Welke kevers bijten?

De meeste kevers vallen op met hun grote dekschilden en bolle vorm. Sommige van deze exemplaren hebben prachtige kleuren of aftekeningen, zoals het lieveheersbeestje of het blauw munthaantje. Ze zijn niet allemaal zo onschuldig als ze eruit zien. Een aantal van deze kevers kunnen gemeen bijten.

De verdediging van een kever

Elk dier verdedigt zich op zijn eigen manier. Een leeuw beschikt over veel kracht, scherpe tanden en klauwen. Een konijn rent razendsnel weg en een stinkdier spuit een stinkende vloeistof.

Kevers verdedigen zich op verschillende manieren. Sommigen hebben een onopvallende lichaamskleur, waardoor ze opgaan in de omgeving. Andere kevers zijn giftig. Dit geven ze vaak aan middels een felle kleur. Een aantal kevers maakt hier dankbaar gebruik van, ze hebben een felle kleur maar zijn niet giftig. De vijand denkt echter dat het insect wel giftig is en blijft er liever vanaf.

Sommige kevers rennen snel weg of laten zich neervallen, waardoor ze dood lijken. Dan zijn er ook nog kevers met stekels of die zich specialiseren in afgeven van stinkende stoffen. En als laatste de kevers die bijten.

Bescherm je tuinplanten of moestuin tegen vraatzuchtige kevers.

Bekijk Protect Garden Desect Concentraat

Kevers hebben kaken

Vrijwel alle kevers beschikken over stevige kaken. Die hebben ze nodig om voedsel te vermalen. Het voedsel bestaat uit plantaardig materiaal, maar soms ook uit bladluizen, mijten of kleinere soortgenoten. Veel roofkevers leven van aas (kadavers) en zijn hiermee ook nuttig.

De kaken zijn nuttig om te eten, maar ook ter verdediging. Vooral de rovende kevers kunnen agressief zijn.

De kortschildkever kan flink bijten

De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht. Dit is een dreighouding en betekent dat je op moet passen. Wanneer je het insect lastig blijft vallen dan scheidt hij een melkwitte vloeistof af, dit stinkt vreselijk.

Met zijn stevige bovenkaken kan hij bijten. Wanneer je vinger tussen zijn kaken belandt dan voel je dit zeker. Let dus op wanneer je deze kever met zijn korte lontje tegenkomt.

Harlekijnlieveheersbeestjes bijten ook

Hoe schattig en vredelievend ze er ook uitzien, alle lieveheersbeestjes kunnen bijten. Ze doen dit zelden, maar in geval van nood is dit een laatste verdedigingsmiddel. Het harlekijnlieveheersbeestje is wat groter dan zijn soortgenoten en kan ook harder bijten. Bovendien is dit lieveheersbeestjes wat minder aardig en zal dan ook vaker aanvallen.

Het harlekijnlieveheersbeestje is ongeveer 6 mm lang. Je herkent hem aan zijn rode dekschilden met witte of zwarte vlekken. Zijn witte kop heeft zwarte vlekken, dit in tegenstelling tot veel andere lieveheersbeestjes.

Buzzy Friendly Flower Mix 

Bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes.

Torren of kevers

Soms wordt gedacht dat torren niet tot de kevers behoren. Een verkeerde gedachte want het gaat hier om kevers, alleen met een andere benaming. Torren of kevers, het is precies hetzelfde en ze kunnen bijten.

Nog meer kevers die bijten

Omdat alle kevers kaken hebben, kunnen ze in potentie ook allemaal bijten. Toch zijn er veel kevers die dit niet direct zullen doen. De meeste van deze insecten kiezen voor een andere verdediging. Wegvliegen of wegrennen bijvoorbeeld, maar ook een stinkende vloeistof spuiten. Sommige kevers laten een geluid horen wanneer je ze opgepakt. Dit is bijvoorbeeld van de boktor bekend, deze laat een klikgeluid horen wanneer hij in het nauw gedreven wordt.

Dat de kever een geluid maakt wil niet direct zeggen dat hij ook gaat aanvallen. Maar het is wel een duidelijke waarschuwing. Zet de kever op een rustige plek neer en het gevaar is geweken.

Wat te doen wanneer je gebeten bent

De meest voorkomende insectenbeten zijn afkomstig van muggen, mieren, vlooien en teken. Je kunt ook gestoken worden door een wesp, daas, horzel of bij. Sommige insectenbeten of -steken zijn nauwelijks voelbaar en laten weinig klachten achter. Maar je kunt ook last krijgen van zwelling, roodheid, jeuk of pijn.

Ben je gebeten door een kever (tor), dan heeft dit weinig gevolgen. Deze insecten spuiten geen gif in, er zal dus ook geen tot een slechts een kleine zwelling optreden. De beetplek kan een beetje pijnlijk zijn. Door met een koud washandje of ijs te koelen verdwijnt de pijn al snel. Koelen gaat ook een eventuele zwelling tegen. Het is niet nodig om met een keverbeet langs de huisarts te gaan.

Kever helpt mensen van hooikoorts af

De alsemambrosia is een invasieve exotische plant die steeds vaker in Nederland en België voorkomt. Helaas veroorzaakt deze plant allergische reacties bij miljoenen mensen (hooikoorts). Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde kevers deze plant geheel aan kunnen vreten, waardoor hij niet tot bloei komt. Dit vermindert de pollenproductie met wel 82%, waardoor klachten van hooikoorts flink afnemen. Kevers kunnen dus hartstikke nuttig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven