Welke paarden zijn koudbloedig? Alle koudbloeden op een rij

Een koudbloed paard heeft net als alle andere paarden een lichaamstemperatuur van 37,5 °C tot 38,2 °C. Het is dus niet zo dat hun bloed een stuk kouder is. Toch worden bepaalde rassen koudbloedig genoemd, maar waarom is dit eigenlijk? Dit heeft met de bouw en het temperament te maken. Welke paarden zijn koudbloedig? In deze blogpost vind je alle rassen die onder de koudbloeden vallen.

Warmbloed of koudbloed paard

Er is dus een verschil tussen een warmbloed of koudbloed paard. Dan heb je ook nog de volbloed, dit maakt het er niet makkelijker op. Daarom leg ik je het verschil tussen een warmbloed en koudbloed paard uit.

Een warmbloed is een paard met een hoogte temperament. Dit soort paarden zijn zeer geschikt voor dressuur of de springsport.

[do_widget id=custom_html-19]

Een koudbloed heeft een gematigd temperament. Deze paarden zijn geschikt voor het verrichten van zware arbeid, bijvoorbeeld als trekpaard. Daarnaast is een koudbloed ook ideaal als recreatiepaard.

Welke paarden zijn koudbloedig?

Soms zie je aan de bouw of een paard koudbloedig is. Veel koudbloedigen werden vroeger ingezet voor de akkerbouw. Ze moesten de zware ploeg trekken. Hiervoor was een breed gebouwd en sterk paard nodig, maar ook een met een niet al te fel temperament.

Aan de andere kant zie je het vaak aan het karakter. Een paard dat om het minste of geringste staat te springen is zeker geen koudbloed, het betreft hier dan in veel gevallen toch een warmbloed ras. Welke paarden zijn koudbloedig? Hieronder de meest voorkomende koudbloedrassen.

Bekijk beste hoofdstellen

Ardenner

Wanneer je de Ardenner ziet verwar je hem makkelijk met het Belgisch trekpaard. De Ardenner is van oorsprong afkomstig uit de Ardennen, het bos- en bergrijke gebied in het zuidoosten van België, Frankrijk en Luxemburg.  Deze koudbloed heeft een robuustere bouw met een stokmaat van 150-162 cm. Het is een typisch trekpaard dat vooral veel binnen de land- en bosbouw wordt ingezet.

Belgisch trekpaard

Een Belgisch trekpaard is groter dan een Ardenner, dit is dan ook gelijk het grootste verschil. Het Belgisch trekpaard heeft een stokmaat van ongeveer 170 cm. Hij wordt veel gebruikt binnen de landbouw en bosbouw maar ook bij het vervoer. Zijn karakter is net als andere koudbloedigen erg rustig en geduldig.

Fell Pony

Een koudbloedras die een stuk kleiner is, deze bereikt namelijk een schofthoogte van 135-143,2 cm. Het gaat hier om een bergpony, afkomstig uit het noordwesten van Engeland. Deze pony’s zijn erg robuust, beschikken over veel kracht en zijn ook nog eens rustig. Hierdoor is hij ideaal als gezinspony, voor de mensport en recreatie. Houd er wel rekening mee dat dit een van de koudbloedrassen is met een iets temperamentvoller karakter dan andere koudbloedigen.

Fjord

Een bekend paardenras dat oorspronkelijk uit Noorwegen komt. De Fjord is ook nog eens een van de oudste en meest zuivere rassen wereldwijd. Hij wordt 135-150 cm groot (stokmaat). De Fjord kenmerkt zich door de zebrastrepen in de manen. Overigens zijn die manen altijd kortgeknipt. Het karakter van de fjord is vriendelijk en nuchter. Hij raakt niet snel ergens van onder de indruk en is hiermee een betrouwbaar recreatiepaard. Zeer geschikt voor de mensport, vervoer en voor buitenritten. Er zijn ook Fjorden die actief zijn binnen de dressuur of springen.

Haflinger

Ook de Haflinger is een bekend en geliefd paardenras. Hij behoort tot de koudbloeden, iets dat terug te zien is in het karakter. Het karakter omschrijft zich als rustig en bereidwillend. Aan de andere kant kunnen Haflingers ook erg eigenzinnig zijn. Schofthoogte: tussen de 135 en 155 cm.

Nederlands trekpaard

Van Nederlandse bodem en ook weer een koudbloed paard. Dit ras wordt 1,60 m groot en heeft een werkwillig karakter. Daarnaast is hij erg rustig en onverstoorbaar. Bedenk wel dat dit ras ook erg koppig kan zijn. Het Nederlands trekpaard werd vroeger veel voor de landbouw en als sleperspaard ingezet. Daarnaast is het een traditioneel paardenras voor het ringrijden.

Shire

Afkomstig uit Engeland met een schofthoogte die varieert van 165-200 cm, dat is de Shire. Doordat het paard laat volwassen is kan hij pas op vierjarige leeftijd voor lichte arbeid worden ingezet. Wanneer hij een jaar of zes is dan kan hij ook zware arbeid verrichten. Dit ras is zeer rustig en vriendelijk. Doordat hij ook leergierig is kun je hem verschillende taken geven. De Shire wordt veel als trekpaard maar ook voor de recreatie en zelfs voor dressuur ingezet.

Tinker

Een opvallende koudbloed is de Tinker. Deze heeft een bonte aftekening en een brede bouw. Overigens zijn er ook paarden van dit ras met een egale kleur. Tinkers bereiken een hoogte van 135-157 cm. Opvallend is zijn groot uithoudingsvermogen en de nieuwsgierigheid. Het karakter omschrijf je als vriendelijk, rustig en open.

Paardendekens speciaal voor koudbloedigen (grote/ brede paarden)

Welke paarden zijn koudbloedig? Nog meer rassen

Dit zijn natuurlijk niet alle koudbloedigen. Er zijn er nog een paar die je hierboven niet bent tegengekomen. Dit zijn onder andere de:

  • Boulonnais
  • Clydesdale
  • Noriker
  • Percheron
  • Poitevin
  • Schwarzwälder Fuchs
  • Suffolk Punch
  • Vlaams paard

Omdat je deze rassen in Nederland en België minder vaak tegenkomt heb ik ze hierboven niet genoemd.

[do_widget id=custom_html-5]

Kenmerken koudbloed paarden

Zoals je hebt kunnen zien hebben veel koudbloed paarden een rustig karakter. Ook zijn ze breed gebouwd. Typische kenmerken zijn de gespierde achterhand, koudbloedigen zijn over het algemeen vrij sterk. Daarnaast hebben ze een vlakke schoft. Dit maakt dat een zadel minder goed past, lastig wanneer je op een koudbloed wil rijden. Omdat een koudbloed paard ook nog eens een brede bouw heeft kom je vaak bij zeer aparte zadels uit.

Koudbloedigen zijn minder geschikt voor de dressuur of het springen. Toch zijn er mensen die hier een koudbloed voor gebruiken. Vaak zijn het de Haflingers die je op wedstrijden tegenkomt. Het kan echter ook om een kruising tussen een koudbloed en warmbloed gaan.

Koudbloed paarden te koop

Ben je op zoek naar een koudbloed? Er staan voldoende koudbloed paarden te koop. Die vind je bijvoorbeeld op websites als Marktplaats en Bokt. Maar ook op ehorses.nl kom je koudbloedigen tegen. Het is niet zo dat een koudbloedras duurder is dan een warmbloed. Dit hangt van verschillende zaken af waaronder leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid. Een bereden of aangespannen trekpaard is verkrijgbaar vanaf € 1500.

Schuiven naar boven