kroonblaadjes. Hoewel ridderspoor soms als medicijn wordt gebruikt is het een giftige plant voor honden (en andere dieren). Het tast de spijsvertering en het zenuwstelsel aan.

Sago palm

De sagopalm wordt in de natuur wel 20 meter hoog. Hierbij krijgt hij 7 meter lange bladeren. Deze plant wordt veel als kamerplant gehouden. Het gaat dan om de valse sagopalm oftewel de varenpalm. Als kamerplant zal hij ongeveer 2 meter hoog worden. De echte sago palm in de tuin wordt uiteraard veel groter.

De sagopalm is giftig. Alle onderdelen van deze plant zijn giftig voor honden en andere huisdieren. Het gaat dus om de  stam, stengels, bladeren en wortels. Wanneer de hond hiervan eet dan ontstaan er al snel klachten als kwijlen, trillen en sufheid. De giftige delen van de plant tasten de nieren en de lever aan.

Sneeuwvlokje

Wanneer de sneeuw er nog ligt kunnen de eerste sneeuwklokjes al tevoorschijn komen. Kleine bolgewassen met vrolijke witte bloemetjes. Vaak groeien ze in het gazon of perkjes. Het eten van sneeuwklokjes leidt tot maag- en darmproblemen, braken en diarree.

Taxus

Let op met taxus want dit is voor veel dieren zeer giftig. Vooral paarden en vee wordt hier snel door vergiftigd omdat onwetenden dit voeren. Taxus behoort tot de coniferen en is dus een naaldboom. Je hebt verschillende taxussoorten, sommigen worden als kamerplant gehouden maar de meeste groeien buiten. Een vergiftiging met taxus kenmerkt zich door krachtverlies, trillen, omvallen en uiteindelijk hartritmestoornissen.

Vijgenboom

Houd je hond liever uit de buurt van een vijgenboom. Bij het eten van delen van deze struik of boom zwellen de slijmvliezen op of raken de nieren overbelast.

Vingerhoedskruid

Veel mensen houden vingerhoedskruid in de tuin. Dit is een tweejarige of meerjarige plant die prachtig bloeit. Sommige soorten worden tot wel 2 meter hoog. Vingerhoedskruid bloeit tussen mei en oktober. De bloemen zijn vaak donkerrood gevlekt. Deze plant is giftig voor honden. Het leidt tot nierfalen, leverfalen en zelfs een hartstilstand.

Wonderboom

Deze tropische plant behoort tot de wolfsmelkfamilie. Nagenoeg alle planten uit deze familie (euphorbia) zijn giftig. Vanuit deze plant wordt wonderolie gewonnen, een bekend huismiddeltje. De verse zaden zijn giftig en veroorzaken maagproblemen en ernstige diarree.

Welke planten zijn niet giftig voor honden?

Deze planten zijn niet giftig voor honden en kun je gerust als kamerplant aanschaffen:

  • Bromelia
  • Graslelie
  • Bananenplant
  • Bamboepalm
  • Blauwvaren
  • Calathea
  • Nestvaren
  • Pannenkoekplant

Hond vergiftigd, wat te doen?

Je hond is vergiftigd door het eten van een plant, wat te doen? Vaak is pas na enkele uren duidelijk dat het om vergiftiging gaat. Hierdoor komt behandeling soms te laat. Zie je dat de hond van een giftige plant eet, neem dan direct contact op met de dierenarts.

In veel gevallen is het goed om de hond te laten braken. Maar soms kan het ook beter zijn om de hond te laxeren of de maag leeg te pompen. Soms is medicatie nodig (tegengif). Vermeld daarom duidelijk welke soort plant je hond heeft gegeten.

Schuiven naar boven